Yeni iş mi gelmiyor. Odaklanmaya ne dersiniz?

Yeni iş mi gelmiyor. Odaklanmaya ne dersiniz?

Yeni iş geliştirirken en zor şey mevcut odağınızı koruyabilmektir. Kestiğiniz faturalar azalınca, iş takviminiz yavaşladığında her yere saldırmak yıpratıcıdır ve panik havası yaratır. Gözünüzü hedeften ve odağınızdan ayırmadan ilerlerseniz işinizi yaparken daha mutlu ve etkili olacağınızı söyleyebilirim. Ne olursa olsun, tuttuğumuz yoldan ve istikametten ayrılmamamız kontrolü elde tutmak için gereklidir.

Kolayca yeni müvekkil bulan ve işler alan başarılı avukatlar duymuş olabilirsiniz. Bu faaliyetler onlar için çocuk oyuncağı gibi görünebilir. Siz de ön çalışma ve etkin iş takibi ile onlar gibi olabilirsiniz. İşte yoğunlaşmanız gereken noktalar:

  1. Müvekkiller için hazır olun. İşe yeni başlayan bir avukat veya yıllarını bu mesleğe vermiş bir hukukçu da olsanız, bir masaya oturup iş geliştirme planı yapmalısınız. Bu plan sizin yol haritanız olacaktır. Bu size zor gelebilir. Aslında çok kolaydır. Kullanmanız gereken tüm parametreler zaten bilginiz dâhilindedir. Planı oluştururken zorlanacağınız bölüm, bir hedef gruba odaklanarak plan yapmak ve kimden iş gelirse gelsin yaparım düşüncesinden uzak durmaktır. Ne iş olsa yaparım düşüncesi bu meslekte fark edilmenizi ve nitelikli işlerin size gelmesini maalesef önleyecektir. İş geliştirme planınızı hazırlarken kendinize sormanız ve cevaplamanız gereken temel sorular aşağıdaki gibidir:

  • Ne tarz işler yapmak istiyorum?
  • Bu tarz işler için kimler veya hangi kurumlar avukatlarla çalışır?
  • Karar alıcılar avukatlar hakkında bilgi ve tavsiyeye nereden ulaşır?
  • Hedeflediğim müvekkil adaylarının beni bu konunun uzmanı olarak algılamaları ve onların radarına girmek için ne yapmalıyım?

2. Yaptığınız işi kararlılıkla sürdürün ve geliştirin. Her zaman iş geliştirme planınızı gözden geçirin ve güncelleyin. Plan sorularına verdiğiniz cevapları tekrar okumanız, tam olarak ne yaptığınızı size hatırlatacaktır. Bir çeşit iman tazelemesi olacaktır. Planı uygulama safhasında, yeni taktikler öğrenecek ve hatalarınızdan ders çıkaracaksınız. Biliyorum planlama yapmayacak kadar çok yoğunsunuz. Bunun için uzmanlarla çalışarak becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Zaman ve nitelikli işler kazanabilirsiniz. 

3. İş sonuçlarınızı ölçün ve takip edin. Yaptıklarınızı ölçmeden performansınızı yönetemezsiniz. Başladığınız noktaya geri dönüp bakın. Sayısal olarak ne gibi faaliyetlerde bulunmuşsunuz, kaç kişi veya kurumla temas kurmuşsunuz, kaç adet makale yazmış veya alanınızda konuşmacı olmuşsunuz. Linkedin üzerinden kaç kişiyle tanışmışsınız. Yaptığınız zaman ve para yatırımının karşılığında neler elde etmişsiniz veya edememişsiniz. Hangi yöntemler işe yaramış, hangileri faydasız olmuş. Elde edeceğiniz veriler performansınızı yönetmenize ve hedefe ilerlerken ince ayar yapmanıza olanak verir.

Endişe etmeyin. Bu disiplinli iş geliştirme ve iş takibi kısa sürede yeni müvekkillerin kapınızı çalmasını sağlayacaktır. 

Tarkan Karabel






Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler