Yeni Yılda Kendime Verdiğim Sözleri Nasıl Tutabilirim?
Merhaba sevgili Relater,
Ben Relate içerik ekibinden Psikolog Alara Tanfer, bugün İyi Hissettiren Bülten’de birlikteyiz. Yeni yıla adım adım yaklaşırken sokaklar kalbimizi ısıtan ışıklarla, kırmızının ve yeşilin tonlarıyla doldu. Sen de benim gibi yılın bu dönemini bir ayrı sevenlerden misin?
Yeni bir yıla girerken yalnızca sokakların atmosferi değişmiyor. Biz de kendi içimizde geçmiş yılın bir muhasebesini yapıyor ve gelecek yıl yapmak istediklerimizi planlıyoruz. Geçen hafta Rengim, yeni yıl hedeflerimizi konu almıştı. Hedef koymanın psikolojisini anladığımız bu bültenden sonra ben de bugün hedeflerimizi nasıl sürdürülebilir hale getirebileceğimizi, kendimize verdiğimiz sözleri nasıl tutabileceğimizi konuşalım istedim. Hepimizin geçmişte koyup sonrasında tamamen unuttuğu yeni yıl hedefleri olmuştur. Peki bu yıl farklı olması için neler yapabiliriz? Kendimize verdiğimiz sözleri nasıl tutabiliriz?
1. Motive kalabilmek: Kendimize hedef koyarken sahip olduğumuz motivasyonu günlük hayatın karmaşası içerisinde kaybedebiliyoruz. Bu noktada motive kalabilmek için motivasyonumuzu nereden aldığımız büyük önem taşıyor. Motivasyonumuzu beğeni veya onay gibi dış faktörlere bağlı tuttuğumuzda motive kalmakta zorlanabiliyoruz. Fakat hedef koyarken kendimize içsel motivasyon kaynakları bulduğumuzda motivasyonumuzu korumak daha kolay oluyor. Koyduğumuz hedefin bize nasıl hissettirdiğine, aldığımız keyfe ve değerlerimize odaklandığımızda içsel motivasyonla hareket etmiş oluyoruz. Bu konuda daha fazla bilgiye ulaşmak ve görevler almak istersen Relate’i indirip Motivasyonu Artırmak yolculuğuna başlayabilirsin.
2. Adım adım ilerlemek: Diyelim ki yeni yılda bir kitap yazmayı hedefliyorsun. Hedefin “bir kitap yazmak” olarak kaldığında günlük işlerinden uzağa bir noktaya yerleşiyor ve kendine verdiğin sözü tutmak zorlaşıyor. Fakat hedefini daha küçük parçalara bölerek adım adım ilerlediğinde çok daha istikrarlı olabilirsin. Örneğin, hedefini kitap yazmak olarak belirledikten sonra adımları kitabın temasını belirlemek, karakterleri oluşturmak, 1. bölümü yazmak şeklinde belirlemek sana yardımcı olabilir.
3. Esnek olmak: Planlarımız her zaman umduğumuz şekilde ilerleyemeyebiliyor. Hatta kimi zaman bir gün içinde bile umduğumuzdan çok daha farklı bir programı takip ederken bulabiliyoruz kendimizi. Dolayısıyla kendimize verdiğimiz sözleri tutmak da zorlaşabiliyor. Böyle zamanlarda yardımımıza esneklik kavramı koşuyor. Örneğin kendimize koyduğumuz hedef her sabah 1 saat spor yapmaksa ve o sabahın ilerleyişi buna izin vermiyorsa duruma biraz daha esnek olarak yaklaşıp sporumuzu akşama almak veya bir sonraki gün yarım saat daha fazla spor yapmayı planlamak hedeflerimizden şaşmamıza engel oluyor.
4. Kendimize karşı şefkatli olmak: Hedeflerimize giden yolda zorlandığımızda kendimize karşı belki de en büyük yargıç yine biz oluyoruz. “Beceriksizim”, “İstikrarsızım”, “Yetersizim” gibi kelimeleri kullanan eleştirel iç sesimiz hemen devreye giriyor. Böyle zamanlarda öz şefkate yer açmak bize yardımcı oluyor. “Bugün biraz zorlanıyorum çünkü insanım.”, “Zorlandığım noktaların üstesinden gelme gücüne sahibim.” veya “Elimden geleni yapıyorum, yarın daha iyisini yapabilirim.” gibi cümlelerle kendimize şefkat gösterdiğimizde yolumuzdan vazgeçmiyor, hatta daha güçlü bir şekilde yola devam ediyoruz. Öz şefkat ve eleştirel iç sesi susturmak konularında biraz daha desteğe ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan Relate’i indirip kendinle olan ilişkini geliştirmeye yönelik yolculuklara başlayabilirsin.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kendine verdiğin sözleri tutarken #RelateYanında!
Yeni yılda hedeflerine doğru giden yolda kendine verdiğin sözleri tutmak için bir yol arkadaşı arıyorsan #RelateYanında! Hemen uygulamaya girerek “Kendine Verdiğin Sözleri Tutmak” yolculuğuna başlayabilir, psikologlar tarafından bilimsel makaleler ışığında hazırlanmış günlük görevler ve içeriklerle hedeflerine bir adım daha yaklaşabilirsin. Bu yıl kendine verdiğin yeni yıl sözlerini tutmaya hazır mısın?
Sen de kendine “Motivasyon bulamazken kendimi nasıl motive edeceğim?” diye soruyorsan senin için harika bir Ted videosu önerimiz var. Motivasyonun karmaşık ve çok katmanlı yapısını, içsel ve dışsal motivasyonu, nasıl daha motive olabileceğini keşfetmek istiyorsan bu videoya mutlaka bir şans vermelisin!
Not: Dilersen alt yazı seçeneğinden Türkçe’yi seçebilirsin.
Bültenimizin sonuna gelirken tüm hedeflerine ulaştığın ve hayallerinin gerçek olduğu günler diliyorum sana Sevgili Relater. Bir sonraki sefer görüşünceye kadar kendine çok iyi bak!
Sevgiler,
Alara.