Zihninizi ve Bedeninizi Tükenişten Uzak Tutmak İçin Nasıl Dinlenmelisiniz?

Zihninizi ve Bedeninizi Tükenişten Uzak Tutmak İçin Nasıl Dinlenmelisiniz?

Yaşamda kontrol edemediklerimiz ve sorumluluklarımız üst üste gelmeye başladığında, içgüdüsel olarak dinlenmeye çalışmak yerine eforumuzu artırmaya yöneliriz.

Özellikle daha fazla çalışmayı dener, hayatın akışını ve belirsizliğini tamamen yakalamaya çalışırız.

Çoğunlukla böyle bir durumun içindeysek ve gittikçe daha da bitkin düştüğümüzü hissetmeye başladıysak kaliteli bir dinlenme sürecine girmeye çalışmamızın vakti gelmiş demektir.


Bir Zen ustasına kulak verelim:

“Biz insanlar hastalandığımızda, sadece endişeleniriz! Doktor ve ilaç arıyoruz ama durmuyoruz. Tatil için kumsala ya da doğanın içine gittiğimizde bile dinlenmiyoruz ve eskisinden daha yorgun dönüyoruz. Dinlenmeyi öğrenmeliyiz.”

İyileşme ve yenilenmeye zaman ayırmak sadece beden için değil, zihin için de önemlidir. Dinlenme süreci; enerjinizi geri kazanmaya, sezgilerinizi keskinleştirmeye ve yaşamınıza daha büyük bir denge düzeyi getirmeye yardımcı olabilecek bir sanattır.

Yakın zamanda okuduğum araştırmalar, kaliteli bir dinlenmenin uzun dönemde; stres düzeylerini ve yorgunluğu azaltmaya, bilişsel yetenekleri geliştirmeye ve odaklanmayı artırmaya da yardımcı olabileceğini anlatıyor.

“Durmak, sakinleşmek ve dinlenmek iyileşmenin ön koşullarıdır. Eğer duramazsak, tükenişimizin seyri devam edecektir.”

Zihninizi ve bedeninizi sakinleştirmek, size derin bir içsel huzur veren iyileşme sürecini açmanızı sağlar.


Peki hem zihnsel hem de fiziksel olarak kaliteli nasıl dinlenebiliriz?

  1. En önemli adım, yeterli uyku alımı: Tamamen karanlık bir odada, 7–9 saat arası alınan bir uyku fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi yenilemenin ilk ve en önemli adımıdır. Bu yüzden bağlı kalacağınız bir uyku rutinine sahip olmayı deneyebilirsiniz.
  2. Sınırlarınızı belirleyin: Her gün stres ve baskıya neden olabilecek işten, ailevi sorumluluklardan veya diğer zorunluluklardan uzakta kendinize zaman ayırmaya çalışın. Bu, özellikle kendinize ayrılmış yarım saat kadar kısa bir süre olabilir. “Verimsiz” olmaktan suçluluk duymadan gerçek anlamda rahatlayabilmeniz için telefonunuzdan uzak bir süreyi yalnızca kendinize ayırın.
  3. İşinizi ve gününüzü planlarken, molaları da eklemeyi unutmayın: Yoğun programlarınız olsa bile, gün boyunca mini molalar vermek, stresi atmak ve kafanızı toplamak önemlidir. Kendinizi bunalmış veya yorgun hissettiğinizde beş dakikalık nefes alın — yürüyüşe çıkın, biraz hareket veya bir fincan çay/kahve içmeyi deneyin.
  4. Olumsuz düşünme kalıplarınızı gözden geçirin: Olumsuz düşünceler enerji seviyelerini hızla tüketebilir, bu nedenle yardımcı olmayan düşünce kalıplarına olumlu olanlarla meydan okumak önemlidir (örneğin, “Yeterince iyi değilim”, “Hayatımda zaten birçok şeyi başardım” ile karşılanabilir). Öz-şefkat burada da size yardımcı olabilir; Özellikle sizde baskı yaratan düşünceleriniz olduğunu fark ederseniz, onlara odaklanmak yerine kendinize destek olacak bir olumlu düşünce kalıbı geliştirmeyi deneyin.
  5. Her gün hareket halinde olun: Vücudunuzu hareket ettirmek, her gün spor salonuna gitmek anlamına gelmez . Daha ziyade; sakin bir yürüyüş, fiziksel olarak zorlayacak yüksek yoğunluklu ama kısa süren bir antrenman ya da keyifli bir rotada sevdiğiniz müzikler eşliğinde tempolu bir koşu. Moralinizi yükselten, yıpratmayacak ve size en uygun olduğunu düşündüğünüz bir hareket seansını gününüze eklemeye çalışın.


Son olarak:

Dinlenmeye öncelik vermek, tükenişten uzak bir yaşam sürmenin temel bir bileşenidir. Yoğun hayatlarımızda, etrafımızdaki baskılara yenik düşmemek için geri adım atmayı ve kendimizi şarj etmeyi öğrenmek, yaşam kalitemizi doğrudan etkiler.

Her anın daha iyi yaşamak için yeni bir şans olduğunu unutmamak gerekiyor. Geçmişte dinlenmeye öncelik vermediğinizi düşünüyorsanız, bir değişiklik vakti gelmiş demektir.

Bu, hedeflerinizden vazgeçmeniz ve tembellik etmeniz anlamına gelmez.

Dinlenmenin sadece bir lüks değil, iyi bir hayat yaşamanın doğal bir parçası olduğunu unutmayın.


Beni, buraya tıklayarak Medium üzerinden de takip edebilirsiniz.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Eren Cicibıyık adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler