-

Startup Tappr: digitaal productpaspoort met informatie voor producent en consument

Tappr digitaliseert kledinglabels met QR-codes, waarbij achter deze codes digitale productpaspoorten (DPP) schuilgaan. Dit biedt transparantie voor consumenten en speelt een sleutelrol in de opkomende circulaire economie.

FundsUp sprak met Bas van der Pol, oprichter van Tappr, over hun innovatieve oplossing voor de labelindustrie en de toekomstplannen.

Kun je de lezers wat meer vertellen over jezelf en hoe Tappr tot stand is gekomen?

“Ik ben Bas van der Pol, een softwareondernemer. Vóór Tappr heb ik Ciphix, een robotiseringsbedrijf, en een consultancybedrijf opgericht en verkocht. Na die verkopen wilde ik graag een productgedreven onderneming starten, en zo ben ik in 2021 officieel met Tappr begonnen. In het begin was ik nog wat aan het genieten van mijn tijd na de exit, maar in april 2022 zijn we echt serieus van start gegaan. Het idee achter Tappr is om digitale productpaspoorten te creëren door middel van QR-codes in textielproducten.”

Dat klinkt behoorlijk specifiek. Was er een rechtstreekse aanleiding?

“Vanaf 1 juli 2027 moeten alle textielbedrijven in Europa verplicht een digitaal productpaspoort implementeren. Dit paspoort geeft consumenten bij het scannen van een QR-code op bijvoorbeeld een jas of tas inzicht in de herkomst, duurzaamheid en productie van het artikel. Waar je nu op een label vaak alleen ‘Made in China’ ziet, willen we met het DPP veel meer diepgang en transparantie bieden. Dit helpt niet alleen consumenten om duurzamere keuzes te maken, maar voldoet ook aan de nieuwe Europese regelgeving die vereist dat de duurzaamheid van producten traceerbaar is. Textiel is immers een van de meest vervuilende industrieën en staat hoog op de prioriteitenlijst van de EU.”

Ik meen te hebben gezien dat Tappr een van de weinige spelers in deze markt is. Wat maakt jullie uniek?

“Tappr is inderdaad een van de vier belangrijke spelers wereldwijd die deze technologie levert, al is de markt nog in ontwikkeling. Wij werken met vooruitstrevende modemerken en helpen hen om compliant te zijn met de aankomende regelgeving. Maar wat ons echt onderscheidt, is dat we verder kijken dan alleen compliance. We zien het digitale productpaspoort als een nieuw touchpoint tussen merk en consument.”

Is dat nodig, een nieuw touchpoint?

“Voor veel merken is het contact met de klant verwaterd door platforms als Zalando en Amazon. Wij geven dat directe contact weer terug door middel van QR-codes, waarmee merken via onze technologie een consumentgerichte ervaring kunnen bieden. Dit creëert een nieuw marketingkanaal dat ook waardevolle data genereert over klantgedrag, iets wat steeds belangrijker wordt nu cookies en trackers aan banden worden gelegd.”

Hoe werkt Tappr precies voor de merken waarmee jullie samenwerken?

 “We helpen grote merken in Europa om unieke QR-codes in hun producten te plaatsen en zorgen dat dit proces efficiënt en foutloos verloopt, ondanks alle verschillende wetgevingen. Via deze QR-codes bieden we een digitaal platform waar de consument alles kan vinden: van productinformatie tot duurzaamheid en zelfs opties voor reparatie of doorverkoop. Merken kunnen hiermee niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook hun merkbeleving versterken en de relatie met hun klanten verdiepen.”

En hoe zit het met die data over klantgedrag?

“Via die QR-codes verzamelen we waardevolle data voor de merken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij de productie van 100.000 producten duizenden consumentenprofielen verzamelen. Onze klanten zien engagementpercentages van 15 tot 35 procent, en in sommige gevallen zelfs 73 procent. Dat is een enorme bron van inzichten en groeimogelijkheden, zeker nu merken moeite hebben om op andere manieren aan klantdata te komen.”

Waar liggen nu jullie strategische focus en groeikansen?

“We zijn wereldwijd actief, en momenteel werken we samen met een groot Amerikaans merk. Onze verkoop doen we via partners, voornamelijk labelleveranciers. Tappr biedt de software achter de QR-codes, terwijl onze partners de fysieke labels leveren. Het interessante aan ons model is dat we geen fysieke productie hoeven op te zetten: we bieden puur de digitale laag. Hierdoor kunnen we snel schalen, met een focus op merken die tussen de 25 miljoen en 1 miljard dollar omzet hebben. De allergrootste spelers, zoals Nike of Decathlon, doen dit vaak zelf, maar wij richten ons op de merken daaronder.”

En hoe zit met andere spelers in jullie branche?

“De markt is nog jong en begint concurrerend te worden. Wij staan met onze neus vooraan. We zien dat steeds meer merken wakker worden en inzien dat ze nu moeten handelen. Onze concurrenten zijn onder andere EON, Kezzler, en Atma, maar wij onderscheiden ons doordat we de digitalisering van care labels niet alleen als een verplichting zien, maar ook als een kans om waarde te creëren voor merken.”

Jullie zijn op zoek naar financiering begin 2025. Wat zijn de plannen?

“Klopt, we zoeken financiering begin 2025, bij voorkeur van investeerders die affiniteit hebben met onze industrie. In deze fase richten we ons op angel investors die ons kunnen helpen om verder te schalen, voordat we grotere investeringsrondes doen wanneer de markt verder explodeert. We willen werken met partners die begrijpen wat we doen en geloven in de potentie van het digitale productpaspoort.”

Heb je nog advies voor andere ondernemers op basis van jouw ervaringen?

“Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Naval Ravikant, oprichter van AngelList. Hij zegt altijd: ‘Bouw iets wat de samenleving over vijf jaar op grote schaal nodig heeft’. Dat is precies wat we doen met Tappr. We zijn in 2022 begonnen en in 2027 wordt het verplicht. Tegen die tijd staan wij klaar met het beste product en de juiste partners om het op de markt te brengen.”

Over de auteur: Pieter Bas is Startup relations associate bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond

  翻译: