#1 - Eerste huishoudens geholpen in Amersfoort
Welkom bij de eerste officiële nieuwsbrief vanuit Stichting GelijkGezond . In de afgelopen maanden hebben we een paar mooie stappen gezet, waarvan we jullie graag op de hoogte brengen. Om daar iets meer structuur in aan te brengen, hebben we besloten deze nieuwsbrief te maken en frequenter een nieuw bericht met jullie te delen. In deze eerste versie starten we met een korte samenvatting van GelijkGezond (voor degene die ons nog niet zo lang kennen). Verder updaten we je over de voortgang in gemeente Amersfoort, de stand van zaken in andere gemeenten, de uitwerking van de resultaatbetaling, de voorfinanciering en eindigen we met de 'Factcheck van het Kwartaal'.
Het verhaal van GelijkGezond
De Stichting GelijkGezond is een not-for-profit - een maatschappelijk initiatief zonder aandeelhouders. Onze kernambitie is het verhogen van het aantal gezonde levensjaren van mensen met een minimum inkomen om zo de gezondheidsverschillen te verkleinen. En dit tegen gelijke of lagere maatschappelijke kosten. GelijkGezond organiseert voor deze doelgroep structurele ondersteuning in de vorm van een ‘doorbijter’: een professional met tijd om samen met de inwoner problemen te ordenen en op te lossen. We regelen vooraf de (financiële) middelen om dit mogelijk te maken. De zorgverzekeraar en gemeente dragen achteraf bij op basis van gedaalde kosten. Als je liever het verhaal nog eens rustig naleest kun je in deze presentatie ons verhaal bekijken of lezen.
Amersfoort
In de Gemeente Amersfoort is de doorbijter nu al een aantal maanden actief. Zij is in dienst van de Stichting Sociale Wijkteams Amersfoort en is grotendeels vrijgesteld om als doorbijter aan de slag te gaan. Dankzij een goede samenwerking met twee huisartsenpraktijken van Huisartsen Eemland BV worden er in Amersfoort inmiddels al zo’n 20 inwoners door de doorbijter begeleid, mede mogelijk gemaakt door DSW Zorgverzekeraar . En met succes: de eerste trajecten zitten nu in de afrondingsfase. Met behulp van de doorbijter hebben we mensen onder andere kunnen helpen aan een nieuwe woning, het vinden van een nieuwe baan, of met het zetten van stappen in de maatschappij ondanks een taalbarrière. Dit allemaal met het doel om mensen te helpen, grip op hun eigen leven (terug) te krijgen en meer gezonde levensjaren te realiseren.
Afgelopen maand heeft de evaluatie van de doorbijter plaatsgevonden binnen de Gemeente Amersfoort . Dit was een positief gesprek met als voornaamste conclusie dat alle betrokkenen GelijkGezond willen voortzetten. Hierin waren de geleerde lessen in de samenwerking tussen gemeente, wijkteam en de huisartsen een belangrijk argument en we zullen hier dus veel in blijven investeren.
Tilburg, Dordrecht en ….
De afgelopen maanden is er ook hard doorgewerkt aan een concrete start in de Gemeente Dordrecht en de Gemeente Tilburg . We hopen in de komende maanden ook daar daadwerkelijk mensen te gaan helpen. In beide gemeenten werken we nauw samen met de gemeente en met huisartsenorganisaties; DrechtDokters in Dordrecht en PrimaCura in Tilburg. Vooralsnog staan de signalen op groen voor een concrete start begin 2025. Ook blijven we in gesprek met andere gemeenten, waaronder Gemeente Zoetermeer en City of Amsterdam . En we hebben nog een aantal interessante nieuwe gemeenten in de pijplijn.
Uitwerking resultaatbetalingen
Een belangrijk onderdeel van het model van GelijkGezond is de rol van de gemeente en de zorgverzekeraar als resultaatbetaler. Het idee is dat als de ondersteuning van de doorbijter, die door GelijkGezond mogelijk wordt gemaakt, tot minder uitgaven leidt bij de gemeente en / of de zorgverzekeraar, zij (een deel van) deze verminderde kosten weer inbrengen in GelijkGezond.
Hoe deze rol er precies uitziet, werken we op dit moment uit. Dat doen we samen met de gemeenten Amersfoort, Dordrecht en Tilburg en zorgverzekeraars VGZ Zorgverzekeraar en DSW Zorgverzekeraar als resultaatbetalers. Invest-NL ondersteunt ons hierbij met de inzet van een adviseur: SiRM - Strategies in Regulated Markets .
Voorfinanciering
Om de doorbijters in de gemeenten te financieren werken we aan het organiseren van voorfinanciering van ongeveer € 4 miljoen euro. We worden hierbij ondersteund vanuit Invest-NL en de CEB - Council of Europe Development Bank (CEB). Zij betalen de inzet van AF Advisors , een gespecialiseerd bureau in de opzet van dit soort financieringen. We werken hierbij aan drie concrete producten: de presentatie van GelijkGezond voor investeerders, een gedetailleerde beschrijving van onze processen en de juridische documentatie, zoals de contracten voor resultaatbetalingen en de concrete afspraken over de investering. Vanuit de CEB en Invest-NL is er interesse om te investeren. Ook spreken we met diverse banken, pensioenfondsen en private investeerders.
Presentaties, pitches en andere optredens
In de afgelopen periode waren we onder andere aanwezig bij het Seneca congres begin oktober, ondertekenden we deze brief naar de regering om bezuinigingen op preventie terug te draaien en sprak Marcel op het congres van Zorginstituut Nederland rondom risico verevening.
Boeken doorleen-actie
Als jullie onze LinkedIn-pagina in de gaten hebben gehouden, hebben jullie gezien dat wij afgelopen maand een doorleen-actie zijn gestart voor het boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld (– van Tim ’S Jongers). Dit boek is inmiddels al bij de derde lezer beland. Binnenkort komt er weer een nieuw boek aan (nadat wij ‘m uit hebben): We hebben het over mensen – van Esmah Lahlah. Dus hou onze LinkedIn pagina in de gaten om de eerste te zijn die dit boek van ons leent.
De Factcheck van het Kwartaal: Schuivende Armoedegrenzen
Elke nieuwsbrief eindigen we met een opvallend feitje of recente ontwikkeling: De Factc-Check van het Kwartaal!
Deze maand in het nieuws: er leven minder mensen in armoede dan we altijd dachten … tenminste, volgens nieuwe cijfers. Het CBS, Nibud en het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben namelijk de definitie van armoede aangepast. Waar we vorig jaar nog dachten dat 820.000 mensen in armoede leefden, komen we met de nieuwe definitie uit op "slechts" 540.000.
Dit klinkt als goed nieuws, maar het laat vooral zien hoe een administratieve aanpassing de realiteit van mensen in deze situatie totaal niet verandert. Het is schokkend dat armoedegrenzen zomaar kunnen worden verschoven, terwijl zij die ermee te maken hebben, nog altijd vastzitten in dezelfde moeilijke situatie. GelijkGezond blijft zich inzetten voor échte oplossingen die deze structurele problemen aanpakken, want cijfers verschuiven mag niet ten koste gaan van het echte leven achter de statistieken.
Verhuizing kantoor GelijkGezond
We zijn verhuisd - maar we gaan niet ver weg! We hebben een andere kamer in hetzelfde gebouw. Kom ons gerust een keer opzoeken in Dotslash (./) aan de Europalaan 500 in Utrecht. We zijn namelijk nog volop aan het schilderen...
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, laat het ons weten. Wij willen je in ieder geval hartelijk bedanken voor je steun en betrokkenheid bij GelijkGezond.
Team GelijkGezond
Anouk, Iris, Joris en Marcel
DAI Artsen ; zorg, welzijn, preventie | Netwerkzorg | Huisartsenzorg als sterke basis | Gezonde Wijkaanpak
3wGoed initiatief! Twintig inwoners worden begeleid met de ondersteuning van een uitgebreid team van strategen, adviseurs en andere professionals. Armoede en laaggeletterdheid zijn maatschappelijke problemen.
Bestuursadviseur met focus op Health Care
3wMooie nieuwsbrief en wat een voortgang over het afgelopen jaar. Zo mooi dat in Amersfoort de eerste resultaten geboekt worden!! Gefeliciteerd 👍
Concerndirecteur bij Gemeente Ede
3wRenske Dijkwel
Senior Consultant Zorg Management Groep
3wFantastische update
Expert gemeenten en zorg, strategisch advies, coaching en toezicht
3wFijne nieuwsbrief jongens, heel geschikt om iedereen goed op de hoogte te houden!