U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser
Het nieuwe Joint Technical Committee, JTC 23 “Horizontal topics for Personal Protective Equipment (PPE)", organiseert op 16 januari 2025 van 10.00 tot 12.00 uur een webinar om de missie van de commissie toe te lichten en deelnemers te informeren over de diverse werkgroepen en hun focusgebieden.
Op 4 juni kwamen meer dan 400 professionals bijeen in Amersfoort voor het evenement over de Safety Culture Ladder (SCL). Dit evenement onderstreepte het belang van veiligheidsbewustzijn in alle sectoren. Naast een paneldiscussie en verschillende sessies die bezoekers konden volgen, was er ook een feestelijk moment: de uitreiking van SCL 2.0.
Voor de vijfde keer op rij heeft NEN Trainingen de Cedeo-erkenning ontvangen. Dit keurmerk voert NEN al sinds 2015 en is wederom verlengd tot 2025. Zowel de open rooster trainingen, de maatwerktrainingen als de e-learnings zijn Cedeo-erkend. De erkenning betekent dat meer dan tachtig procent van de klanten (zeer) tevreden is over de kwaliteit van de opleidingen en het opleidingsinstituut.
Het aantal organisaties dat is gecertificeerd tegen een of meer managementsysteemnormen, zoals ISO 9001 en ISO 14001, is in 2022 weer flink toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘ISO Survey’, waarbij wereldwijd gegevens worden verzameld van managementsysteemcertificaten die zijn afgegeven door geaccrediteerde certificatie-instellingen.
De week van 7 tot 13 augustus staat wereldwijd in het teken van de assistentiehond. Tijdens de International Assistance Dog Week wordt de cruciale rol van de trouwe viervoeter extra onder de aandacht van het publiek gebracht. Een rol die dankzij aankomende Europese normering verder officieel wordt bekrachtigd.
Het proces van (internationale) normalisatie, certificatie en accreditatie noemen we ook wel de kwaliteitsinfrastructuur of kwaliteitsketen. In Nederland vormen het Nederlands Normalisatie Instituut NEN, de brancheorganisaties Fenelab en Nederlandse Vereniging voor Certificatie-instellingen (NVCi) en de Raad voor Accreditatie (RvA) samen zo’n keten. Met elkaar nemen ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Want de kwaliteitsketen speelt hierin een belangrijke rol, of het nu gaat om energiebesparing, klimaatverandering, schoon water of een gezonde bodem. De jaarlijkse Wereld Accreditatiedag, op 9 juni, is een uitgelezen aanleiding om eens te vertellen hoe ze dat doen.
Of het nu gaat om energiebesparing, klimaatverandering, schoon water of een gezonde bodem, de kwaliteitsketen speelt hierin een belangrijke rol. De Raad voor Accreditatie en NEN vieren daarom op 9 juni samen Wereld Accreditatiedag 2022. Het thema van deze editie is Accreditation: Sustainability in Economic Growth and the Environment. Dit verwijst naar twee belangrijke pijlers van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het doel is om aandacht te vestigen op hoe accreditatie, conformiteitsbeoordeling en normalisatie bijdragen aan een duurzame wereld.
Met de HKZ-norm Zorg & Welzijn gaat de dialysesector een nieuwe fase in. Door te vertrouwen op de visitatiebeoordeling vanuit de beroepsgroep kan de certificatietijd voor een HKZ-audit worden verkort. Dit scheelt het dialysecentrum tijd en geld. Tijd en geld die ten goede kan komen aan de zorg voor patiënten. Deze afspraken zijn tot stand gekomen in overleg met artsen en verpleegkundigen uit het veld en Nefrovisie.
Bijna 400 Europese fitnesscentra hebben in de afgelopen maanden de eerste twee stappen van het FITcert-programma succesvol afgerond. Hiermee tonen ze, in een zelfbeoordeling, dat ze aan de basiseisen van de Europese norm EN 17229:2019 voldoen. Certificerende instellingen voeren binnenkort de eerste onafhankelijke beoordelingen uit. Zo kunnen deze fitnesscentra het FITcert-certificaat krijgen.
Op 10 maart 2022 is het Safety Culture Ladder (SCL) certificaat uitgegeven aan de 1000e organisatie die zich op de SCL heeft laten kwalificeren. Een Safety Culture Ladder certificaat brengt het veiligheidsbewustzijn van medewerkers en leidinggevenden in kaart. Cultuur is een lastig te “meten” concept. Toch geeft het auditproces voor de Safety Culture Ladder inzicht in de veiligheidscultuur van een organisatie en maakt het duidelijk wat er te verbeteren valt.