U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser
Over NEN

Goede afspraken over producten, werkwijzen en diensten zijn belangrijk. Is veiligheid in het geding dan zijn ze zelfs van levensbelang. Denk maar eens aan veiligheid van speelgoed, brandveiligheid, duurzame energie of cyber security.

Afspraken voor een betere wereld

Afspraken waar verschillende partijen het gezamenlijk over eens zijn, ofwel breed gedragen afspraken, maken internationale handel, innovatie, veiligheid, efficiëntie én duurzaamheid mogelijk.

Bij NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, verbinden we partijen en belanghebbenden en zorgen we ervoor dat zij komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Dit doen ze in nationale en/of internationale normcommissies. Daarnaast ondersteunen we ook de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk door middel van trainingen en bijvoorbeeld praktijkgidsen.

We beheren ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO, IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij NEN, al dan niet als losse norm of in abonnementsvorm via NEN Connect.

NEN faciliteert ook de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema's. NEN certificeert zelf niet, maar fungeert als onafhankelijk platform om certificatieschema's op te zetten en te beheren.

Al ruim 100 jaar

NEN is opgericht in 1916 en heeft sinds 2016 het predicaat Koninklijk. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 300 medewerkers, ruim 550 normcommissies en zo'n 5500 actieve commissieleden in ons netwerk. Ons succes is gebaseerd op onze medewerkers, in totaal zo'n 300, die klantenbelangen centraal stellen, excelleren in dienstverlening en investeren in continue verbetering.

Het bij elkaar brengen van partijen, het faciliteren van het proces en het komen tot afspraken, is tijdloos. Toch willen we als NEN blijven verbeteren en de komende jaren vernieuwende digitale oplossingen aan onze klanten bieden.

Overal in het dagelijks leven

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Waarom normen?

Vaststellen aan welke eisen en voorwaarden de oplossing moet voldoen
Gezamenlijk met alle stakeholders goed en duidelijk alle eisen, voorwaarden en uitgangspunten vastleggen.
Creëren van een gemeenschappelijke taal (hanteren van dezelfde terminologie en definities).
Maken van nieuwe verbindingen en versterken van samenwerking.
Mogelijk maken van certificering zodat voor derden duidelijk is wanneer aan een norm wordt voldaan.
Bevorderen van de marktacceptatie en het opschalen van innovaties (door met een innovatie de nieuwe standaard te zetten).

Hoe werkt normalisatie?

Als een organisatie, branchevereniging, producent, dienstverlener, consumentenorganisatie of de overheid behoefte heeft aan vastgelegde afspraken, dan gaan wij aan de slag. We peilen in de markt en of er interesse voor bestaat, en we nodigen alle belanghebbende partijen uit om mee te werken aan het proces van ontwikkeling.

Normalisatie is het proces om te komen tot een norm. Dit proces is open, transparant en gericht op consensus en vindt plaats in normcommissies die bestaan uit vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. Dit gebeurt niet alleen op nationaal niveau, maar ook in Europees en mondiaal verband.

Een breed draagvlak is randvoorwaarde. De afspraken komen op basis van consensus tot stand en worden vastgelegd in een document. Dit kan een NEN- of ISO-norm zijn maar bijvoorbeeld ook een praktijkrichtlijn.

Normen zijn geen wetten
NEN is een zelfstandige, onafhankelijke stichting, we zijn geen overheidsinstantie. Normen zijn dan ook geen wetten, maar ’best practices’. Iedereen kan - op vrijwillige basis - hier zijn voordeel mee doen. In zakelijke overeenkomsten hebben normen een belangrijke functie. Ze bieden marktpartijen duidelijkheid over en vertrouwen in producten, diensten of organisaties en dagen de maatschappij uit te innoveren. Normen zijn niet kosteloos. Soms wordt door de overheid verwezen naar normen, daarom zijn er ook een aantal 'vrij beschikbare normen' verkrijgbaar.

Deelnemen of op de hoogte blijven?
Wilt u meewerken aan normen in uw vakgebied? We zoeken regelmatig experts die willen deelnemen aan normcommissies over uiteenlopende onderwerpen. Neem contact op, of hou de nieuwspagina in de gaten en abonneer u op een van onze e-mailnieuwsbrieven.

Op weg naar 2025 worden we steeds digitaler. We verkopen dan nog steeds normen, alleen veel meer in de vorm van samengestelde, digitale dienstverlening die voor de specifieke gebruiker direct waarde oplevert.

Nationaal en internationaal

Overal worden afspraken gemaakt. Vroeger werden veel afspraken uitsluitend op nationaal niveau gemaakt en toegepast, tegenwoordig zijn er steeds meer Europese en mondiale normen van kracht. Handelsbarrières worden onder meer weggenomen door de ontwikkeling van geharmoniseerde Europese normen.

Op internationaal niveau behartigt NEN de belangen van de Nederlandse markt. We zijn als Nederlands normalisatie-instituut lid van de Europese en internationale  normalisatienetwerken CEN, CENELEC, ISO, IEC en ETSI. Hierdoor is NEN voor alle bedrijven en organisaties in Nederland dé toegangspoort tot internationale normalisatie. We leiden internationale secretariaten op terreinen waar Nederland grote expertise en belangen heeft.

NEN begeleidt vele internationaal samengestelde normcommissies waarin normen ontwikkeld worden. Voor deze commissies is NEN het aanspreekpunt in Nederland en faciliteert de Nederlandse inbreng voor internationale afspraken. Wij informeren de Nederlandse markt vroegtijdig over nieuwe normontwikkelingsprojecten en stimuleren een actieve Nederlandse deelname.

Hoe werkt het?
Wie maken de normen? Hoe werkt dat proces? Meepraten en meewerken?

Lees meer over actuele ontwikkelingen, thema's of  beluister de podcasts

NENMagazine Online 

NENMagazine verschijnt vier keer per jaar online met actuele ontwikkelingen, innovaties, nieuws en achtergrondartikelen. We spreken commissieleden en klanten en laten zien wat hen beweegt via verhalen, interviews, innovaties en ontwikkelingen in de wereld van nationale én internationale normen.

NENMagazine 4 | dec 2021
In deze editie lees je meer over duurzamer bouwen, demontabele bruggen, een revolutionaire methode voor het meten van toxische stoffen in ons water en een column over de woningproblematiek in ons land. Maar ook over innovaties voor het verwijderen van waterplanten, bouwblokken van plastic afval en, van een heel andere orde, een automatische biertap voor festivals. 
Bekijk de artikelen
NENMagazine 3 | okt 2021
In deze editie laten we graag zien dat er in Nederland heel veel speelt onder de noemer ‘innovatie’. Kleine en grote initiatieven waar gezamenlijke afspraken een grote bijdrage kunnen leveren aan de versnelling van bijvoorbeeld de digitale transformatie en energietransitie. En lees meer over álle genomineerden en de winnende innovaties van de NENnovation Awards.
Bekijk de artikelen
NENMagazine 2 | juni 2021
In deze editie lees je meer over de Normalisatieagenda, waarmee NEN verschillende werelden die betrokken zijn bij de maatschappelijke uitdagingen met elkaar wil verbinden. Ook is er aandacht voor het gebruik van drones, de veiligheid en kwaliteit van fitness centra, de toekomst van het thema mobiliteit en een interview met de CEO van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland: InnovationQuarter.
Bekijk de artikelen
NENMagazine 1 | maart 2021
In deze editie wordt aandacht gegeven aan onderwerpen en bijbehorende projecten die raken aan de thema’s circulariteit, duurzaamheid digitalisering en innovatie. Onder andere een interview met de Programmadirecteur van het project Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg, artikelen over IFD-bruggen (Industrieel, Flexibel en Demontabel), circulair textiel en de reeds gepubliceerde NPR voor Aardbevingen.
Bekijk de artikelen

Het laatste nieuws

Werken bij NEN?
Wil jij ook impact maken op het dagelijks leven van iedereen? Een bijdrage leveren aan
bijvoorbeeld veiligheid,duurzaamheid of innovatie nieuwe technieken?
Wij brengen partijen samen om tot oplossingen te komen
We zijn een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk
We dragen bij aan vooruitgang in alle markten en sectoren
Scroll to top
  翻译: