Werkgebied
Het werkgebied is nationaal en internationaal
De Nederlandse zorgsector verschilt van die in andere landen. In Nederland zijn veel nationaal georiënteerde zorgprogramma’s actief. De daarin gemaakte afspraken moeten uiteindelijk worden geïncorporeerd in actuele normen. Dit behoort tot de werkzaamheden van de normcommissie. De toegevoegde waarde van nationale normen voor gegevensuitwisseling en informatiebeveiliging, speciaal voor de zorg- en welzijnssector, is daarom groot.
De normcommissie is verantwoordelijk voor de aansluiting van Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensuitwisseling bij internationale normalisatie(ontwikkelingen). De normcommissie bewaakt de aansluiting bij de ontwikkeling van (inter)nationale standaarden van andere standaardisatieorganisaties verenigd in Standards Developing Organisations Nederland (SDO-NL).
Informatiebeveiliging
Voor het zorgveld is ook van belang dat de informatievoorziening voldoet aan Europese wetgeving (AVG), mondiale regels en richtlijnen op het gebied van informatieveiligheid, privacy en gegevensbescherming.
-
NEN 7510 geldt als de standaard voor het handhaven van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van medische gegevens en informatie.
NEN 7512 en NEN 7513 spelen hier ook een essentiële rol in.
-
NTA 7516 beveiligt ad hoc berichtenverkeer als e-mail en chat.
Gegevensuitwisseling
Het uitwisselen van informatie tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en patiënten wordt steeds belangrijker. Met de start van het programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de zorg (Egiz; website nen-egiz.nl) geeft het Informatieberaad Zorg ook uitvoering aan dat belang. Bij wet worden bepaalde uitwisselingen tussen zorgverleners ‘verplicht digitaal’.
Farmacie
Op het gebied van de farmacie heeft Nederland belang de Nederlandse ervaringen en eisen te delen en bij zo te dragen aan de ontwikkeling van de internationale normen, eisen en richtlijnen. Nederlandse experts delen actief de Nederlandse ervaringen en eisen en dragen zo bij aan de ontwikkeling van de internationale normen.
Vanuit de normcommissie participeren de Nederlandse experts binnen ISO-werkgroepen door specifieke projecten te leiden en mee te schrijven aan de meest relevante normen en implementatievoorschriften. Bijvoorbeeld die over de samenstelling van geneesmiddelen (Identification of Medicinal Products - IDMP), de norm voor elektronische recepten en de norm met eisen voor databanken met gegevens van geneesmiddelen voor de gezondheidszorg.
De nationale normcommissie NEC 65 zorgt voor de Nederlandse inbreng in de mondiale en Europese normalisatiewerkzaamheden van IEC/TC 65 en CLC/TC 65CX op het gebied van industrieel meten, regelen en automatiseren door proactief te participeren in diverse werkgroepen van de verschillende subcommissies. In deze werkgroepen vertegenwoordigen zij het Nederlandse standpunt. Daarnaast is NEC 65 verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van het belang van de normen bij de Nederlandse achterban. Hoe pas je de normen toe en hoe is de samenhang met andere normen.