Fabrikschef hos producent av fermenterad mjölk i Brasilien
Fabrikschefen hos en brasiliansk producent av fermenterade mjölkprodukter lade märke till att en ovanligt stor andel av hennes månadsbudget gick till vatten, energi och kemikalier till systemet för rengöring på plats. Dessutom hade avloppsvolymen ökat. Sammantaget ledde detta till ökade driftkostnader för fabriken och pekade på att något inte stod rätt till.
Automations- och digitaliseringsexperter från Tetra Pak Brazil diskuterade problemet med fabrikschefen för att sätta sig in ordentligt i situationen. Sedan följde en period av undersökningar på plats och intervjuer med driftpersonal för att hitta den bakomliggande orsaken.
Vissa inledande justeringar gjordes i systemet för att rätta till mindre funktionsfel på rengöringslinjerna. Det visade sig dock att större delen av problemen orsakades av operatörer som helt enkelt inte visste hur deras åtgärder påverkade resursförbrukningen, och därmed kostnaderna. De behövde mer och bättre information för att förstå var svinnet uppstod och hur de skulle undvika det.
Baserat på deras insikter kunde teamet från Tetra Pak ta fram en instrumentpanel för rengöring på plats som kallas CIP Optimization. Den ger fullständig insyn i kundernas rengöringsprocesser. Backend-lösningen baserades på Tetra Pak® PlantMaster-databasen, med informationen organiserad på samma strukturerade sätt. Frontend-sidan krävde dock en anpassad lösning som inte bara skulle samla in information, utan också omvandla den till användbara insikter för ledningen.
Vårt team arbetade tätt samman med kunden i ungefär en månad för att installera och validera den nya instrumentpanelen för rengöring på plats och se till att medarbetarna visste hur de skulle använda den på rätt sätt. Därefter följde en period av hypervård, då teamet från Tetra Pak fanns nära till hands för att hjälpa till med kort varsel.
”Men historien slutar förstås inte där”, säger Livia Marra, Solution Design Manager. ”Som affärspartner är vi alltid nära till hands för att erbjuda support. Vi följer upp kontinuerligt och gör justeringar och korrigeringar i systemet om och när det behövs”.
Forskning visar att de flesta företag lägger 60 procent mer än nödvändigt på rengöring på plats, medan bara 18 procent av alla livsmedels- och dryckesproducenter tar sig tid att analysera och förbättra prestanda. Vår kund i Brasilien (en av de smarta 18 procenten!) upplever nu resultatet av arbetet i form av 30 procent lägre driftkostnader och motsvarande minskning i stilleståndstid för utrustning.
Med tillgång till rätt information är det lätt för producenten att se om rengöringscyklerna körs som de ska. De kan genast upptäcka om en rengöringscykel tar för lång tid eller använder för mycket vatten eller energi, eller om det finns en flaskhals någonstans i systemet.
Dessutom kan operatörer titta på instrumentpanelen för att se hur deras åtgärder påverkar produktionen. Det hjälper dem att förstå inte bara vad som händer, utan varför. Detta innebär i sin tur att de kan planera arbetsdagen bättre och utföra varje uppgift på rätt sätt för att undvika svinn.
Fabrikschef hos producent av fermenterad mjölk i Brasilien
Återbetalningstiden för instrumentpanelen till rengöring på plats är bara sex till tolv månader, vilket gör det till en väldigt intressant lösning för andra företag. Den ska faktiskt snart införas på en andra fabrik, en mejeri-, ost- och pulverproducent som också är baserad i Brasilien.
”Det finns så många fördelar för kunder, så vi vill verkligen att de ska känna till den här lösningen!”, säger Livia Marra, Solution Design Manager på Tetra Pak. ”Genom att skapa insyn i sina rengöringsprocesser kan de inte bara minska avloppsvolymen och förbrukningen av kemikalier, vatten och energi, utan också göra det enklare för operatörer att lösa problem snabbare och smidigare”.