Naar inhoud springen

Benelux

Uit Wikivoyage
Bestemmingen > Europa > Benelux
Benelux

De Benelux is een samenwerkingsverband bestaande uit drie landen die zich in het verleden hebben verenigd om economisch sterker te staan. Het werd opgericht in 1944 en is een van de voorlopers van de Europese Unie, die deze rol in groter verband heeft overgenomen. Tegenwoordig is deze band overwegend cultureel.

Landen

[bewerken]
De drie Benelux-landen
Nederland
Het grootste land van de Benelux. Het is vlak en ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Het land is internationaal bekend om zijn dijken, duinen en andere werken die het beschermen tegen wateroverlast.
België
Een drietalig land, dat vroeger één was met Nederland. In het noorden wordt Nederlands gesproken, in het zuiden Frans en in het uiterste oosten Duits.
Luxemburg
Een heuvelachtig land, gedomineerd door de Ardennen. De gelijknamige hoofdstad is bekend om haar koninklijk paleis met zijn historische kerken.

Steden

[bewerken]

Andere bestemmingen

[bewerken]

Info

[bewerken]

Geografie

[bewerken]

De Benelux is een gebied dat vaak de Lage Landen wordt genoemd door zijn lage ligging. Enkel het zuiden, met name Wallonië over de Samber en Maas en Luxemburg, is heuvelachtig. Het gebied is te beschouwen als een deltagebied van tal van grote rivieren, waaronder de IJzer, de Schelde, de Maas, de Rijn en de IJssel.

Arriveren

[bewerken]

Per vliegtuig

[bewerken]

De Benelux is goed bereikbaar per vliegtuig vanuit grote delen van de wereld. Dagelijks komen er vele vluchten uit Noord-Amerika en Azië aan op Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport (Zaventem). Ook uit Afrika en Latijns-Amerika komen er talloze vluchten. Vanuit andere Europese bestemmingen kan men ook arriveren op vliegvelden bij bijvoorbeeld Maastricht (Maastricht-Aachen), Eindhoven (Eindhoven Airport) of bijvoorbeeld in Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). In Luxemburg kan men op Luxemburg Findel arriveren.

Per trein

[bewerken]

Treinverbindingen van en naar de Benelux zijn snel, hoewel dit naar België vaak een snellere verbinding betreft dan naar Nederland of Luxemburg. Naar België gaan er twee hogesnelheidslijnen: een vanuit Aken (Aachen) en Keulen, de ander vanuit Rijsel (Lille) en Parijs of Londen. Nederland heeft een hogesnelheidslijn lopen vanuit Frankfurt in Duitsland, maar de internationale treinen van het Duitse type ICE behalen op het Nederlandse traject geen hoge snelheid. Andere treinen die genomen kunnen worden zijn de Thalys (Parijs-Brussel-Amsterdam/Luik) en de Eurostar (Londen-Brussel).

Rondreizen

[bewerken]

Met het openbaar vervoer

[bewerken]

In België zijn er maar drie busmaatschappijen. In Vlaanderen opereert De Lijn, in Wallonië de TEC en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de MIVB. De Belgische treinen zijn allemaal onder één bedrijf, de NMBS. In Nederland zijn de Nederlandse Spoorwegen de voornaamste railvervoerder, maar daarnaast zijn diverse regionale concessies verleend aan andere spoormaatschappijen.

In Luxemburg zijn twee busbedrijven actief, een in de stad en een in de rest van het groothertogdom.

In Nederland zijn er een stuk of vijftien busbedrijven. Voor meer informatie over de situatie rond het openbaar vervoer in Nederland, zie het artikel Nederland.

Met de auto

[bewerken]

De autowegen in België zijn allemaal tolvrij. Jammer genoeg is de kwaliteit van de wegen soms suboptimaal. Let wel op: België staat erom bekend veel wegwerkzaamheden te hebben. U kijkt voor uw reis beter eens op wegenwerken.be.

Met het vliegtuig

[bewerken]

De onderlinge afstanden in de Benelux zijn relatief kort en hierdoor is vliegen in de meeste gevallen absoluut geen noodzaak. Er zijn tal van alternatieven beschikbaar die goedkoper zijn en bovendien, door de lange wachttijden op de luchthavens, in veel gevallen ook sneller. Desondanks is het mogelijk om vanaf Amsterdam te vliegen naar de luchthaven van Brussel of Luxemburg (of andersom). U bent ongeveer 50 minuten tot 1 uur onderweg. De luchthavens van Brussel en Luxemburg onderhouden geen vluchten met elkaar, vanaf daar is alleen een vlucht naar Amsterdam mogelijk.

Taal

[bewerken]

In het grootste deel van de Benelux, namelijk in Nederland en Vlaanderen, wordt Nederlands gesproken door zo´n 23 miljoen mensen. In Wallonië (het zuiden van België) en Luxemburg wordt door 4 miljoen inwoners Frans gesproken. Beide talen worden gesproken in Brussel (hoewel deze stad door de jaren heen steeds meer is verfranst) en enkele gemeenten op de taalgrens. Duits wordt gesproken in het uiterste oosten van Wallonië. In Luxemburg kan men met zowel Frans als Duits overweg, terwijl daar ook nog het Lëtzebuergesch, een aan het Duits verwante taal, gesproken wordt en velen in de toeristenbranche het Nederlands heel aardig beheersen.

Bekijken

[bewerken]

Doen

[bewerken]

Kopen

[bewerken]

In de gehele Benelux wordt er betaald met de euro.

Eten

[bewerken]

Uitgaan

[bewerken]

Overnachten

[bewerken]

Contact

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Europa
Balkan:Albanië · Bosnië-Herzegovina · Bulgarije · Kosovo · Kroatië · Montenegro · Noord-Macedonië · Roemenië · Slovenië · Servië
Baltische staten:Estland · Letland · Litouwen
Benelux:België · Luxemburg · Nederland
Britse Eilanden:Ierland · Verenigd Koninkrijk
Centraal-Europa:Duitsland · Hongarije · Liechtenstein · Oostenrijk · Polen · Slovenië · Slowakije · Tsjechië · Zwitserland
Frankrijk en Monaco:Frankrijk · Monaco
Iberisch Schiereiland:Andorra · Gibraltar · Portugal · Spanje
Italiaans Schiereiland:Italië · Malta · San Marino · Vaticaanstad
Kaukasus:Armenië · Azerbeidzjan · Georgië
Oost Middellandse Zee:Cyprus · Griekenland · Turkije
Oost-Europa:Kazachstan · Moldavië · Oekraïne · Rusland · Wit-Rusland
Scandinavië:Denemarken · Finland · Noorwegen · IJsland · Zweden
  翻译: