Turkije
Locatie | |
Vlag | |
Beknopt | |
Hoofdstad | Ankara |
Regering | Republikeinse parlementaire democratie |
Munt | Turkse Lira (Türk Lirası)(TL) |
Oppervlakte | 780.580 km2 |
Bevolking | 73.193.000 (Schatting 2006) |
Taal | Turks (officieel), Koerdisch, Zazaki, Azeri, Lazisch, Georgisch, Adyge, Kabardisch, Arabisch, Armeens, Grieks |
Religie | Moslims 97% (grotendeels Soenniet), atheisten 2.8%, anders 0,2% (Christenen en Joden) |
Elektriciteit | 220V/50Hz (Europese stekker) |
Oproepcode | +90 |
Internet TLD | .tr |
Tijdzone | UTC +2 |
WAARSCHUWING: Raadpleeg hier het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier raadplegen. Er is ook gedetailleerde info over de veiligheid op deze website van de V.S. |
Info
[bewerken]Naast lange kustlijnen aan de Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, heeft Turkije ook landgrenzen met Bulgarije en Griekenland in het westen, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in het noordoosten, Syrië, Irak en Iran in het zuidoosten.
Geschiedenis van Turkije
[bewerken]Cultuur
[bewerken]Klimaat
[bewerken]Turkije is een groot land en heeft maar liefst drie verschillende soorten klimaten. De Turkse badplaatsen hebben een mediterraan klimaat met zachte winters, warme zomers en weinig regen. Centraal Turkije heeft een steppeklimaat met warme zomers en koude winters. Oostelijk Turkije heeft een gematigd landklimaat met relatief veel regen. Als je wil weten hoe het weer in Turkije is in de periode dat jij op vakantie wil kijk dan bij de historische klimaatgegevens op Waarschijntdezonwel. Daar staat voor alle maanden van het jaar wat je in de Turkse badplaatsen kunt verwachten qua aantal uren zon en temperatuur.
Feestdagen
[bewerken]Ramadan
[bewerken]Tijdens de vastenmaand Ramadan (Ramazan in het Turks) proberen veel volwassen Turken zich tussen zonsopkomst en ondergang te onthouden van eten en drinken. Toeristen (en reizigers in het algemeen) worden niet geacht aan de ramadan mee te doen. De meeste busmaatschappijen bieden hun passagiers dan ook zelfs tijdens de ramadan water en koekjes aan. Ongeveer een derde van de volwassen Turkse bevolking doet niet mee met de Ramadan. Het is echter voor de meeste Turken wel een serieuze zaak; er is ook onder hen die niet mee doen veel respect voor diegenen die het wel doen. Uitgebreid eten in de publieke ruimte wordt in conservatieve delen van het land dus als provocerend ervaren. In toeristische delen van Turkije, en in de centra van de grotere steden, blijven restaurants wel gewoon open tijdens de Ramadan. In conservatieve steden sluiten sommige restaurants en slijterijen overdag. Het is dan soms toch mogelijk voor toeristen om hier een maaltijd te krijgen, al dan niet binnen. Hoewel het voor toeristen die buiten de meer verwesterde delen van het land reizen soms wat extra kopzorgen oplevert, bied reizen tijdens de vastenmaand ook een mogelijkheid om in aanraking te komen met de spirituele en sociale kanten van de Turkse cultuur. De meeste gemeentes organiseren grote open gaarkeukens voor het breken van de vast in parken en op pleinen. Tijdens de ramadan worden ook speciale gerechten bereid in grote hoeveelheden om te delen met buren, kennissen en armen.
Tijdverschil
[bewerken]1 uur later dan in Nederland en België.
Regio's
[bewerken]Steden
[bewerken]- Ankara — de hoofdstad van de Turkse Republiek, ook de op een na grootste stad
- Antalya — de snelst groeiende (toeristen)stad, aan de zuidkust
- Bodrum — een trendy feeststad aan de Egeïsche kust
- Edirne — het begin van Turkije als je aankomt vanuit het westen, de tweede voormalige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk
- Erzurum — een grote stad in het oosten van het land, bekend om wintersport op het Palandöken-gebergte
- Istanboel — de grootste stad van Turkije, in tweeën verdeeld door de Bosporus; het westelijke deel hoort bij Europa, het oostelijke bij Azië.
- Izmir — de op twee na grootste stad in Turkije
- Konya — de Anatolische stad waar Jalaladdin Roemi leefde en zijn graftombe staat
- Trabzon — met het prachtige Sumela Klooster in de Pontische Bergen en de heerlijke regionale visgerechten
Andere bestemmingen
[bewerken]- Nemrut Dağı
- Troje
Arriveren
[bewerken]Paspoort en visum
[bewerken]Inwoners van landen in Europa hebben voor Turkije geen toeristenvisum nodig. Inwoners van andere landen hebben dit vaak wel nog nodig. Kosten zijn $20,70. Je kunt het visum alleen online aanvragen op http://www.evisa.gov.tr en op (duurdere) commerciële bemiddelings-sites.
Per vliegtuig
[bewerken]Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.
Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad. De nationale luchtvaartmaatschappij is Turkish Airlines, maar ook andere maatschappijen vliegen naar Turkije. Vanuit Nederland en Belgie kan je vluchten vinden bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen waaronder TUI. Een overzicht van luchthavens en vluchten staat op VliegenNaar Turkije is een belangrijke vakantiebestemming voor Nederland en Belgie, jaarlijks vinden vele duizenden de weg naar de hotels en resorts aan de Turkse kusten. Badplaatsen zoals Antalya, Side, Bodrum, Lara en Belek zijn echte hotspots en bijzonder populair als strandvakantie. Je kan pakketreizen naar Turkije vinden bij Prijsvrij.nl, TUI, Sunweb, Corendon, TravelHunter, Vakantiedeals, VakantieDeals.nu of de prijs bij al deze aanbieders vergelijken via Goedkopevakantie.deals
Istanboel is in de laatste jaren een belangrijke internationale luchthaven geworden. De vliegvelden bij de badplaatsen worden ook door een groot aantal chartermaatschappijen aangevlogen.
Per trein
[bewerken]Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope, snelle en zeker gerieflijker optie voor vervoer zijn. Doordat treinstations vaak in de binnensteden zijn gevestigd, kan de trein op de middelgrote afstand (bijvoorbeeld Enschede - Parijs of Brugge - Wolfsburg) prima concurreren met het vliegtuig.
Momenteel zijn in België en bij de Deutsche Bahn online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden van België, resp. Duitsland en een aantal goed bereikbare steden verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft, of uiteraard in het betreffende land. Dat laatste is vaak stukken goedkoper. Let bij de Deutsche Bahn ook op de vele Sparpreis-aanbiedingen die bij een reisroute naar of via Duitsland heel voordelig kunnen zijn.
Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De twee sites die direct hieronder staan vermeld, geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook over alle treinverbindingen in heel Europa en in het Russische deel van Azië, dus bijvoorbeeld tussen Moskou en Madrid. Het gaat hier om de site van de Belgische spoorwegen en de Nederlandstalige site van de Deutsche Bahn.
NS Hispeed biedt alleen informatie over reizen tussen Nederland en enkele buitenlandse grote steden. In de regel is deze informatie dan ook nog beperkt tot treinen die rechtstreeks naar of van het buitenland rijden (dus geen verbindingen tussen Utrecht en Parijs of tussen Rotterdam en Duitsland, want daarin zit altijd een overstap binnen Nederland). Om reizen binnen Nederland uit te stippelen kun je best deze website gebruiken.
NS Hispeed verkoopt online een klein assortiment reizen vertrekkend vanuit Nederland naar het buitenland v.v. (enkeltjes en retourreizen), en een zeer beperkt aantal routes vanuit het buitenland naar een (ander) buitenland (enkele- en retourreizen). Overige reizen kun je telefonisch reserveren via de afdeling Telesales (0900-9296, €0,35 p.m.) en aan de balies in de Tickets- en Servicewinkels op de (middel-)grote stations. Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen.
In alle Europese landen is het in de trein verboden te roken. Turkije heeft dagelijkse treinverbindingen met Griekenland (Thessaloniki en Athene) en met Bulgarije en andere Balkanlanden. Een treinreis vanuit het Nederlandse taalgebied naar Istanboel neemt een dag of drie in beslag en op de Balkan wordt zelden een restauratierijtuig of een schoon toilet gesignaleerd.
Per auto
[bewerken]Turkije is redelijk per auto te bereiken over het Balkanschiereiland. De reis over land duurt lang en is niet geheel ongevaarlijk. Deze weg is wel geliefd onder de wat meer avontuurlijk aangelegde toerist, die veel tijd heeft, maar toch vooral onder de in Duitsland wonende Turken die de grote vakantie "thuis" willen doorbrengen. Er is heel veel te zien en te ontdekken op deze tocht. De tocht voert langs Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Turkije of via Duitsland, Oostenrijk, (evt. Italië), Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije naar Turkije. De enorme stroom aan toeristen, thuiskeerders en vrachtwagens die een doortocht maken door de landen hebben een positief invloed gehad op het wegennetwerk. Tot en met Turkije zijn er vierbaans snelwegen aangelegd of in aanbouw.
De snelste route naar Turkije per auto is evenwel via Italië en Griekenland, met een oversteek per boot vanaf Venetië, Ancona of Bari naar Igoumenitsa. De voordeligste en snelste reis is meestal die met een nachtelijke oversteek vanaf Venetië.
Rondreizen
[bewerken]Per bus
[bewerken]De bus is een prima en relatief goedkoop vervoermiddel. De busdienstregelingen zijn betrouwbaar, de bussen comfortabel, hebben vaak airconditioning en een video-circuit. Reserveer wel van tevoren, bij een agent of bij de busonderneming zelf . De bussen vertrekken vanaf een busstation.
Per trein
[bewerken]Treinen hebben eerste- en tweedeklas zitplaatsen. Een aantal treinen zijn voorzien van een restaurant en/of couchettes. Treinkaartjes kan je bestellen bij een agent of op het treinstation. De spoorwegmaatschappij van Turkije heet TCDD. Zie hun website voor reistijden . In het Europese deel van Turkije kun je de verbindingen in het Nederlands vinden op . Van west tot oost kun je gemakkelijk en goedkoop met de trein reizen. Ook kun je met de trein bijvoorbeeld naar Syrië en Iran (let wel eerst op de visumbepalingen voor die landen!).
Plaatselijk vervoer
[bewerken]Dolmuş (betekent letterlijk volgepakt) taxibusjes zijn relatief het goedkoopste vervoermiddel. Deze minibusjes leggen een vaste route af en rijden op geregelde tijden. Je kan ze onderweg aanhouden door je hand op te steken. Houd er wel rekening mee dat indien het busje vol is, dit niet stopt. Je betaalt per afstand en rekent af op het moment dat je weer uitstapt. Vaak staan de dolmuş busjes op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het marktplein, het postkantoor, een drukbezocht strand.
Per taxi
[bewerken]Taxi's zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen goedkoop. De taxi's hebben een meter. Nachttarief is 50% duurder dan het dagtarief. In vele gevallen is het ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken.
Eten
[bewerken]Turkse keuken is een van de beste keukens ter wereld, en staat als derde genoteerd. De gerechten worden licht gekruid en bestaan meestal uit vlees of vis en een combinatie van rijst en/of aardappelen en groenten. De gemiddelde Europeaan heeft dan ook geen moeite om zich aan te passen aan de smaken van de Turkse keuken. Er zijn veel soorten kebab, maar de döner kebap is zeker aan te bevelen, want in Turkije wordt deze bereid met vers vlees in plaats van het in Nederland veel gebruikte vleesresten. Ook İskender kebap is een aanrader: dit gerecht is enkel verkrijgbaar in Turkije. Het bestaat uit plakjes gegrild vlees op brood met tomatensaus en yoghurt. De meeste toeristen zijn heel aangenaam verrast over dit heerlijke gerecht, dat meestal minder dat €3 per persoon kost.
Stoofschotels worden in veel gevallen bereid in een kleipotje, dat aan tafel wordt stuk geslagen. Deze stoofpotjes bevatten meestal een combinatie van vlees en groenten. Vaak wordt op restaurant onder het wachten peynir aangeboden. Dit is een witte kaas vergelijkbaar met feta, welke soms besprenkeld is met een laagje olijfolie en wat peper. Vis is zeker in de kustgebieden aan te bevelen, maar buiten het visseizoen kan de prijs soms een verrassing zijn. Verder ontbreken pasta's en pizza's niet. Turkije is ook een land voor wie van zoet houdt. Baklava is een nagerecht gemaakt van flinterdunne laagjes bladerdeeg gebakken in siroop en noten. Ook de rijstpap of sütlaç (suutlatsj) is een aanrader. Rijstpap is dan ook een gerecht, dat vanuit Turkije via de Lage Landen in Europa bekend werd.
Rakı (uitgesproken: rakke) is de meest populaire drank, deze drank heeft een anijsachtige smaak. De koffie die wordt geserveerd is Nescafe of Turkse koffie. Turkse koffie wordt bereid door water en gemalen koffie in een kannetje tot driemaal toe aan de kook te brengen en dit zonder te zeven in een kop te schenken. Je kunt in Turkije ook een behoorlijk biertje drinken (Efes), maar ook het meer bekende merk Tuborg is verkrijgbaar. Verder kent Turkije een aantal redelijke tot goede wijnen (kankaya, kavak, muscat).
Taal
[bewerken]Bekijken
[bewerken]Doen
[bewerken]Kopen
[bewerken]Kosten
[bewerken]Eten
[bewerken]Uitgaan
[bewerken]In Turkije is het uitgaan gebonden aan de seizoenen. In de zomer zijn de meeste clubs, feesten en festivals aan de kust, terwijl het nachtleven in de winter voornamelijk plaats heeft in de steden. In de grotere steden gaan veel discotheken echter ook in de zomer door met programmeren.
Vrijwel alle grotere steden in Turkije hebben uitgaansgelegenheden. Het verschilt echter per regio, stad en wijk wat voor muziek er gedraaid wordt, en ook wat voor publiek er naartoe komt. Discotheken zoals wij die kennen in Nederland tref je met name aan in ontwikkelde steden als Istanboel en Izmir, maar ook langs de Turkse riviera en enkele in noordelijke steden als Samsun en Trabzon. In meer traditionele gebieden zal de muziek minder elektronisch georiënteerd zijn, en meer richting volksmuziek neigen. Dat betekent echter niet dat er ook minder alcohol geschonken wordt.
Turken zijn wel erg trots, sommigen voelen zich zelfs beter dan buitenlanders, en gunnen hen geen blik. Het kan gebeuren dat een persoon in een uitgaansgelegenheid een gesprek afbreekt als blijkt dat je geen Turks spreekt. Dit kan er ook mee te maken hebben dat zij zich ongemakkelijk voelen, omdat zij geen kennis van het Engels hebben. Over het algemeen zijn ook Turken in discotheken echter gastvrij, en zullen zij snel geneigd zijn drankjes aan te bieden aan gasten of vreemdelingen.
Istanboel
[bewerken]In Istanboel is het uitgaansleven geconcentreerd in diverse buurten. De oudste van deze ligt natuurlijk in de oude Europese buurt, in de straatjes en steegjes rond de Istiklal Avenue. Hier tref je vele cafés en dancings aan op straatniveau en restaurant-discotheken met dakterras en uitizcht over de bosphorus op de bovenste verdieping. Enkele grote namen in Taksim zijn: Babylon, Roxy, Ghetto, Indigo, Peyote, 360, Jolly Joker, Mojo, Nardis Jazz Club.
Iets noordelijker, in de wijk Ortaköy, zijn ook veel restaurants, cafés en discotheken. De meest bekende clubs zijn Anjelique, Crystal, Blackk, Sortie, SupperClub, Istanbul Jazz Club. De echt luxe clubs bevinden zich echter nog iets noordelijker, aan de andere kant van de 1e brug aan de oever van de Bosphorus: Reina en Laila, met een strikte dresscode. Op een eiland in de Bosphorus ligt dan nog SuAda club dat bereikbaar is met een gratis veerpont.
Ook in andere rijkere buurten van Europees Istanboel zijn clubs, zoals in Levent, Nisantasi, Ulus en Besiktas.
Het nachtleven aan de Aziatische kant van de stad beperkt zich voornamelijk tot vele cafés met livemuziek zoals Murphy's Dance Bar, traditionele pub's als North Shield en hippe plekken als Livingroom.
Turkse riviera
[bewerken]In Antalya kun je naar Club Ally, Club Arma, Club JayJay bij Dedeman hotel, CherryLady in Lara en anderen gaan. Alanya heeft ook veel bekende clubs. Een bekende is de Robin Hood met haar 4 etages waar verschillende soorten muziek worden gedraaid. Ook is Club Aura bekend in Kemer. Verder is de Halikarnas in Bodrum wereldwijd bekend. De meeste clubs liggen toch wel aan de kusten.
Overnachten
[bewerken]In steden zoals Istanbul, Ankara, Izmir, Cesme, Bodrum, Antalya, Konya, Adana, Bursa, Erzurum, Kayseri, Mersin zijn er vele vijfsterrenhotels. Vooral in Antalya en omstreken kun je verschillende vijfsterrenhotels aantreffen.
Leren
[bewerken]Tegenwoordig studeren elk semester enkele honderden Nederlandse studenten in Turkije. Enkele universiteiten in Istanboel, Ankara, Eskishehir en Izmir bieden onderwijs op een Europees niveau. Dit geldt met name voor de private universiteiten. In elke grote stad is er wel een universiteit, en in sommige steden wel meer. Voor Nederlandse HBO-studenten is er ook een mogelijkheid om op sommige Turkse universiteiten een studie te volgen.
Werken
[bewerken]Om te werken in Turkije heb je een Turks paspoort of een werkvergunning nodig. Momenteel zijn zo'n 2000 Nederlandse bedrijven actief in Turkije, die ook veel Nederlanders en Nederlandse Turken in dienst hebben. Nederlandse bedrijven in Turkije zijn voornamelijk actief in de dienstverleningssector en als projectontwikkelaar. Er zijn vele bouwbedrijven die dagelijks nieuwe projecten aan de man brengen. Deze kun je volgen op de Vastgoed Turkije.
Veiligheid
[bewerken]Over het algemeen is Turkije een veilig land om in te reizen. In geval van nood springen Turken meestal massaal toe om te helpen, dit vanwege de sterke groepscultuur. Het is echter ook nog altijd deels een arm land, 's avonds worden de armere buurten best vermeden.
Reizen in de grensstreek met Irak kan gevaarlijk zijn, maar over het algemeen zijn ook de grote Koerdische steden veilig te bezoeken. Hier kun je wel het beste politieke demonstraties vermijden.
Bij het nemen van een taxi is het goed om te checken dat de nummerplaat overeenkomt met de nummers die op de deur staan. En best neem je een taxi die deel uitmaakt van een bedrijf, zo ben je zeker dat het een legale taxi is en dat het juiste tarief aangerekend wordt.
In Turkije is de auto de koning van de weg. De auto heeft vrijwel altijd voorrang. Let dus extra op in het verkeer als voetganger! Het is ook van belang om zelfverzekerd over te steken; soms moet je je voorrang opeisen.
Er worden geregeld terroristische aanslagen gepleegd in de hoofdstad Ankara, in het bijzonder door de terreurorganisatie Islamitische Staat of de Koerdische beweging PKK. Blijf alert als toerist als je op grote pleinen en/of stations/vliegvelden loopt.
Gezondheid
[bewerken]Drink geen water uit de kranen in Turkije, behalve als dit uit een lokale bron afkomstig is. Dit is enkel het geval in sommige bergdorpjes. In hotels en parken staan meestal waterkoelers waar je water kunt krijgen. In de supermarkten is een groot aanbod aan flessenwater.
Respect
[bewerken]De Turken zijn erg gastvrij. Vaak word je − als je niet in een groep reist − uitgenodigd voor thee. Het wordt erg op prijs gesteld als je daarop ingaat. Word je bij mensen thuis uitgenodigd, dan wordt bij binnenkomst verwacht dat je je schoenen uit doet. Verder is het − zoals overal ter wereld − zaak je beleefd te gedragen.
De meeste mensen zijn gematigd moslim; Turkije is een moslimland met een strikte scheiding tussen kerk en staat. Toch kan over politiek praten een heikel punt zijn. Gevoelige onderwerpen zijn met name Atatürk en de Armeense Genocide. Openlijke kritiek op deze beide onderwerpen wordt niet altijd gewaardeerd. De Turkse regering heeft het standpunt dat er geen sprake was van genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Zij spreekt dan ook liever van de 'Armeense Kwestie'.
Turkije is een van de weinige landen waar niet-moslims te allen tijde welkom zijn in de moskee (ook tijdens het gebed). Bij het bezoeken van een moskee moeten de schoenen uit. Dit gebeurt voordat je het gebouw of de gebedsruimte betreedt; je ziet dat onmiddellijk omdat er altijd wel wat schoenen, muilen of sandalen staan van mensen die al in de moskee zijn. Ook zijn er kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen. Dat betekent dat naast het lichaam de schouders, armen en benen bedekt behoren te zijn. Van vrouwen wordt tevens verwacht dat zij hun haar bedekken met een sjaal, hoewel hier buiten gebedstijden niet op wordt gecontroleerd. Tijdens de gebeden ('s nachts rond 5 uur, 's middags rond 1 en 3 uur, en 's avonds rond 6 en 7 uur) zijn mannen en vrouwen strikt gescheiden; de vrouwen achterin en op de balkons.
Ook is het niet handig om je kritisch uit te laten over president Erdogan.
Contact
[bewerken]Postkantoor
[bewerken]Turkse postkantoren zijn herkenbaar aan de gele PTT-borden. Deze zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 24:00 uur en op zondag van 09:00-19:00 uur. De kleine kantoren zijn meestal al gesloten om 18:00 uur. Postzegels worden gekocht op het postkantoor.
Landen in Azië | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Bestemmingen | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|