Om groener en efficiënter vrachtvervoer te ondersteunen, bevordert het door de EU gefinancierde Incone60-project een verschuiving van weg- naar de zeevervoer in de regio's rondom de zuidelijke Oostzee en de Noordzee. Dat gebeurt door de verbindingen tussen lokale en regionale zeehavens langs de internationale waterweg E60 te verbeteren. Een simulatietool die tijdens het project is ontwikkeld, stelt vervoerders in staat de kosten van het weg- en zeevervoer te vergelijken. Het project is gericht op havenautoriteiten, vrachtverwerkers, logistieke en andere vervoersbedrijven.
Incone60: Overschakelen op zeetransport om transportemissies in de regio's rondom de zuidelijke Oostzee en de Noordzee te verminderen
- 21 January 2022
De internationale waterweg E60 loopt van Gibraltar langs de kust van Noord-Europa tot Estland en St.Petersburg in Rusland, en via het Witte Zee-Baltische Kanaal langs de kust van de Witte Zee tot Arkhangelsk. Incone60 heeft zijn activiteiten gericht op het kustgebied tussen België en Litouwen.
De projectpartners uit vier landen voerden twee proeftransporten uit. In het kader van een van deze proeftransporten in september 2020 verlieten een vrachtwagen en een Deens schip tegelijkertijd de haven van Vordingborg op weg naar Stepnica in Polen. Hoewel beide op bijna hetzelfde moment aankwamen, toonde de reis aan dat het schip dezelfde hoeveelheid vracht kon vervoeren als 50 vrachtwagens.
Simulator voor vervoerskosten
De simulator, het zogenaamde vrachtvervoermodel, stelt gebruikers in staat de kosten van vervoer over de weg en tussen 68 havens te vergelijken. Het berekent alle vervoersgerelateerde en externe kosten zoals ongevallen, vervuiling en slijtage van de infrastructuur. De simulator zal ook na het einde van het project beschikbaar blijven om het duurzame ontwikkelingsbeleid van de EU te bevorderen.
Dit was de eerste keer dat er een vervoerssimulator werd ontwikkeld voor het zuidelijke Oostzeegebied. Hiervoor werd onderzoek gedaan naar de toestand van de E60, de impact ervan op kustgebieden en de transportnetwerken van landen langs de route.
Er werden manieren geanalyseerd om de scheepvaart efficiënter te maken in het gebied, gebaseerd op maritieme ruimtelijke plannen en scheepvaartdichtheidskaarten voor passagiers- en vrachtschepen.
Verbindingen tot stand brengen
Er werd een bedrijfsnetwerk met de naam INCOnet ontwikkeld om kleine havens in de zuidelijke Oostzee en de Noordzeeregio's te verbinden voor iedereen die betrokken is bij maritiem vrachtvervoer, vooral langs de E60. Het netwerk zal ook na voltooiing van het project dienen als platform voor zakelijke contacten.
Incone60 zal worden opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst tussen Polen en de Vlaamse overheid om de rol van kustvaart en regionale zeehavens te versterken.
De Poolse en Deense autoriteiten werken aan een overeenkomst voor het opzetten van een regelmatige scheepvaartdienst tussen de havens van Kołobrzeg en Vordingborg. Dit zal leiden tot een hogere omzet en ondersteunt daarnaast de ontwikkeling van de regionale economieën.
Incone60 werkt samen met de projecten South Baltic Transport Loops en North Sea Region Dual Ports. De resultaten van Incone60 zullen worden geïmplementeerd door Aegis, dat werkt aan de ontwikkeling van autonome schepen en havens en de ePIcenter -projecten. Deze laatste zijn gericht op het efficiënter maken van de wereldwijde toeleveringsketens, en heeft partners uit Europa, China en Canada, die het bereik van Incone60 zullen vergroten.
Totale investering en EU-financiering
De totale investering voor het project “Inland Blue Transport Connector E60” bedraagt 1 517 782 EUR. Daarvan wordt 1 262 085 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma “Interreg V-A - Poland-Denmark-Germany-Lithuania-Sweden (South Baltic)” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “het verbeteren van de grensoverschrijdende connectiviteit voor een functionele blauwe en groene vervoersruimte”.