Sommige mensen vragen zich af of ze hun Mac moeten opschonen. Ben jij een van hen? Neem dan even om deze vragen te beantwoorden: crasht je Mac als je meerdere apps tegelijk opent? Is je Mac traag? Ontvang je meldingen dat je opslagruimte op is? Als het antwoord op een van deze vragen 'ja' is, doe je er goed aan om je Mac op te schonen. Lees verder om te zien hoe je dat doet.

Wat neemt ruimte op je Mac in?

Heb je je weleens afgevraagd wat de meeste ruimte op je Mac in beslag neemt? Dat zijn verschillende bestanden en gegevens die in de volgende groepen kunnen worden verdeeld: grote en oude bestanden, overbodige systeembestanden, restjes van apps, oude reservekopieën, foto's, prullenmanden en e-mailbijlagen. Deze hebben we trouwens gesorteerd van grootste naar kleinste ruimteverspillers.


Een Mac opschonen en optimaliseren

Als je nog nooit je Mac automatisch of handmatig hebt opgeschoond, heb je al die jaren overbodige bestanden verzameld. In dat geval kun je je Mac snel opschonen met deze eenvoudige stappen. Voor je gemak vermeld ik ze volgens potentiële effectiviteit, te beginnen met de meest effectieve. Als je echter een volledige opschoning wilt doen, moet je wel alle onderstaande stappen volgen.

Je Mac met één klik opschonen en optimaliseren

Voordat we naar de tips gaan, willen we een tool introduceren die je kan helpen bij het opschonen en optimaliseren van je Mac met slechts één klik: CleanMyMac en de tool Smart Care. Hiermee verwijder je overbodige bestanden, detecteer je malware en vind je manieren om je Mac sneller te maken. Open CleanMyMac en klik op 'Scan', waarna de app al het werk voor je doet. Start je gratis proefperiode van CleanMyMac.

1. Werk je software bij

Onthoud dat het opschonen van je Mac slechts één stap van het hele optimalisatieproces is. Een ander belangrijk onderdeel is het up-to-date houden van je Mac en de apps die erop staan. Dit helpt ervoor te zorgen dat je Mac geen last heeft van glitches en dat alle apps soepel draaien.

Zo werk je je Mac bij:

  1. Ga naar Systeeminstellingen.
  2. Klik op Algemeen > Software-update.
  3. Als er inderdaad een update beschikbaar is, volg je de instructies op het scherm. Zorg ervoor dat Automatische updates ingeschakeld zijn.
systeem Voorkeuren Software-update

Nu je macOS hebt bijgewerkt, volg je deze stappen om je apps bij te werken:

  1. Open de App Store en klik op Updates in de navigatiekolom. Klik op 'Werk alles bij'.
    systeem  AppStore-updates
  2. Voor apps die je rechtstreeks van de websites van de ontwikkelaars hebt gedownload, open je elke app die moet worden bijgewerkt en klik je op 'Zoek naar updates' in het hoofdmenu (linksboven in de menubalk onder de naam van de app). In sommige apps vind je automatische updates in de instellingen.
  3. Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, kun je de website van de ontwikkelaar bezoeken en het ondersteuningsgedeelte raadplegen voor informatie over updates.

2. Verwijder apps die je niet gebruikt

Apps die je installeert op je Mac nemen uiteraard ruimte in beslag. En wanneer je Mac na verloop van tijd tal van apps heeft, begint deze mogelijk traag te werken. Hoe schoon je dan een MacBook op? Eerst en vooral moet je de apps verwijderen die je niet meer gebruikt of nodig hebt. Dat doe je door rechts te klikken op de app die je wilt verwijderen en 'Verplaats naar prullenmand' te kiezen.

Mogelijk ben je verrast te horen dat een app niet volledig wordt verwijderd als die naar de prullenmand wordt verplaatst. Dat komt omdat de restjes van de app nog steeds op je Mac staan en veel ruimte in beslag nemen. Als je dus een verantwoordelijke Mac-gebruiker wilt zijn, moet je apps correct verwijderen. Hier vind je stapsgewijze instructies voor de verwijdering van apps op een Mac.


3. Verwijder grote en oude bestanden

Onder computerfreaks is het altijd een vuistregel geweest dat je minimaal 15 tot 20% vrije ruimte op je primaire harde schijf moet hebben. Dit is natuurlijk een ruwe schatting, maar hoe meer vrije ruimte je hebt, hoe sneller je Mac werkt. Een computerblad heeft dit eens getest en kwam tot het besluit dat het verschil in snelheid al snel kan oplopen tot 35%. Als je intensief werkt met grafische apps of met video's, is het zelfs aangeraden om nog meer vrije ruimte te hebben.

Hoe maak je meer ruimte vrij? Verwijder grote en oude bestanden.

Je kunt dit ook allemaal handmatig doen, maar dan moet je ze een voor een opzoeken. Gelukkig is er een alternatief waarbij je het in twee klikken kunt afhandelen: CleanMyMac.

  1. Krijg je gratis proefversie van CleanMyMac.
  2. Open de app.
  3. Ga naar 'Mijn rommel' en klik daarna op Scan > Bekijk alle bestanden > Groot en oud.
  4. Kies wat je wilt opruimen en klik daarna op 'Verwijder'.

Dat is alles! Je kunt ook Vergelijkbare afbeeldingen, Duplicaten en Downloads controleren om nog meer onnodige bestanden te verwijderen.


4. Leeg de prullenmand

Hoewel je de bestanden hebt verwijderd, zitten ze nog steeds in je prullenmand en nemen ze nog veel ruimte op je Mac in beslag. Ze blijven daar totdat je ze definitief verwijdert. Als je dus ruimte op je harde schijf wilt vrijmaken, moet je de prullenmand legen.

Zo leeg je de prullenmand op je MacBook:

  1. Klik op het symbool van de prullenmand in het Dock en houd de muisknop ingedrukt.
  2. Klik op 'Leeg prullenmand'.

5. Optimaliseer de opslag

Apple heeft al nagedacht over de rommel die zich op Macs kan opstapelen en heeft een mogelijke oplossing voorzien. Zo kun je rommel op je Mac opruimen:

  1. Ga naar Systeeminstellingen.
  2. Klik eerst op 'Algemeen' en dan op 'Opslag'. Hier zie je hoeveel vrije ruimte je nog hebt op je computer.
systeem Voorkeuren Opslag

Daar vind je enkele aanbevelingen om ruimte op je Mac te maken. Deze kennen we ook als de ingebouwde tool voor opslagoptimalisatie. Je kunt 'Bewaar in iCloud' kiezen als je je gegevens wilt overzetten naar de cloud of 'Optimaliseer opslag' als je grote mediabestanden wilt verwijderen.

Via dit venster kun je ook overbodige bestanden verwijderen. Klik gewoon op het infosymbool naast een categorie (Apps, Prullenmand, Documenten, etc.) en je ziet de lijst met bestanden of apps. Selecteer een onderdeel en klik op 'Verwijder' om het te verwijderen en de opslagruimte te optimaliseren. Bekijk ook de andere aanbevelingen en maak de noodzakelijke wijzigingen om de opslagruimte van je Mac efficiënter te gebruiken.


6. Schoon de cache op

Misschien heb je al eens gehoord over "het wissen van cache" als tip om problemen met webbrowsers op te lossen. Je Mac bewaart nu eenmaal veel informatie in bestanden die we "caches" noemen. Dankzij deze bestanden krijg je snel toegang tot gegevens en hoef je die gegevens niet telkens opnieuw op te halen vanaf de oorspronkelijke bron. Helaas nemen die bestanden veel ruimte in op je Mac, waardoor ze je computer vertragen in plaats van alles sneller te maken. Daarom doe je er goed aan de cachebestanden op de Mac op te schonen als je het systeem een boost wilt geven.

Dat kun je op twee manieren doen: je kunt ze handmatig wissen of een cleaner voor je MacBook gebruiken, zoals CleanMyMac. Deze klaart dan de klus voor jou.Deze klaart dan de klus voor jou. Als je de cache liever handmatig opschoont, neem dan zeker een kijkje naar onze uitgebreide instructies voor het opschonen van de cache op een Mac. Daar vind je stappen voor de verwijdering van verschillende soorten caches: systeemcache, gebruikerscache (inclusief app-cache) en browsercache.

Als je de cache graag makkelijk wilt opschonen, gebruik dan CleanMyMac:

  1. Open de app (krijg je gratis proefversie hier).
  2. Ga naar 'Opruiming' in de navigatiekolom en klik op 'Scan'.
  3. Klik nu op 'Ruim op'. Je kunt ook op 'Bekijk' klikken als je wilt kiezen wat er wordt verwijderd van je Mac.


Meer hoef je niet te doen om de caches op te schonen. De app is ook genotariseerd door Apple, wat betekent dat je die veilig kunt gebruiken. Bovendien is het een slimme cleaner die geen essentiële bestanden verwijdert. 


7. Verwijder overbodige downloads

Download je ook content die je dan niet meer verwijdert? In dat geval wil je wellicht de map Downloads eens goed opruimen. Als je die enorme stapel bestanden niet aandurft, hebben we een trucje voor jou: sorteer al je downloads op toevoegingsdatum. Ga dan naar het einde van de map en je ziet meteen alle bestanden die al even in deze map staan. Command-klik om meerdere bestanden te selecteren en verplaats ze naar de prullenmand.


8. Verwijder oude reservekopieën

Een reservekopie van je bestanden hebben is geweldig. Maar na verloop van tijd zit je Mac overvol met oude reservekopieën die gigabytes aan opslag op je harde schijf in beslag nemen. Daarom moet je overwegen om alle overbodige oude iOS-reservekopieën te verwijderen.

Elke reservekopie wordt op de computer bewaard en is toegankelijk via iTunes. Zo kun je de oude reservekopieën verwijderen:

  1. Kies het Apple-menu en selecteer vervolgens 'Systeeminstellingen'.
  2. Ga naar 'Algemeen' en klik op 'Opslag'.
  3. systeem Voorkeuren Algemeen
  4. Klik op de 'i' naast iOS-bestanden.
  5. Selecteer de reservekopie die je wilt verwijderen en klik op 'Verwijder'.
  6. Klik op 'Gereed' om het venster te sluiten.

Dat is alles! De reservekopiebestanden zijn definitief verwijderd van je Mac.


9. Verwijder oude DMG-bestanden

Schijfkopieën (DMG's) nemen vaak heel wat ruimte in beslag op je Mac. Zo kun je een Mac opschonen door deze bestanden te verwijderen:

  1. Open Finder en typ '.dmg' in de zoekbalk.
  2. Verwijder vervolgens alle bestanden met de DMG-extensie. Vergeet niet om daarna de prullenmand te legen.

Met CleanMyMac kun je .dmg-bestanden sneller opsporen en verwijderen. Dankzij de module 'Apps' kun je ongebruikte schijfafbeeldingen met één klik op de knop verwijderen. Open de app en voer een scan uit. Klik daarna op Beheer mijn apps > Restjes > Installatieprogramma's. Selecteer de .dmg-bestanden die je wilt verwijderen en klik op 'Verwijder'.

Klik op 'Ruim op' en ze zijn weg!


10. Verwijder taalbestanden

Ongebruikte taalbestanden nemen ongeveer 1 GB opslagruimte in beslag. Mac-apps worden geleverd met taalbestanden voor elke taal die ze ondersteunen. Op deze manier kun je de app meteen in de gewenste taal gebruiken. Cool, toch? Niet altijd. Denk hier even aan: wanneer heb je de app voor het laatst gebruikt in het Bengali of het Koreaans? Als je die talen niet spreekt, nemen deze bestanden alleen maar ruimte in beslag op je Mac. Daarom wil je wellicht overbodige taalbestanden verwijderen van je MacBook.

Hoe verwijder je taalbestanden? Ga naar Finder > Apps, klik vervolgens rechts op de app waarvoor je taalbestanden wilt verwijderen en kies 'Toon pakketinhoud'. Open de map 'Resources' en zoek dan mappen die eindigen op '.lproj'. Elke map bevat taalbestanden voor een specifieke taal. Voor elke app moet je de bestanden handmatig zoeken en verwijderen. 


11. Orden het bureaublad

Veel mensen gebruiken het bureaublad als de primaire bestemming voor bestanden. Dit kan echter voor problemen zorgen omdat macOS elk bestand op het bureaublad als een actief venster beschouwt. Als er dus te veel op het bureaublad staat, zal de Finder ook veel trager werken. En dit brengt ons naar het belangrijkste advies in dit artikel: een bureaublad opruimen kan wonderen verrichten!

Zet je bestanden in mappen in plaats van ze op het bureaublad te laten staan. Het nieuwste macOS doet dat automatisch dankzij de Stapels-functie: klik rechts op het bureaublad en kies 'Gebruik stapels'. Nu zijn al je bestanden gegroepeerd en kun je ze met één klik verwijderen. Je kunt ook Google Drive, Dropbox of een extern opslagapparaat gebruiken om je bestanden te bewaren en je bureaublad netjes te houden.


12. Verwijder inlogonderdelen en startagenten

Inlogonderdelen zijn apps die automatisch worden gestart wanneer de Mac opstart. Tegenwoordig probeert elke app een belangrijke rol te spelen en in je inlogonderdelen te raken. En misschien weet je zelfs niet eens welke apps dat zijn omdat ze niet allemaal in het Dock worden weergegeven. Bovendien gebruiken deze apps veel geheugen. Dat zou al reden genoeg moeten zijn om overbodige inlogonderdelen te verwijderen.

  1. Open Systeeminstellingen.
  2. Ga naar Algemeen > Inloggen.
  3. Schakel apps uit die automatisch worden gestart.
systeem Voorkeuren Inlogitems

Dat is het.


Bonustip: Maak de Mac fysiek schoon

En tot slot raden we ook aan om je Mac schoon te maken. Veeg eerst het toetsenbord van je Mac schoon. Aangezien je het toetsenbord elke dag gebruikt, raakt het snel vuil. Bovendien kunnen al die kruimels lange tijd onder de toetsen blijven zitten!

Mocht je je afvragen hoe je het toetsenbord van een Mac het best schoonmaakt, dan moet je weten dat er geen speciale procedure is. Je kunt nu en dan stof en andere deeltjes uit je toetsenbord wegblazen. Desinfecterende doekjes en sprays zijn ook nuttig. Neem gewoon een doek en veeg de toetsen voorzichtig schoon, zodat ze weer blinken!

Vergeet ook niet om het scherm schoon te maken. Dat mag er dan wel schoon uitzien, maar dat is het zelden. Neem daarom even de tijd om het schoon te maken: je hebt alleen een zachte, vochtige doek nodig. Bevochtig altijd de doek en spuit geen vloeistof op het scherm. Veeg het scherm voorzichtig schoon. Dat is alles!

Als je graag een voorjaarsschoonmaak wilt doen, lees dan zeker ons artikel over hoe je andere Mac-accessoires schoonmaakt.


Wees altijd voorzichtig met je systeembestanden. Als je niet zeker bent of je de taak wel zelf zou doen, gebruik je beter een speciale app zoals CleanMyMac. Dan hoef je maar twee keer te klikken om je Mac weer in topvorm te krijgen.

Veel plezier met het opschonen!