Många undrar om de behöver rensa sin Mac. Om du är en av dem kan du svara på de här frågorna: Kraschar datorn när du har flera appar öppna samtidigt? Är din Mac långsam? Få du några meddelanden som säger att du håller på att få slut på lagring? Om du har svarat ja på någon av frågorna ovan kan du behöva rensa datorn på något sätt. Fortsätt läsa och ta reda på hur du rensar din Mac.
Vad som tar upp utrymme i datorn
Har du någonsin undrat över vad som täpper igen datorn mest? Det är olika filer och data, och de kan delas in i följande grupper: Stora och gamla filer, systemskräp, programrester, gamla säkerhetskopior, bildskräp, papperskorgar och e-postbilagor. De är ordnade så att de som kräver mest utrymme kommer först och de minst utrymmeskrävande sist.
Att rensa och optimera datorn
Om du aldrig har gjort en automatisk eller manuell systemrensning betyder det att datorn har samlat på sig onödiga filer och skräp – i åratal. Du kan snabbt rensa datorn genom dessa enkla steg. Jag ordnar dem praktiskt nog med de som kan hjälpa mest och effektivast först. Men om du vill göra en riktig storrensning bör du göra alla stegen som jag nämner här.
1. Radera stora och gamla filer
Det har länge varit en tumregel bland datoranvändare att du bör ha 15–20% ledigt utrymme på den primära hårddisken. Detta är bara en grov uppskattning, men mer ledigt utrymme gör datorn snabbare. En datortidning gjorde ett test kring detta och kom fram till att skillnaden i prestanda kan vara upp till 35%. Om du arbetar med krävande grafik- eller videorenderingar kan du behöva ännu mer ledigt utrymme.
Hur skaffa mer ledigt utrymme? Radera stora och gamla filer.
Det kan göras helt för hand och kräva att du hittar dem en och en. Men det finns ett annat sätt – allt du behöver göra är att klicka några gånger så gör CleanMyMac jobbet åt dig:
- Få en kostnadsfri provperiod av CleanMyMac.
- Öppna appen.
- Gå till My Clutter och klicka på Scan > Review All Files > Large & Old Files.
- Välj vad som ska rensas bort och klicka sedan på Remove.
Klart! Du kan också kontrollera Similar Images, Duplicates och Downloads för att radera ännu fler onödiga saker.
Klart!
2. Avinstallera appar som du inte använder
De program som installerats i datorn tar naturligtvis upp utrymme. Med tiden, när datorn med tiden blir full av olika appar kan den börja fungera långsamt. Hur rensa en MacBook? För det första behöver du ta bort appar som du inte längre behöver eller använder. Gör detta genom att högerklicka på appen som du vill ta bort och välja flytta till papperskorgen.
Det kan vara förvånande, men att kasta en app till papperskorgen kommer inte att avinstallera den helt, eftersom rester av appen kommer att finnas kvar i datorn och ta upp utrymme. Så om du vill vara en ansvarsfull Mac-användare behöver du avinstallera appar på rätt sätt. Läs vår steg gör steg-guide om att avinstallera appar på en Mac.
3. Tömma papperskorgen
Även om du har raderat filerna ligger de kvar i papperskorgen och tar upp utrymme i datorn. De väntar bara på att tas bort helt och hållet. Om du vill ha tillbaka skivutrymmet behöver du tömma papperskorgen.
Så här rensar du din MacBook från skräpet:
- Klicka och håll ned på Papperskorgen i Dock.
- Klicka på Töm och sedan på Töm papperskorgen.
4. Optimera lagringen
Apple hade redan tänkt på rörorna som kan skapas i datorn och skapat en möjlig lösning. Minska rörorna i datorn:
- Öppna Systeminställningar.
- Klicka på Allmänt och sedan på Lagring. Där kan du se hur mycket ledigt utrymme som det finns i datorn.
Här är några råd om att spara utrymme i en Mac. De är det inbyggda verktyget Optimera lagring. Du kan välja att lagra i iCloud vilket överför data till molnet, eller optimera lagring vilket tar bort stora mediafiler.
Du kan även ta bort onödiga filer härifrån. Klicka bara på info-symbolen bredvid en kategori (appar, papperskorgen, dokument med mera) och du ser en lista över lagrade filer eller appar. Markera ett objekt och klicka på Radera, vilket tar bort det och optimerar utrymmet. Gå igenom andra rekommendationer och gör de ändringar som behövs för att använda datorns utrymme mer effektivt.
5. Rensa cache
Du har troligen sett ”ta bort cachen” som ett sätt att åtgärda problem i en webbläsare. Datorn lagrar mycket information i cache-filer, vilket ger snabb åtkomst till data och minskar behovet att hämta det från originalkällan igen. Men dessa filer tar upp mycket utrymme i datorn och kan börja sakta ner den istället för att göra den snabbare. Så rensa datorn från cache-filer om du vill ge systemet en uppryckning.
Det finns två sätt att göra det på: radera dem manuellt eller låta en MacBook-rensare som CleanMyMac göra jobbet åt dig. Men om du vill rensa cachefilerna för hand, läs en heltäckande guide om att rensa cache på en Mac. Här hittar du stegen som radera olika typer av cachefiler: Systemcache, användarcache (inklusive appcache) och webbläsarcache.
Använd CleanMyMac om du enkelt vill bli av med cache:
- Öppna appen (få en kostnadsfri provversion här).
- Gå till Cleanup i sidofältet och klicka på Scan.
- Klicka nu på Clean. Eller så kan du klicka på Review och välja ut vad som ska raderas från datorn.
Det är allt som krävs för att bli av med cache. Märk att appen har granskats av Apple, vilket innebär att den är säker att använda. Det är även en smart rensare, vilket betyder att inga vitala filer tas bort.
6. Radera onödiga hämtade filer
Hämtar du också saker utan att kasta bort dem sedan? Då behöver troligen mappen Hämtade filer en riktig storrensning. Om du är rädd för den där enorma högen med filen finns det ett enkelt trick: Sortera alla hämtade filer efter när de hämtades. Bläddra sedan till slutet av mappen och du ser de dammiga filer som varit där ett tag. Kommando-klicka så att du markerar flera filer, och skicka dem till papperskorgen.
7. Ta bort gamla säkerhetskopior
Att ha säkerhetskopior av filer är en bra sak. Men med tiden blir datorn överlastad av gamla säkerhetskopior, som tar upp gigabyte med utrymme på skivan. Därför bör du ta bort gamla iOS-säkerhetskopior som inte längre behövs.
Varje säkerhetskopia är lagrad i datorn och är tillgänglig via iTunes. Ta bort gamla säkerhetskopior så här:
- Välj Apple-menyn och sedan Systeminställningar.
- Gå till Allmänt och klicka på Lagring.
- Klicka på ”i”-symbolen bredvid iOS-filer.
- Markera säkerhetskopian som du vill ta bort och klicka på Radera.
- Stäng fönstret genom att klicka på Klar.
Klart! Filerna med säkerhetskopior är borta från dator för alltid.
8. Radera språkfiler
Oanvända språklokaliseringar tar upp ungefär 1 GB med utrymme. Mac-program kommer med språkfiler för samtliga språk som de har stöd för. Det gör att det går att använda appen med de språken direkt. Bra, eller hur? Inte alltid. Tänk bara: när använde du senast en app i bengali eller koreanska? Eftersom du inte använder de språken tar sådana filer bara upp utrymme i datorn. Du behöver ta bort de onödiga språkfilerna och rensa datorn från det skräpet.
Hur radera språkfilerna? Gå till Finder > Appar, högerklicka sedan på appen vars språkfiler du vill ta bort och välj Visa paketets innehåll. Öppna mappen Resources och hitta mapparna vars namn avslutas med “.lproj”. Varje mapp innehåller språkfiler för ett visst språk. Du behöver hitta och ta bort filerna i varje app för hand.
9. Radera gamla DMG-filer
Skivavbilder (DMG) tar ofta upp värdefullt utrymme i datorn. Så här rensar du datorn och blir av med de filerna:
- Öppna Finder och skriv ”.dmg” i sökfältet.
- Radera sedan alla filer som har filnamnstillägget .dmg. Glöm inte att kasta dem från papperskorgen.
Med CleanMyMac kan du snabbt hitta och radera DMG-filer. Med verktyget Applications kan du ta bort oanvända skivavbilder med ett enda klick med musen. Öppna bara appen och kör en genomsökning. Klicka sedan på Manage My Applications > Leftovers > Installers. Markera de DMG-filer som ska tas bort och klicka på Remove.
Klicka bara på Clean och det är klart!
10. Ordna skrivbordet
Det är många som använder skrivbordet som det primära platsen för filer. Men detta kan ställa till problem, eftersom macOS hanterar varje fil på skrivbordet som ett aktivt fönster. När det finns för många objekt på skrivbordet blir Finder märkbart långsammare. Detta leder till det viktigaste rådet i den här artikeln att rensa skrivbordet gör underverk!
Ordna filerna i mappar istället för att lägga varje fil på skrivbordet. Senaste macOS gör detta automatiskt tack vare funktionen med travar: Högerklicka på skrivbordet och välj Använd travar. Nu är alla dina filer grupperade och du kan radera dem med ett klick. Du kan även spara filer på Google Drive, Dropbox eller en extern lagringsenhet, och hålla skrivbordet prydligt.
11. Hantera startobjekt och startagenter
Startobjekt är program som öppnas automatiskt vid inloggning. Idag försöker många appar att visa sig så mycket de kan och lägga sig bland startobjekten. Du vet för det första kanske inte ens att de finns där, eftersom inte alla syns i Dock. För det andra tar sådana appar upp minne. Det är tillräckligt skäl för att ta bort startobjekt som du inte behöver.
- Öppna Systeminställningar.
- Gå till Allmänt > Startobjekt.
- Avaktivera program där.
Klart.
12. Rengör datorn fysiskt
Vårt sista men inte minsta råd är att rengöra datorn fysiskt. Torka först av datorns tangentbord. Eftersom du använder det dagligen blir det snabbt smutsigt. Dessutom kan alla smulor leva vidare för alltid under tangenterna!
Om du undrar hur du kan rengöra datorns tangentbord så finns det inga särskilda regler. Du kan prova att blåsa ut damm och andra partiklar från tangentbordet då och då. Desinficerande våtservetter och alkoholbaserade sprejer kan också vara bra. Välj bara rätt typ av duk och torka av tangenterna försiktigt för att göra dem glänsande fina!
Glöm inte heller att rengöra skärmen. Den kan verka skinande ren, men så är sällan fallet. Så ta dig tiden att rengöra den – allt som behövs är en mjuk trasa och destillerat vatten. Se till att spreja vatten på trasan och inte direkt på skärmen, och torka av den försiktigt. Klart!
Om du känner för lite vårstädning har du vår artikel om att städa andra Mac-tillbehör.
Bonustips: Uppdatera programvara
Kom ihåg att rensa datorn bara är ett steg i att optimera din Mac. En annan viktig del är att hålla datorn och apparna uppdaterade. Det hjälper dig att se till att din Mac är felfri och att apparna fungerar utan problem.
Så uppdaterar du datorn:
- Öppna Systeminställningar.
- Klicka på Allmänt > Programuppdatering.
- Om en uppdatering är tillgänglig följer du instruktionerna på skärmen för att installera den. Kontrollera att Uppdatera automatiskt är aktiverat.
Nu när du har uppdaterat macOS följer du dessa steg för att uppdatera apparna:
- Öppna App Store och klicka på Uppdatera i sidofältet. Klicka på Uppdatera alla.
- För appar som laddats ner från utvecklarnas egna webbplatser öppnar du varje app som behöver uppdateras och klickar på Sök efter uppdateringar i huvudmenyn (finns uppe till vänster i menyraden under appens namn). I en del appar finns det automatiska uppdateringar i inställningarna.
- Om inget av ovanstående fungerar kan du behöva besöka utvecklarens webbplats och gå till supportsidan för information om uppdateringar.
Och var alltid försiktig med systemfilerna. Radera inte saker som du är osäker på. Om du inte är helt säker på att du kan göra jobbet själv är det bättre att använda ett ordentligt verktygsprogram som CleanMyMac för att få en ren och fräsch Mac med bara två klick.
Städa på!