NVLM heeft dit gerepost
Vandaag names de NVLM bij het burgerschap congres in de Kas, georganiseerd door Expertisepunt Burgerschap MBO samen met Richard Stormezand. We bevorderen, behartigen en informeren!
De doelstellingen van de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer zijn: - De NVLM bevordert de kwaliteit van het maatschappijleeronderwijs. - De NVLM behartigt de belangen van docenten maatschappijleer, maatschappijwetenschappen en burgerschap - De NVLM informeert haar leden over de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Voor het bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs in het vak maatschappijleer organiseert de NVLM de examenbesprekingen en de Docentendag Maatschappijleer (dat laatste in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek). Daarnaast dient de NVLM veldaanvragen in bij de SLO en draagt zij deelnemers voor aan commissies die zich bezighouden met vakinhoudelijke zaken, zoals de beroepsstandaardcommisie en de commissie Schnabel over het nieuwe programma voor maatschappijwetenschappen. Om de belangen van docenten maatschappijleer en maatschappijwetenschappen te behartigen onderhoudt de NVLM contacten met de belangrijkste spelers in het onderwijsveld, zoals het Ministerie van OC&W, de Onderwijsinspectie, CEVO, CITO, parlementsleden, de Nederlandse Sociologen Vereniging (NSV) en de Nederlandse Kring voor Wetenschap der Politiek (NKWP). Om haar leden te informeren verstuurt de NVLM ongeveer tien keer per jaar e-mailnieuwsbrief met daarin belangrijk nieuws en andere interessante zaken voor docenten maatschappijleer en maatschappijwetenschappen.
Externe link voor NVLM
NVLM heeft dit gerepost
Vandaag names de NVLM bij het burgerschap congres in de Kas, georganiseerd door Expertisepunt Burgerschap MBO samen met Richard Stormezand. We bevorderen, behartigen en informeren!
NVLM heeft dit gerepost
Aanstaande dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de curriculumherziening. Een goed moment om onderstaand artikel in Trouw van Chiel Huijskes onder de aandacht te brengen. Extra onderwijstijd voor maatschappijleer is essentieel, zodat leerlingen de kennis kunnen verwerven die ze nodig hebben om in onze democratische samenleving te participeren. Politici kijken vaak naar het burgerschapsonderwijs voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. De Kamerleden kunnen in het debat laten zien dat ze snappen dat voldoende onderwijstijd en vakkennis voorwaarden zijn om dit soort complexe maatschappelijke vraagstukken en processen in lessen te bespreken. Politiek, garandeer goed burgerschapsonderwijs! Aant Jelle Soepboer, Anita Pijpelink, Arend Kisteman, Chris Stoffer, Don Ceder, Ilana Rooderkerk, Claudia van Zanten, Dogukan Ergin, Mariëlle Paul
Docent maatschappijwetenschappen & maatschappijleer VSO | Beleidsadviseur bij Cito | Bestuurslid NVLM
In mijn vorige bericht (https://lnkd.in/e765ttHx ) stond een link naar mijn artikel in de Trouw. Veel mensen liepen daar tegen de betaalmuur op. Vandaar hier op veler verzoek een foto van het artikel.
NVLM heeft dit gerepost
Is jouw school geïnteresseerd om de conceptexamenprogramma’s te beproeven? Volgend schooljaar 2025-2026 gaan we starten met het beproeven van de conceptexamenprogramma’s voor Friese taal en cultuur, klassieke talen, maatschappijleer, moderne vreemde talen (Engelse, Duitse, Franse, Spaanse, Chinese en Italiaanse taal en cultuur), Nederlandse taal en literatuur, natuurwetenschappelijke vakken (O&O, NLT), wiskunde 1 op vmbo en wiskunde op havo-vwo. Met leerlingen, leraren en schoolleiders beproeven we in hoeverre de conceptexamenprogramma’s bruikbaar en uitvoerbaar zijn en in hoeverre de gewenste opbrengsten kunnen worden gerealiseerd. Benieuwd of dit iets voor jouw school is? Wil je weten wat die fase van beproeven inhoudt bij SLO en op welke wijze jouw school gebruik kan maken van de subsidieregeling hiervoor? 👉 Kijk dan hier voor meer informatie: https://bit.ly/4fKh5Ir #SLO #onderwijs #actualisatie #examen #examenprogramma Bernard Teunis Gerdineke van Silfhout, Jeroen Bron, Muriël de Mönnink, Elizabeth Langeveld, Bert Slof, Anke Herder, Daniela Fasoglio, Nellianne van Schaik - Maljaars, Jocelijn Pleumeekers, Loes Groen, Stephanie Lemmel-Huisman , Kokkie van Oeveren, Mareike van der Keur, Marijne de Ferrante-Molenaar, Thijs Goedegebure, Aafke Oldenbeuving, Marijn Meijer, Erik Woldhuis, Maartje Brouwers-Meeuwis, Jos Tolboom, Johan Brons, Han Noordink, Luuk Kampman, Harm S., Suzanne Sjoers-Bos, Madeleine Vliegenthart Tara Wierda Esther Abels Mirjam Brand Viola Walsma Linda van Melle
NVLM heeft dit gerepost
Vorige week is het conceptprogramma maatschappijleer gepubliceerd (https://lnkd.in/eGJ8prti). Volgend schooljaar start formeel de ‘Fase van Beproeven’. Daar willen we bij maatschappijleer niet op wachten. Vandaag zijn we daarom met afgevaardigden van lerarenopleidingen (HBO en WO), Cito, SLO en NVLM bij elkaar gekomen om uit te wisselen hoe we alvast stappen kunnen zetten met dit nieuwe programma. We denken namelijk dat we docenten en uiteindelijk leerlingen meer kunnen helpen door op korte termijn al te gaan experimenteren met het ontwerpen van materialen (zoals werkvormen, PTA’s en toetsen) en het uitwisselen van ervaringen en ideeën. Dergelijke inzichten kunnen ook bijdragen aan een aanscherping van het nieuwe programma. Een mooie start!
NVLM heeft dit gerepost
Over het algemeen ben ik fan van Aleid Truijens en lees haar columns met plezier. Vandaag sloeg ze, net zoals Christiaan Weijts eerder, de plank nogal mis. In haar stuk impliceert Truijens dat zogenaamde kennisvakken ruimte moeten inleveren voor maatschappijleer, en dat dit een zorgelijke ontwikkeling is. Ik wil hier graag op reageren deels gebaseerd op een eerdere reactie die ik gaf op het stuk van Christiaan Weijts. Punt 1: Maatschappijleer versus de kennisvakken Het is opvallend dat u maatschappijleer niet beschouwt als een kennisvak. Maatschappijleer is namelijk net zo goed een kennisvak als economie. Wat zijn de kenmerken van de rechtsstaat? Welke dilemma's spelen er binnen die rechtsstaat en hoe functioneert deze in de praktijk? Welke rechten en plichten heb je als burger? Hoe werkt onze democratie en hoe verschilt deze van andere democratieën of dictaturen? Hoe verhouden parlement en kabinet zich tot elkaar? Welke taken hebben de verschillende overheidsniveaus? Hoe verloopt het proces van politieke besluitvorming en welke actoren hebben hier invloed op? Hoe kun je als burger zelf invloed uitoefenen? Wat betekenen de verschillende ideologieën in ons politieke spectrum en hoe kijken ze naar bestuur en samenleving? Verder komen onderwerpen als de verzorgingsstaat aan bod: Welke visies bestaan er? Hoe functioneert deze in de praktijk? Welke dilemma's en belangentegenstellingen spelen er? Dit is slechts een deel van de kennisbasis van maatschappijleer—harde, zinvolle kennis. En dat is nog lang niet alles wat het vak te bieden heeft. Punt 2: Kennisvakken verliezen veel uren door burgerschap en maatschappijleer Het is misleidend om te stellen dat kennisvakken ernstig worden verdrongen door burgerschap en maatschappijleer. Cijfers kunnen gebruikt worden om een politiek punt te maken, maar het is belangrijk om die cijfers in context te plaatsen. Als we in percentages spreken, lijkt het misschien alsof maatschappijleer een enorm vak wordt, maar dat is verre van de werkelijkheid. 180% van bijna niks is immers nog steeds bijna niks. Hoeveel uur denkt u dat leerlingen momenteel maatschappijleer krijgen in het Nederlandse onderwijs? Ter vergelijking: elk kind op elk niveau krijgt meerdere uren per week economie in de onderbouw, en voor wie een economisch profiel kiest, nog eens in de bovenbouw. Nederlands loopt mee gedurende de hele middelbare schoolcarrière. Maatschappijleer daarentegen wordt in het ideale geval twee uur per week gegeven, en dat slechts voor één jaar in de bovenbouw. Vaak is dit echter maar één uur per week, of twee uur voor slechts drie periodes. Zelfs een verdubbeling van deze uren zou betekenen dat leerlingen in totaal twee jaar lang twee uur per week maatschappijleer krijgen, of één jaar vier uur per week. Twee jaar lang leren over ons democratische en rechtstatelijke systeem en de werking daarvan lijkt me minstens zo relevant als het leren over economische verschijnselen zoals hoog- en laagconjunctuur, toch?
NVLM heeft dit gerepost
De nieuwe concept examenprogramma's maatschappijleer zijn nu door het ministerie van OCW gepubliceerd. Er zijn programma's voor zowel vmbo--bb, kb, tl, havo en vwo. Zie: https://lnkd.in/eaJDXvZY
NVLM heeft dit gerepost
Spannende week voor ProDemos… Op 9 en 10 oktober behandelt de Tweede Kamer de begroting van BZK met de voorgenomen bezuiniging op ProDemos. Ons werk raakt het draagvlak voor onze democratische rechtsstaat, want als je onze democratie niet kent, ga je er nooit van houden. Laten we dus hopen dat de Kamer de bezuiniging terugdraait. De korting loopt op tot 13%, net voordat het gerenoveerde Binnenhof volgens plan de deuren weer opent. Juist dan kan ProDemos jaarlijks weer veel meer dan de huidige ruim 100.000 bezoekers de kans geven om de Tweede Kamer der Staten-Generaal en Eerste Kamer der Staten-Generaal te zien. Dit bezoek is zeker voor jongeren de kers op de taart van de educatieve programma’s van ProDemos en biedt hen een unieke kennismaking met democratie in de praktijk. Een ander vervelend gevolg is dat de bezuiniging het vermogen beperkt om de democratie toegankelijk te maken in álle regio’s van Nederland. ‘Elke regio telt!’ geldt zeker ook voor ProDemos, dat jongeren in het hele land wil laten ervaren wat de #democratie voor hen betekent. Uiteraard blijft een bezoek aan het parlement uniek en onvergetelijk. Maar niet alle jongeren kunnen naar Den Haag komen door de reisafstand, de volle curricula van scholen en de beperkte capaciteit van de tijdelijke huisvesting van het parlement. Om jongeren in elke regio onze democratische rechtsstaat te laten ervaren, nam de Tweede Kamer vorig jaar van links tot rechts een amendement van Joost Sneller c.s. aan. Hiermee kreeg ProDemos extra geld om in Groningen, Drenthe, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland meer jongeren te bereiken. En hoewel het echte effect pas volgend jaar duidelijk kan worden, bereikte ProDemos daar nu al zo'n 10.000 jongeren meer dan voorheen. Dit succes schreeuwt om intensivering van ons werk, juist voor jongeren voor wie Den Haag letterlijk als figuurlijk ver weg voelt. Sowieso biedt ProDemos heel veel mensen deze ervaring al. Vorig jaar bereikten we ruim 340.000 leerlingen in het basisonderwijs, bijna 180.000 scholieren in het voortgezet onderwijs en zo'n 75.000 mbo-studenten, naast talloze volwassenen. Daarbij spreken onze jarenlang hoge waarderingscijfers van docenten, leerlingen, mbo-studenten en anderen voor zich. Door de bezuiniging kunnen we minder voorzien in de groeiende vraag van scholen om hen te helpen met hun burgerschapsonderwijs. Daarmee doet de bezuiniging afbreuk aan de toegankelijkheid van onze democratische rechtsstaat. Niemand wordt als democratisch burger geboren, daarvoor zijn onderwijs en vorming nodig. 👉Meld het “jouw” Kamerlid of de partij waarop je stemde: het terugdraaien door de Tweede Kamer van deze bezuiniging zou meer recht doen aan onze democratische rechtsstaat en beter voorzien in de behoeften van jongeren en scholen in elke regio van Nederland.
NVLM heeft dit gerepost
𝗦𝘆𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝘂𝗺 ‘𝗖𝗼𝗻𝗳𝗹𝗶𝗰𝘁 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗸𝗹𝗮𝘀’ | 𝟭𝟳 𝗼𝗸𝘁𝗼𝗯𝗲𝗿 De NWA Wetenschapsroute - Tussen Conflict en Coöperatie organiseert op donderdag 17 oktober 2024 het symposium ‘Conflict in de klas!’ Jongeren leven steeds meer in verschillende werelden. Daardoor begrijpen ze elkaar vaak niet meer. Dat kan leiden tot wrijvingen en conflicten en een groeiende sociale en culturele kloof, onder meer in het onderwijs. Belangrijk dus om het hier uitgebreid over te hebben. Tijdens dit symposium komen deskundigen vanuit wetenschap en praktijk aan het woord en zijn alle aanwezigen uitgenodigd om in discussie te gaan. Deelnemen aan het symposium is gratis, maar opgeven is verplicht. Ga voor aanmelding naar de website van de NWA wetenschapsroute: https://lnkd.in/ez9JhpBt 𝗢𝘃𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗡𝗪𝗔 De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) kent 25 routes waarin belangrijke wetenschappelijke, maatschappelijke en economische vraagstukken in de samenleving worden geagendeerd en onderzocht. Meer weten over het NWA en deze route? Ga naar https://lnkd.in/eimxv7GW Rachel van der Heijden Beate Volker Bjorn Wansink Gert-Jan Veerman René Veenstra Jobien Oechies #NWA #NWO #Symposium #Conflict #Onderwijs #Jongeren #Scholieren
NVLM heeft dit gerepost
Ben of ken jij een docent in het voortgezet onderwijs die zijn vak op prachtige wijze combineert met de burgerschapsvisie van zijn school? Voor ons nieuwe magazine zijn we op zoek naar verschillende vo-docenten (talen, kunstvakken, zaakvakken, exacte vakken, lichamelijke opvoeding, etc.) die hun vak op sterke wijze hebben verbonden met de burgerschapsvisie van hun school en een burgerschapsvormend karakter hebben gegeven. Neem contact op met communicatie@expertisepuntburgerschap.nl als jij die docent bent of kent! #burgerschap #burgerschapsonderwijs #magazine #onderwijs #vo #voortgezetonderwijs