The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) seeks to offer its customers (governments, international institutions and industries) strategic decision support and advice in areas related to international and national defence and security. HCSS serves as a strategic partner by conducting research and analysis and developing policy alternatives. HCSS offers a unique approach in the combination of contextual analysis supported by qualitative and quantitative methodologies.
HCSS conducts strategic research and analyses on issues of international peace and security, geopolitical developments and global trends, conflict management, defence transformation and terrorism. Our partners are political and military decision-makers in the Netherlands and Europe, as well as international and regional organisations.
HCSS staff is available for media commentary on national and international developments and to clarify research. Aside from specific area-expertise, HCSS staff has extensive experience translating analysis into concrete policy solutions. A number of our staff also has wide operational experience.
HCSS has a large network of affiliated experts who participate in research projects and programs. Follow us on @hcssnl
Externe link voor HCSS - The Hague Centre for Strategic Studies
Branche
Denktanks
Bedrijfsgrootte
11 - 50 medewerkers
Hoofdkantoor
The Hague, Zuid Holland
Type
Particuliere onderneming
Opgericht
2007
Specialismen
Conflict Management, Defence Transformation, National Security and Intelligence, Security Foresight, Cyber, Russia, Resources, Scarcity, Defence and International Security, Global Power Shifts, National Security Strategy, Energy, Environment and Climate, China, Robotics en Space
Het verdwijnen van taal- en cultuurstudies door bezuinigingen op het onderwijs kan ook gevolgen hebben voor de Nederlandse veiligheid, zei HCSS analist Gerben Bakker bij EenVandaag: "Belangrijk om te begrijpen waarom landen handelen zoals ze doen."
Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op hoger onderwijs en wetenschap. Universiteiten willen mogelijk taal- en cultuurstudies opheffen die niet rendabel zijn, maar het verlies van deze kennis kan Nederland zich niet veroorloven - ook niet met het oog op onze veiligheid, legt HCSS strategisch analist Gerben Bakker uit bij EenVandaag.
Je zou wel degelijk kunnen zeggen dat door het verdwijnen van gespecialiseerde studies onze veiligheid in gevaar komt, stelt Gerben Bakker in gesprek met Pieter Jan Hagens. “Wij zijn een heel klein landje, een seculier land, maar vijfentachtig procent van de rest van de wereld is religieus, en heeft een hele andere culturele oriëntatie.”
Ook door de toename van het aantal hybride dreigingen is het belangrijk om te begrijpen waarom landen handelen zoals ze doen, denk aan Rusland. “Iemand als Aleksandr Doegin, ook wel de Poetin-fluisteraar genoemd, die heeft een belangrijke invloed op het Kremlin, op Poetin, het is heel belangrijk dat wij zo iemand leren begrijpen, en de ideologie die hij verkondigt,” benadrukt Bakker. “Daarvoor moet je kennis hebben, niet alleen van de taal, maar ook van de cultuur.”
Onderschatten we het belang daarvan? We zitten in feite weer in een Koude Oorlog situatie, waarin we dat soort kennis van taal en cultuur weer heel erg nodig gaan hebben, waarschuwt Bakker bij EenVandaag.
En niet alleen voor Rusland is het begrip van andere culturen van belang. Denk ook aan bijvoorbeeld de rellen tussen verschillende facties Eritreeërs in Den Haag, de gewelddadigheden in Amsterdam tegen Israëlische supporters, of online extremisme: begrijpen wat er bedoeld wordt met IS-propaganda op Telegram-kanalen.
“En daar heb je specialisten voor nodig. Je hebt mensen nodig die dit kunnen duiden voor de politie. Dat gaat verder dan mensen die alleen de taal spreken,” besluit Bakker.
Bekijk het hele gesprek hieronder terug:
The legacy of Chiang Kai-shek’s dictatorship continues to shape the island’s polarized society and security policies today, HCSS senior fellow Friso Stevens writes in The Diplomat. With pivotal defense choices needed in the next four to eight years, this is a significant vulnerability.
https://lnkd.in/et3i4pQv
Europa heeft nu een echte batterijstrategie nodig, zegt HCSS strategisch analist Ron Stoop in NRC. De hele kwestie zegt volgens hem veel over het continent. Echt strategisch denken ontbreekt uiteindelijk. „Natuurlijk zijn er bedrijfsmatig dingen verkeerd gegaan bij Northvolt. Maar als continent geef je ook een signaal naar de rest van de wereld: als Europa zelf iets probeert te doen, lukt het niet.”
https://lnkd.in/ekWxPdvV
De Nederlandse samenleving is kwetsbaar voor nieuwe vormen van geweld, zoals online intimidatie en extremistische dreigingen, aldus een nieuw HCSS rapport. Technologische ontwikkelingen als drones en 3D-geprinte wapens geven eenlingen en extremisten makkelijk toegang tot geweldsmiddelen.
Dit vraagt om nieuwe inzichten en effectieve beleidsmaatregelen, waarschuwen strategisch analisten Gerben Bakker en Pieter-Jan Vandoren in “Geweld aan de horizon”. De groeiende diversiteit en complexiteit van geweldsvormen ondermijnen het traditionele geweldsmonopolie van de staat, en veroorzaken angst en een verminderd vertrouwen in maatschappelijke instituties.
De definitie van geweld verschuift: naast fysiek geweld krijgen nu ook psychologisch en systemisch geweld aandacht. Van online haat tot intimidatie - we moeten geweld in al zijn vormen beter aanpakken om maatschappelijke stabiliteit te waarborgen.
Tijd voor aangepaste wetgeving en een integrale aanpak.
Lees ons nieuwe rapport "Geweld aan de horizon" hier: https://lnkd.in/epV5tVHs
De recent gepubliceerde HCSS-studie over een defensieplanning die (beter) is afgestemd op de uitdagingen van vandaag (en morgen), waaraan ik heb meegeschreven: https://lnkd.in/eNBqrAqx. Het voelt goed om op deze manier nog steeds een bijdrage te kunnen leveren aan een geloofwaardige Nederlandse krijgsmacht en dus een veiligere wereld. HCSS - The Hague Centre for Strategic Studies
Heeft de staat in de toekomst nog wel controle over geweld in de samenleving? Kan iedereen thuis een machinegeweer printen?
Nieuwe trends in geweld vragen om aanpassing van beleid en verhoogde weerbaarheid, zo blijkt uit een analyse van geweldstrends dat het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) op verzoek van de Nederlandse politie uitvoerde: https://lnkd.in/epV5tVHs
Naast fysiek geweld zijn ook psychologisch en systemisch geweld tegenwoordig steeds meer zichtbaar. De online verspreiding van extremistische inhoud vergroot de dreiging van radicalisering en vormt een directe bedreiging voor de maatschappelijke stabiliteit, waarschuwen onderzoekers Gerben Bakker en Pieter-Jan Vandoren.
Hoewel fysiek geweld in Nederland afneemt, nemen digitale vormen van intimidatie en criminaliteit toe. Deze groeiende diversiteit en complexiteit van geweldsvormen veroorzaken angst en een verminderd vertrouwen in maatschappelijke instituties.
Technologische ontwikkelingen, zoals 3D-geprinte wapens, vergroten de toegang tot geweldsmiddelen voor individuen en extremistische groepen en ondermijnen het traditionele geweldsmonopolie van de staat.
Daarnaast versterken internationale conflicten de dreiging van geweld van buitenaf en benadrukken de noodzaak van nationale en persoonlijke weerbaarheid. Het HCSS rapport onderstreept dat de overheid, ondanks politieke polarisatie, moet inzetten op evidence-based beleid dat op brede steun kan rekenen en onafhankelijk is van ideologische invloeden.
Een integrale aanpak is essentieel. Dit houdt in dat statelijke, civiele en private actoren beter moeten samenwerken om online extremisme te monitoren en aan te pakken. Gemeenten spelen hierbij een sleutelrol door lokale initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan sociale cohesie en geweldspreventie.
Het HCSS rapport benadrukt dat de Nederlandse samenleving kwetsbaar is voor nieuwe vormen van geweld. Verhoogde betrokkenheid van burgers en aangepaste wetgeving zijn nodig om deze kwetsbaarheid aan te pakken en de stabiliteit van onze samenleving te waarborgen.
Download het rapport hier: https://lnkd.in/epV5tVHs
***
Auteurs: Gerben Bakker, Pieter-Jan Vandoren, Ayla Elzinga en Philippe van Pappelendam. Met medewerking van: T. (Tim) Sweijs, Paul Sinning, Frank Bekkers, Jesse Kommandeur, Bart Vossebelt, en Emma Bokel.
Vragen stellen! Wereldwijd investeren krijgsmachten steeds meer in AI-technologie. Waar liggen de kansen en wat zijn de gevaren? Paul van Liempt praat er komende week over met Roy Lindelauf en jeroen van den hoven. Heb je ook een vraag? Stel 'm hieronder!
Podcast De Strateeg onder redactie van Michaël Roele is te horen bij BNR Nieuwsradio en in je favoriete podcast app.
Dat het ineens over onderhandelen gaat, is niet vreemd, schrijft Rob De Wijk: het is geen geheim meer dat Oekraïne over het hele front onder enorme druk staat. Maar ook Rusland heeft problemen. Oorlog is kostbaar. In Rusland tekent zich een bekend fenomeen af: landen kunnen instorten als ze onbetaalbare oorlogen voeren.
Ook Poetin moet nadenken over een einde van de strijd, maar voor het zover is, zal hij escaleren om een zo goed mogelijke onderhandelingspositie te krijgen. De Amerikaanse president Joe Biden probeert zoveel mogelijk wapens en munitie naar Oekraïne te verschepen om de positie van Oekraïne te versterken.
Het gaat Biden allang niet meer om Zelensky aan een overwinning te helpen, maar om zo goed mogelijk stand te houden. Timing is nu de grote uitdaging. Het beste moment om een staakt-het-vuren te pushen is het moment dat Zelensky nog standhoudt en Poetin de economische pijn hard voelt.
Biden heeft de kennis en ervaring om de partijen naar een staakt-het-vuren te leiden. Zijn opvolger heeft dat niet. Die zou de veiligheidssituatie in heel Europa weleens kunnen ondermijnen door op onbezonnen wijze de leveranties van wapens en munitie te staken en Zelensky tot dramatische concessies aan de onderhandelingstafel te dwingen.
Lees de hele column op onze website:
https://lnkd.in/eeVDCPet