Autocunoaștere și dezvoltare personală
În interacțiunea cu oamenii, am observat că unul dintre cele mai dificile lucruri pentu mulți indivizi este să vorbească despre ei... și asta nu neapărat pentru că ar avea trac sau ceva de genul acesta, ci pentru că mulți nu au găsit răspuns la întrebări de genul ”Cine sunt eu?’’, ”Ce îmi place?”, ”Care sunt calitățile mele?”, ”Care este scopul vieții mele?”
De cele mai multe ori oamenii se lasă prinși în vârtejul sarcinilor de zi cu zi, dau importanță la tot felul de evenimente, politice, economice, etc, și uită să își întoarca pivirea și în interior, uită să își acorde timp pentru a se cunoaște, a se dezvolta, a se descoperi și a învăța să se iubească.
Autocunoaşterea te ajută să îţi dezvolţi, în primul rând potențialul latent, să-ţi identifici punctele slabe, dar şi resursele şi posibilităţile de a obține ceea ce îți dorești.
Autocunoaşterea te poate ajuta să înțelegi și să îți accepți unicitatea ca individ, să identifici modalitățile prin care poți face faţă cu succes evenimentelor cu care te confrunţi, să afli mai multe despre tine însuţi. Îţi poţi cunoaște astfel valorile, comportamentele, reacţiile în anumite situaţii şi poţi învăţa cum să îţi foloseşti eficient resursele de care dispui, astfel încât să utilizezi mai eficient timpul, să îți dezvolți abilitățile de comunicare astfel încât să poți face față oricăror situații personale și profesionale şi să fii capabil să soluționezi conflictele. De asemenea poți învăța să îți dezvolți capacitatea de a ați conştientiza propriile gânduri, emoţii, sentimente și motivaţii.
Poți încerca să parcurgi drumul spre autocunoaștere de unul singur, citind cărți sau articole în domeniu, care în mod sigur îți vor oferi multe informații. Carțile motivaționale sunt o sursă bună de inspirație și joacă un rol puternic în dezvoltarea capacităților de interrelaționare, dar și în cunoașterea de sine. Acestea te pot ajuta să te apropii tot mai mult de atingerea obiectivelor și te invață să gândesti pozitiv. Dar dacă vrei să te dezvolți cu adevarat, să cunoști resursele de care dispui și să atingi maximul potențialului tău, atunci cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist: un psihoterapeut, care îți poate recomanda fie ședințe individuale, fie înscrierea într-un grup de dezvoltare personală. Acestea pot fi fie grupuri open (deschise pentru oricine dorește să se înscrie) fie grupuri specializate ca de exemplu grupuri pentru dezvoltarea relației de cuplu, grupuri pentru părinți, pentru adolescenți, etc.
”Cunoaște-te pe tine însuți!” și viața ta va deveni mult mai frumoasă!