KESTO.PAINOTT
KESTO.PAINOTT-funktio palauttaa oletetulle 100 €:n nimellisarvolle rahavirran nykyisen arvon painotetun keskiarvon.
KESTO.PAINOTT(tilityspäivä; erääntymispäivä; vuosikorko; vuosituotto; taajuus; päivien laskentaperuste)
tilityspäivä: Päivämäärä-/aika-arvo tai päivämäärämerkkijono, joka kuvaa kaupan tilityspäivää, joka on yleensä yksi tai useampia päiviä kauppapäivän jälkeen.
erääntymispäivä: Päivämäärä-/aika-arvo tai päivämäärämerkkijono, joka kuvaa arvopaperin erääntymispäivää. erääntymispäivä tulee olla tilityspäivälle määritetyn päivämäärän jälkeen.
vuosikorko: Lukuarvo, joka kuvaa arvopaperin ilmoitettua vuosikorkoa, jota käytetään jaksottaisten korkojen maksuun. vuosikorko on oltava suurempi kuin 0 ja se syötetään desimaalina (esim. 0,08) tai prosenttimerkillä (esim. 8 %).
vuosituotto: Arvopaperin vuotuista tuottoa kuvaava lukuarvo. vuosituotto on oltava suurempi kuin 0 ja se syötetään desimaalina (esim. 0,08) tai prosenttimerkillä (esim. 8 %).
taajuus: Modaalinen arvo, joka määrittää vuosittaisten koronmaksukertojen määrän.
vuosittain (1): Yksi maksu vuodessa.
puolivuosittain (2): Kaksi maksua vuodessa.
neljännesvuosittain (4): Neljä maksua vuodessa.
päivien laskentaperuste: Valinnainen modaalinen arvo, joka määrittää laskennassa käytettävien päivien määrän kuukaudessa ja vuodessa (päivien laskentaperuste).
30/360 (0 tai ohitettu): 30 päivää kuukaudessa, 360 päivää vuodessa käyttäen NASD-menetelmää päivämäärille, jotka osuvat kuukauden 31. päivälle.
todellinen/todellinen (1): Jokaisen kuukauden todelliset päivät, jokaisen vuoden todelliset päivät.
todellinen/360 (2): Jokaisen kuukauden todelliset päivät, 360 päivää vuodessa.
todellinen/365 (3): Jokaisen kuukauden todelliset päivät, 365 päivää vuodessa.
30E/360 (4): 30 päivää kuukaudessa, 360 päivää vuodessa käyttäen eurooppalaista menetelmää päivämäärille, jotka osuvat kuukauden 31. päivälle.
Huomautuksia
Tämä funktio palauttaa arvon, joka tunnetaan nimellä Macaulayn duraatio. Se on rahavirran painotettu keskimääräinen erääntymispäivä, johon viitataan usein arvopaperin juoksuaikana. Se käyttää arvopaperin tuottovaatimusta erääntymispäivänä diskonttaustekijöiden laskemiseksi.
Tässä funktiossa näkyvä valuutta riippuu Kieli ja alue -asetuksistasi (macOS 12:ssa ja vanhemmissa Järjestelmäasetuksissa, macOS 13:ssa ja uudemmissa Järjestelmäasetuksissa sekä iOS:ssä ja iPadOS:ssä Asetuksissa) tai iCloudin Aikavyöhyke/alue-asetuksistasi.
Esimerkki |
---|
Oletetaan, että suunnittelet hypoteettisen arvopaperin ostamista. Ostos maksetaan 2. huhtikuuta 2010 (tilityspäivä) ja se erääntyy 31. joulukuuta 2015 (erääntymispäivä). Kiinteä korko on 5 % (vuosikorko). Ilmoitettu tuotto on 5,284 % (vuosituotto). Arvopaperi maksaa korkoa neljännesvuosittain (taajuus) todellisiin kalenteripäiviin perustuen (päivien laskentaperuste). =KESTO.PAINOTT("2.4.2010"; "31.12.2015"; 0,05; 0,05284; 4; 1) palauttaa noin 5,02084875998691, rahavirtojen painotettu keskimääräinen erääntymispäivä (arvopaperin kesto) vuosina. Rahavirrat koostuvat arvopaperin aikana saadusta korosta ja pääomasta, joka vapautuu erääntymispäivänä. Erääntymispäivä on noin 5,75 vuoden kuluttua ja erääntymispäivänä vapautuva pääoma on paljon suurempi kuin koron rahavirrat, joten kesto on vain noin 9 kuukautta lyhyempi kuin erääntymisaika. |