MacBook Pro için Magic Keyboard
Touch ID özellikli Magic Keyboard, tek bir tuşa dokunarak emoji girmenizi, klavye dilleri arasında geçiş yapmanızı, MacBook Pro’nuzu kilitlemenizi ve birçok sistem işlevini gerçekleştirmenizi kolaylaştıran yerleşik özelliklere sahiptir. Touch ID’yi ayarladıktan sonra MacBook Pro’nun kilidini açmak, ekranınızı hızla kilitlemek veya App Store’dan, Apple TV uygulamasından, Apple Books’tan ve web sitelerinden Apple Pay’i kullanarak alışveriş yapmak için parmak izinizi kullanabilirsiniz.
Touch ID’yi ayarlayın. Touch ID’yi, ayarlama işlemi sırasında veya daha sonra Sistem Ayarları’ndaki Touch ID ve Parola bölümünde ayarlayabilirsiniz. Touch ID hakkında daha fazla bilgi için macOS Kullanma Kılavuzu’nda Mac’te Touch ID’yi kullanma konusuna bakın.
MacBook Pro’nuzu açın. Kapağı kaldırın, Touch ID’ye (güç düğmesine) ya da başka bir tuşa basın.
Touch ID’yi kullanın. Touch ID’yi ayarladıktan sonra bilgisayarı başlattığınızda veya yeniden başlattığınızda parolanızı yazarak oturum açmanız gerekir. İlk kez oturum açtıktan sonra aynı oturumda parolanız her sorulduğunda kimliğinizi doğrulamak için parmağınızı hafifçe Touch ID sensörüne koymanız yeterli olacaktır. Çevrimiçi alışverişlerinizi Apple Pay ile güvenli bir şekilde yapmak için de Touch ID’yi kullanabilirsiniz. Apple Pay hakkında daha fazla bilgi için macOS Kullanma Kılavuzu’ndaki Cüzdan ve Apple Pay’i kullanma konusuna bakın.
MacBook Pro’nuzu kilitleyin. Ekranınızı hızla kilitlemek için Touch ID’ye basın.
MacBook Pro’nuzu kapatın. MacBook Pro’nuzu kapatmak için Elma menüsü > Sistemi Kapat komutunu seçin. MacBook Pro’nuzu uyku durumuna geçirmek için Elma menüsü > Uyut komutunu seçin.
14 inç ve 16 inç MacBook Pro’nuzda işlev tuşlarını kullanın. 14 inç ve 16 inç MacBook Pro’nun en üst sırasındaki işlev tuşları, şu yaygın sistem işlevleri için kestirmeler sunar:
Parlaklık (F1, F2): Ekranın parlaklığını artırmak veya azaltmak için veya tuşlarına basın.
Mission Control (F3): MacBook Pro’nuzda tüm alanlarınız ve açık pencereleriniz de dahil olmak üzere nelerin çalıştığını görmek için tuşuna basın.
Spotlight Araması (F4): Spotlight’ı açıp MacBook Pro’nuzda bir öğeyi aramak için tuşuna basın.
Dikte/Siri (F5): Dikteyi etkinleştirmek için simgesine basın. Metin yazabildiğiniz her yerde (örneğin Mesajlar’da, Mail’de, Pages’da ve diğer uygulamalarda) metin dikte edebilirsiniz. Siri’yi etkinleştirmek için simgesini basılı tutup hemen ardından isteğinizi söyleyin.
Rahatsız Etme (F6): Rahatsız Etme’yi açmak veya kapatmak için simgesine basın. Rahatsız Etme açıkken MacBook Pro’da bildirimleri görmez veya duymazsınız ama bunları daha sonra Bildirim Merkezi’nde görüntüleyebilirsiniz.
Ortamlar (F7, F8, F9): Parçayı, filmi veya slayt sunusunu geri sarmak için , çalmak/oynatmak veya duraklatmak için ya da ileri sarmak için tuşuna basın.
Sesi Kapat (F10): Yerleşik hoparlörlerden veya 3,5 mm kulaklık jakından gelen sesi kapatmak için tuşuna basın.
Ses Yüksekliği (F11, F12): Yerleşik hoparlörlerden, 3,5 mm kulaklık jakından veya Bluetooth ses aygıtından gelen sesin yüksekliğini azaltmak veya artırmak için ya da tuşuna basın.
Not: İşlev tuşları, belirli uygulamalarda eylemler gerçekleştirebilir veya alternatif işlevlere sahip olabilir (örneğin F11 tuşu tüm açık pencereleri gizleyip masaüstünü gösterebilir). Tuşla ilişkili alternatif işlevi tetiklemek için bir işlev tuşuna basarken İşlev (Fn)/Dünya tuşunu basılı tutun.
13 inç MacBook Pro’nuzda işlev tuşlarını kullanın. 13 inç MacBook Pro’daki Touch Bar’da geleneksel işlev tuşları da vardır. Touch Bar’da işlev tuşlarını görüntülemek için İşlev (Fn)/Dünya tuşunu basılı tutun.
13 inç MacBook Pro’nuzdaki Touch Bar’ı kullanın. 13 inç MacBook Pro’nuza yönelik tüm sistem işlevleri Touch Bar’da yer alır. Şu genel işlevler için Touch Bar’ı kullanın:
Parlaklık düğmeleri: Ekranın parlaklığını artırmak veya azaltmak için veya tuşlarına basın.
Mission Control düğmesi: MacBook Pro’nuzda tüm alanlarınız ve açık pencereleriniz de dahil olmak üzere nelerin çalıştığını görmek için tuşuna basın.
Launchpad düğmesi: Launchpad’i açmak ve MacBook Pro’nuzdaki tüm uygulamaları anında görmek için tuşuna basın. Bir uygulamayı açmak için tıklayın.
Klavye aydınlatması düğmeleri: Klavyenin parlaklığını artırmak veya azaltmak için veya tuşlarına basın.
Ortam düğmeleri: Parçayı, filmi veya slayt sunusunu geri sarmak için , çalmak/oynatmak veya duraklatmak için ya da ileri sarmak için tuşuna basın.
Sesi Kapat düğmesi: Yerleşik hoparlörlerden veya 3,5 mm kulaklık jakından gelen sesi kapatmak için tuşuna basın.
Ses Yüksekliği düğmeleri: Yerleşik hoparlörlerden, 3,5 mm kulaklık jakından veya Bluetooth ses aygıtından gelen sesin yüksekliğini azaltmak veya artırmak için ya da tuşuna basın.
Ayrıca, 13 inç MacBook Pro’nuzdaki Touch Bar’ı farklı uygulamalar için özelleştirebilirsiniz. 13 inç MacBook Pro’da Touch Bar’ı özelleştirme bölümünde nasıl yapılacağını görün.
Klavye ayarlarını yapın. Klavye ve İşlev (Fn)/Dünya tuşu için seçenekleri belirtmek isterseniz Sistem Ayarları’nı açın, sonra kenar çubuğunda Klavye’yi tıklayın. Klavye parlaklığını ve arka plan ışığını değiştirebilir; İşlev (Fn)/Dünya tuşuna basılmasının emoji seçiciyi/Karakter Görüntüleyici’yi açması, giriş kaynağını değiştirmesi veya dikteyi başlatması arasında seçim yapabilir; klavye kestirmelerini ayarlayabilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz. Klavye ayarları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Mac’te Klavye ayarlarını değiştirme konusuna bakın.
Emoji ve sembolleri kullanın. Emoji seçiciyi açmak için İşlev (Fn)/Dünya tuşuna basın (Klavye ayarlarında bu seçeneği ayarladıysanız). Emoji seçici açıkken emojileri kategorilerine göre veya arayarak keşfedin ve piktograf gibi semboller ekleyin.
Klavye kestirmeleri hakkında bilgi edinin. Tuş birleşimlerine basarak MacBook Pro’nuzda belirli görevleri hızlıca gerçekleştirebilir ya da normalde fare veya izleme dörtgeni ile yapacağınız işlemleri yapabilirsiniz. Örneğin seçili metni kopyalamak için Komut-C tuşlarına basın, sonra metni yapıştırmak istediğiniz yeri tıklayıp Komut-V tuşlarına basın. Sık kullanılan kestirmelerin listesi için Mac’inizdeki klavye kestirmeleri konusuna bakın. Mac’te yeniyseniz Mac’te yeni misiniz? bölümü de ilginizi çekebilir.