Şirket İçi Girişimciler İçin Oyun Alanı
Şirket içi girişimcilik kültürü “Haydi, kendi girişimcilerimizi yetiştiriyoruz!” dedikten sonra bugünden yarına oluşacak bir şey değil. Çalışanlar arasındaki potansiyel girişimcileri harekete geçirmek için onlara uygun bir ortam sağlamak gerekir. Bu ortamı kimyasal tepkimelerin gerçekleşmesi için gerekli olan ortam sıcaklığı, ortamda havanın varlığı ve basınç gibi kriterlere benzetebiliriz. Kurumunuzdaki ortam sıcaklığı ve basınç, girişimcilik için müsait olmalıdır.
Bu yazıda bu ortam koşullarından çalışanların denemelerini, yapmalarını sağlayan mekanlara değineceğiz. Bazı şirketlerde bu tarzda alanlar çoktan yapıldı. Ülkemizdeki şirketlerden Arçelik’te, ING Bank’ta ve 3M’de bu tip dene-yap alanları mevcut. Arçelik’in Çayırovası kampusundaki “Arçelik Garaj” bu konuda öne çıkıyor. Bu alanda el aletleri, 3D yazıcılar, elektronik kartlar, torna ve freze tezgahı gibi makinalar mevcut. Bu mekan çalışanların projelerinde fikirlerin somutlaştırılmasında, hipotezlerin doğruluğunun sorgulanmasında, prototip üretiminde ve yeni fikirleri denemede kullanılıyor. İmkanı olanların bu tesisi ziyaret ederek buradan feyz alması faydalı olacaktır.
Yenilikçi şirketler kendi “garaj”larını kuruyor. Bu alanlarda son kullanıcıya ulaşan ürünlerin ilk tohumları atılıyor. Aşağıdaki görsel Microsoft’un dene-yap alanı olan Microsoft Garage’da çalışanların yaptığı “Dancing Cube (Dans Küpü)” çalışmasına ait.
Dene-yap alanlarında çalışanlar sadece yeni fikirler denemiyor aynı zamanda girişimcilik kültürü ile gelişen yeni proje yönetimi metodolojilerini de öğreniyor. Agile, design thinking ve Scrum gibi çevik ve yenilikçi proje ve iş yönetimi becerileri “oyun alanlarında” geliştiriliyor ve çalışan zamanlarının çoğunu kapsayan konvansiyonel işlerinde de kullanılır hale geliyor. Böylece konvansiyonel işler kurum içi girişimcilik kültürüyle dönüşüyor, çağın hızında ve niteliğinde yürür hale geliyor.
Ülkemizde ortaöğretim ve yüksek öğretimde laboratuvarların sayı ve nitelikçe yetersiz olması nedeniyle çoğu mühendisimiz yeterince pratiğe sahip olmadan mezun oluyorlar. Bu maker alanları çalışanlara yapma pratiği, denemekten ve hata yapmaktan korkmama, yapılan işi somut yönleriyle de kavrayabilme gibi işlerinin kalitelisini yüksek seviyeye çıkaracak yararlara sahiptir. Ayrıca çalışanlar yeni beceriler geliştirerek çok yönlü hale gelmektedir. Bunların hepsi şirketlere yüksek verimlilik, karlılık artışı, yeni ürünlerin keşfi, daha mutlu ve motive çalışanlar olarak geri dönmektedir.
Google, Quartz, General Electric, Migros ve Coca Cola gibi global şirketlerin hepsinde muazzam dene-yap alanları var ve bu devler yaptıklarından gayet memnun. Ne dersiniz, çalışanlarınız için bir oyun alanı oluşturmaya var mısınız?