10-9-8-7....
Çocukluk evresinde matematikle tanışmamız her ne kadar 1'den 10'a doğru başlasa da, yetişkin dönemimizde özellikle öfke yönetiminde 10'dan geriye doğru saymayı alışkanlık haline getirmeye çalışırız.
Sakinleşmenin anahtar alışkanlıklarından birisi olsa da söz konusu liderlik olduğunda bu anahtarın öfke yönetiminde bazı kilitleri açamadığını deneyimleriz. Bu aşamada hem kendi hem de ekibin öfkesinin yönetimi, liderleri iş hedeflerinden daha fazla zorlayabilir.
Öfke bir krize dönüştüğünde öncelikle kabul edilmesi gereken, öfke fazlarını oluşturan 5 aşamadan ilk ikisini fark edememiş veya yönetmekten kaçınmış olduğunuz gerçeğidir. (Öfke Fazları: Tetikleme, Gerginlik, Kriz, Sakinleşme, Kriz Sonrası Depresyon ''Faupel,1998'')
Lider olarak öfkeyi ortaya çıkartan kök nedene odaklanırken aynı zamanda bu patlamanın hangi duygudan kaynaklandığına odaklamanız, krizi yönetme sürecinizde karşı tarafa daha olumlu bir his vermenizi sağlar. Bu özellikle söylem ve eylem bütünlüğünü sağlamada karşınızdaki kişiye vereceğiniz güvenin temelini oluşturacaktır.
Ekiplerde öfkeye neden olan duyguların başlıcaları, engellenmişlik hissi, anlaşılamama, haksızlığa uğrama, hayal kırıklığı ve yalnız bırakılmayı sayabiliriz. Bu duygunun ortaya çıkma sebeplerinin düşünülmesi ve bu aşamada liderin karşısındaki kişide bu duyguya yol açan davranışları güven dili ile yönetmesi, kriz sonrası olası depresyon sürecini yönetmekte kritik öneme sahip.
''Rakipleriniz şirketinizin ürünlerini, sistemlerini, yapısını ve stratejilerini kopyalayabilirler ancak şirketinizin güven ortamını ve çalışanlarınızın performansını kopyalayamazlar''S. Covey
Liderlik gelişim programlarımız ve koçluk süreçlerimiz ile bu yetkinliklerinizi gözden geçirebilir ve farkındalıklar kazanacağınız örneklerle yetkinliklerinizi güçlendirebilirsiniz.