2025’e ‘işten işe atlayanlar’ yön verecek

2025’e ‘işten işe atlayanlar’ yön verecek

Yeni bir araştırmaya göre; çalışanların %60’ı 2025 yılında iş değiştirmeyi düşünüyor, %27’lik kısmı ise hali hazırda iş aramaya başladığını söylüyor. Yeni yıla doğru iş arayışları hızlanırken; uzmanlar 2025’te iş hayatına ‘job-hopping’ trendinin yön vereceğini belirtiyor. Peki nedir bu job-hopping?

Bir şirkette çalışırken sık sık iş başvurusu yapıp 1-2 yılda bir iş değiştirmek ‘job-hopping’ olarak tanımlanıyor. Son dönemde bir trende dönüşse de, geçmiş yıllarda bir işte kısa süreli çalışmak, sık iş değiştirmek ve CV’deki boşluklar, işverenler tarafından ‘tehlike işareti’ olarak görülüyordu.

Ama zaman değişti… Artık işgücünün çoğunluğunu oluşturan Y kuşağı ve Z kuşağı, düzenli olarak iş değiştirmeye önceki kuşaklara göre çok daha açık. Job-hopping, bazıları için şüphe uyandırsa da bu trendin kariyer yolunda bakış açımızı değiştirerek fayda sağladığı görüşünü savunanlar da var. Onlar, işten işe atlamanın kararsız olmak veya kendini bir işe/şirkete adayamamak anlamına gelmediğini düşünüyor. Aslında bu, kariyer potansiyelinizi ortaya çıkarmak, çeşitli deneyimler kazanmak ve yeni zorlukları kucaklamak için stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Son dönemdeki bir araştırmaya göre; profesyonellerin %80'i kariyer başarısı için ağ oluşturmanın şart olduğuna ve iş değiştirmenin bu tür fırsatları kolaylaştırdığına inanıyor.

Yeni fırsatları yakalamakla işe bağlılık göstermek arasında bir denge kurulması elbette önemli. Bunu sağlamak içinse dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:

-        Açık ve gerçekçi kariyer hedefleri belirlemek

-        İş değişikliklerinin kariyer hedeflerinize uygun olduğundan emin olun

-        Yalnızca kariyer ve yetenek gelişiminize katkıda bulunacak değişiklikler yapın

-        Değerlerinizle örtüşen ve tatmin edici bir çalışma ortamı sunan bir şirket bulduğunuzda bağlılığınızı sergileyin

Bir ‘kariyer geliştirme sanatı’ mı?

Job hopping’in sadece bir trend olmaktan öte, kariyerlerini stratejik olarak belirlemelerine olanak tanıyan bir ‘sanat’ olduğuna inanan insanların sayısı artıyor. Bunun başlıca nedenleri ise şöyle:

-        Yetenek gelişimi: Her iş sizi yeni zorluklarla ve görevlerle karşı karşıya getirir, becerilerinizi genişletir ve sizi daha çok yönlü bir profesyonel haline getirir.

-        Network oluşturma fırsatları: İş değiştirmek, yeni meslektaşlarla, sektör uzmanlarıyla ve potansiyel mentorlarla bağlantı kurmak anlamına gelir ve bunların tümü kariyerinizin gelişimi için çok değerli olabilir.

-        Daha yüksek maaş potansiyeli: Her iş değişikliği, genellikle daha yüksek bir maaş anlamına gelir.

-        Gerçek tutkunuzu keşfetmek: İşten işe atlama, farklı sektörleri ve rolleri keşfetmenize olanak tanıyarak gerçek tutkunuzu bulmanıza yardımcı olabilir.

İşverenler açısından job-hopping

Çalışan bağlılığı, uzun yıllardır tartışılan bir konu. İşten işe atlayanlar ve ömürlük çalışanlar, bağlılık konusunda iki farklı yaklaşımı temsil ediyor. Ömürlük çalışanlar; genellikle istikrara, sadakate ve işverenleriyle uzun vadeli ilişkilere öncelik veren yaşlı nesillerle ilişkilendiriliyor. Onlar aynı şirket içinde ilerleyerek, meslektaşlarıyla güçlü bağlantılar kurarak ve alanlarında uzmanlaşarak doyuma ulaşır ve aidiyet duygusu kazanırlar. Kurumsal yapı içinde istikrarı temsil eden, bilgi aktarımını sağlayan, genç çalışanlara mentorluk yapan ömürlük çalışanlar, elbette kurum kültürü için de çok değerli. Bunun yanı sıra ömür boyu aynı şirkette kalmanın olumsuz görülen yanı; farklı çalışma ortamları ve uygulamalardan mahrum kalmak olabilir. İşveren açısından ise bu tecrübeli çalışanlar, yeni işgücünün sahip olduğu yeni beceriler ve farklı bakış açılarından yoksun olabilir.

Şirketlerin job-hoppers’a bakışı nasıl değişti?

Günümüzde tutumlarını değiştiren pek çok işveren, artık işten işe atlama damgasının ötesine bakıyor ve bu kişilerin uyum sağlama, yenilikçilik ve ağ oluşturma becerilerini takdir ediyorlar. Genç bir iş gücü, beceri boşluklarını kapatabilir ve dinamik ekipler oluşturarak şirket kültürünü zenginleştirebilir ve olumlu değişime yol açabilir. Ancak bazı işverenler yine de sık iş değiştiren kişilere karşı temkinli davranıyor. Bu çalışanlarına eğitimine zaman ve kaynak ayırmanın boşa gidebileceğinden korkuyorlar. Endişe, kısa vadeli taahhütler ve potansiyel ciro maliyetleri etrafında dönüyor.

Siz de değişen iş ortamında yeni fırsatlar yakalamak, kariyerinizi ilerletmek ve bir sonraki işinize hazırlanmak için Academy Lab’in teknik eğitim ve kişisel gelişim eğitimlerine mutlaka göz atın. Eğitim ve workshop seçenekleri hakkında detaylı bilgi için; academylabonline.com

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler