7 Farklı Maliyet Tahmini Yöntemi
Proje yönetimi, bir projenin paydaşların beklentilerini karşılamasını ve belirli bir zaman çerçevesinde ve belirli bir bütçe altında tamamlanmasını sağlamak için uygun şekilde entegre edilmiş ve koordine edilmiş farklı bilgi alanlarını kapsar. Proje yönetimi bilgi alanları entegrasyon ve iletişim yönetimi, zaman yönetimi, kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, risk yönetimi ve maliyet yönetimini içerir.
Büyük ya da küçük, sektör fark etmeksizin her projenin belirli kısıtlamalar altında gerçekleştirilmesi ve teslim edilmesi gerekir. Maliyet, proje yönetiminin etkili bir şekilde kontrol etmesi gereken kısıtlamalardan biridir. Ayrıca, bir projenin geleceğini belirlemede itici güç veya engelleyici bir faktör olabilir. Bu nedenle, bir projenin uygulanabilir olmasını sağlamak için kapsamlı maliyet tahmin süreçleri ve tekniklerinin uygulanmasının gerekliliği kolaylıkla fark edilebilir.
Maliyet tahminini proje yönetimi sürecinde bu kadar önemli kılan odak noktası ve çıktıları nelerdir ve proje yönetiminin hangi kısmında yapılır?
Proje yönetiminde maliyet tahmininin katkısına dair net bir genel bakış elde etmek için proje yönetimi faaliyetlerine ve temellerine yüksek bir perspektiften bakmakta fayda vardır.
Maliyet yönetimi, projenin onaylanan bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlamak için gereken süreçleri içerir. Kaynak planlama, maliyet tahmini, bütçeleme ve maliyet kontrolü gibi faaliyetleri kapsar. Bu faaliyetler kapalı bir döngüde tekrarlanır ve tüm proje yaşam döngüsü boyunca gerçekleşir. Maliyet tahmini, maliyet yönetimi sürecinde ve bunun sonucunda proje yönetiminde bir temel oluşturur.
İnşaat Projelerinde bir kalıbın yüzey alanını veya bir beton yapının hacmini tahmin etmek, satın alınacak malzemenin miktarını belirlemek nispeten kolaydır ve basit temel kurallarla oldukça doğru bir şekilde hesaplanabilir. Ancak bir ulaştırma yapısının alt yapısının (karayolu, demiryolu vb), açık denizdeki bir Petrol platformunun veya yüksek hızlı demiryolunun toplam maliyetlerini tahmin etmek biraz daha karmaşıktır.
Neyse ki, bu tür projelerin farklı aşamaları boyunca bu maliyetleri tahmin etmeye yardımcı olabilecek çok sayıda yöntem ve teknik vardır.
Tahmin etme, bir projeyi tamamlamak için gerekli olan işçilik, malzeme, inşaat ekipmanı ve araçların beklenen maliyetlerinin önceden belirlenmesidir. Bir tahmin oluşturmak için yapılacak ilk şey, projenin kapsam tanımı, sınırları ve zaman planının belirlenmesidir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Her tahmin, belirli bir iş kapsamı için bir projenin beklenen son maliyetinin bir tahminidir. Her tahmin belirsizlikle ilişkilidir ve dolayısıyla tahmin edilen maliyetin aşılması veya altında kalması olasılığıyla da ilişkilidir. Tahmin doğruluğu, belirli bir proje için nihai fiili maliyet sonucunun, tahmini maliyetten ne ölçüde farklılaştığının bir göstergesidir. Bir tahminin hiçbir zaman tek bir nokta sayısı (veya maliyet) olarak değil, bir dizi potansiyel maliyet sonucu ve ilgili gerçekleşme olasılıkları olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlamak önemlidir.
İnşaat edilecek bir projenin yaşam döngüsü, Tanılama, Tanım, Uygulama, Operasyon ve Teslim (Terk etme) aşamalarından oluşur. Projenin hangi aşamada olduğu, doğru tahmin tekniğini seçmek için belirleyici olacaktır. Projenin kapsamını, projenin mevcut aşaması ve tahminin olması beklenen doğruluğu belirlendikten sonra hangi tahmin tekniğinin duruma en uygun olduğuna karar verilebilir.
İnşaat Sektöründe sıklıkla kullanılan en önemli tahmin metodolojileri faktör tahmini, parametrik tahmin ve ayrıntılı tahmindir.
Daha çok Endüstriyel Alanlarda kullanılan önemli tahmin metodolojileri ise:
Temeli sağlam olmayan hiçbir bina ayakta kalamaz. Benzer şekilde, proje yönetimi, eğer temel temel belirlenmemişse, projenin etkili bir şekilde planlanmasına ve kontrol edilmesine yol açamaz. Maliyet tahmini, proje yönetimi için önemli bir temeldir ve diğer maliyet yönetimi faaliyetlerine uygun şekilde entegre edilmelidir.