Bankanız ne kadar dijital?
Bankacılık dünyasındaki değişim, yeninin eskiyi yok ettiği bir “disruption” şeklinde değil de yenilerle beraber eskilerin dönüşümü şeklinde seyrediyor. Bu dönüşümün sebepleri malum. Bu dönüşümün dönüm noktalarını, bankanın dijital ortamlarda sunduğu hizmetlere göre şu şekilde nitelendirebiliriz.
Şubelerde sunulan temel bankacılık hizmetlerinin dijital ortamlarda minimum şekliyle sunan banka.
Yeni nesil (neo, challenger) şubesiz banka ile gündemimize giren bankacılık hizmeti. Fakat klasik bir banka da sunduğu hizmetle pekala bir dijital banka olabilir.
İngiltere’de “Open Banking”, Avrupa’da PSD2, Türkiye’de Açık Bankacılık inisiyatifleri ile hayatımıza giren, regülatörün bazı bankacılık hizmetlerinin müşteri onayı ile 3.parti bir kurum ile paylaşmasına olanak vermesiye şekillenen bankacılık.
Veri analitiği ve yapay zeka teknolojilerinin renklendirdiği, çeşitlendirdiği bankacılık şekli.
Açık bankacılığın tetiklediği, yeni oyuncular ve regülatörün işbirliğini teşviki ile şekillenen entegre bankacılık şekli.
Bill Gates’in “müşterinin ihtiyacı bankacılıktır, bankalar değil” sözüne nazire yaparcasına bankacıların müşteriyi bırakın şubeye, dijital platformlara dahi getirtmeden sunduğu hizmetlerin şekillendirdiği bankacılık merhalesidir.
Bu gelişim sırasını bir yolculuk kabul edersek, KOBİ/ticari bankacılık açısından sunduğumuz hizmetler bizi şu an nereyle eşleştirdiğini göstermesi ve bu yolculukta bir yol haritası olması açısından aşağıdaki çalışmanın faydalı olmasını dilerim.
Şu iki konuyu da belirtmek isterim: Bankacılık dünyasındaki oyuncuların artması ile fregmantasyon ve uzmanlıklar kaçınılmaz olacaktır. Dolayısı ile her bankanın her hizmeti sunması etkili olmayacaktır. Her banka seçtiği uzmanlık alanlarında en iyiyi hizmeti vermekle beraber yan hizmetlerde mükemmelliği aramayabilir. bazı bankaların odaklanacakları alanlar olacaktır. İkincisi ekteki liste tam bir liste değildir.
IT Solutions Partner | Driving Digital Growth in Fintech, Healthcare, Real Estate & More
7ay🙌
Entrepreneur - Platform Banking- Fintechs Digital Transformations Manager
1yHer yetenekten az az sunmaya çalışıyor klasik bankacılık. Bunu çok deneyimliyoruz, 30 farklı ürün ve 4/5 farklı hizmet verme yöntemi için sermayeniz olabilir ama bu bizi verimli yapmaz. Dikeylerde odaklanmış çevik bir yöntem daha az sermaye ile adeta kobilerin dinamosundan faydalanarak çok daha büyük rakamlar yaratabilir gibi duruyor.
Chair of ICC Turkey Banking Commission, Foreign Trade Advisor, KVKK and DOCDEX Expert
1yNurullah, Ticaretin Finansmanı ve Blockchain kitabıma katkı sunan, dijitalleşme konusunda bilgisine güvendiğim bir uzmandır, bu yazılarının devam etmesini ve bir kitapta toplamasını isterim. Ülkenin ve kurumlarının bu dönemde bu bilgilere çok ihtiyacı vardır ve olmaya devam edecektir.