BİR İŞLETMEDE ÖLÇÜLMESİ GEREKEN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ NELER OLMALI?

BİR İŞLETMEDE ÖLÇÜLMESİ GEREKEN KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ NELER OLMALI?

İşimizi ölçelim ,deyince ilk aklımıza Finansal konular geliyor değil mi? Gelir, gider, kârlılık, nakit akışı , bankadaki paranız , risk yönetiminiz , FAVÖK , Alacaklar , Borçlar ve rasyolar.

Bir çok işletme sahibinin yanıldığı önemli bir konu var ki ,sadece finansal ölçümlemeleri yapmak sürdürülebilir bir başarı için yeterli değil.

Finansal göstergeler her ne kadar işinizin sonuçtaki performansını gösterse ve size yol haritanızda yardımcı olsa da , bu noktaya gelene kadar ölçmeniz gereken 6 ayrı performans göstergesi başlığı daha var. Hadi birlikte bakalım :  

1.     SATIŞ VE PAZARLAMA

·       Pazarlama faaliyetlerinizi ve satışa olan katkısını bilmezseniz para kazanmanız mümkün değildir. Pazar payınızı , potansiyel müşteri sayınızı , müşteriye dönüştürme oranınızı , müşteri başına ortalama işlem adedinizi , ortalama satış tutarınızı, marka bilinilirliğinizi , müşteriyi elde tutma sürenizi , müşterinin ömür boyu değerini ölçmezseniz pazarlama planınızı doğru yapamazsınız.

2.     OPERASYON VE ÜRÜNLERİNİZ

·       İş süreçlerinizin etkinliğini, harcanan zaman ve kaynağın geri dönüşünü ölçmezseniz başarıyı tanımlamak mümkün olmaz. Başta çalışan sayınız, Bölüm ve çalışan başına düşen maliyet, kapasite kullanım oranlarınız, birikmiş siparişler, satış sonrası onarımlar , kusurlar, iadeler , müşteri şikayet sayısı , fazla mesai ve daha bir çok değer operasyonel konularda gösterge panelinizi oluşturacaktır.

3.     PERSONEL :

·       Çalışanlarınızın işlerinden  memnun olması kadar sizin de onlardan memnun olmanız karşılıklı kazan-kazan konumudur. Memnuniyet anketleri, çalışan sayısı , yönetici sayısı, çalışan / yönetici sayısı , çalışan başına eğitim saati / maliyeti , yeni işe alımın maliyeti , çalışanların eğitim düzeyleri, iş performans değerlendirmeleri ve personel devir oranları gibi faktörler, işletmedeki insan kaynaklarının başlıca ölçümleme kriterleri olmalıdır.

4.     TEDARİKÇİLER

Yılda en az 4 kez(her dönemde 1 kere)  tedarikçilerinizi değerlendirmek için zaman ayırmanız gerekir. Cevap verme süresi, rekabete göre maliyet , zamanında  ulaştırma, ürün veya serviste kusur sayısı/yüzdesi , yakınlık , lojistik gibi kriterler rakamlarla ifade edildiğinde işletme yararına sonuçlar çıkacaktır.

5.     İNOVASYON VE ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME

·       İnovasyon oranları, yeni ürün gelirleri, yeni pazar gelirleri , yeni ürün/hizmetleri pazarlamak için gereken maliyetler ve zaman , patent sayıları gibi faktörler, işletmenin rekabetçiliğini ve uzun vadeli başarısını etkileyen inovasyon kapasitesini değerlendirir.

6.     SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

·       İşletmenin sahiplendiği sosyal sorumluluk projeleri, katkı sağladığı çevre  politikaları , bunların çevresel etkileri, sürdürülebilirlik politikaları ve kurumsal vatandaşlık ölçülerek işletmenin toplumsal etkisi ölçülmelidir.

İşletmeler, bu 7 ana faktörü düzenli olarak ölçerek performanslarını değerlendirmeli ve stratejik yönlendirmelerini bu değerlendirmelere göre ayarlamalıdır.

Her zaman hatırlayın: ÖLÇEMEDİĞİNİZ HİÇ BİR ŞEYİ YÖNETEMEZSİNİZ.

2024 yılı için işletmenize özel ''KPI Belirleme ve Formülleme Seansı'' için bana mesaj atarsanız başarıya bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Hep şen KALIN :)

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler