İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Yaren Batur

İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Yaren Batur

Merhaba Yaren! Tanımayanlar için kendini tanıtır mısın?

Selamlar, ben Yaren.

Çiçeği burnunda taze bir Kimya Mühendisiyim. Lisans eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliğinde tamamladım. 2022 yılının başlarında da Gebze Teknik Üniversitesinde Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinde yüksek lisansa başladım.

Yaklaşık 10 aydır termoplastik elastomer üretimi yapan Elastron Kimya firmasında Ar&Ge Uzman Yardımcısı pozisyonunda çalışmaktayım. Anlaşılacağı üzere malzeme ve polimer alanına doğru yönlendirdiğim bir kariyerin ilk basamaklarındayım.

Yaren bize üniversite tercih sürecinden bahsedebilir misin?

Bu hikâyede lise hayatı boyunca tek hayali tıp fakültesi kazanmak olan bir kahramanımız var.

Şöyle ki puanlar açıklandığında önce bir bocaladım ardından toparlanıp hayalimi farklı şekillerde de gerçekleştirebileceğime inandım. Belki tıp alanına mühendislik eğitimimle bir yol çizebilirim diyerek hem disiplin olarak kendime daha yakın gördüğüm hem de bir gün hedeflerim değişirse bana birçok seçenek sunabilecek bir mühendislik arayışına girdim. Hacettepe Kimya Mühendisliği bölümünde biyoteknoloji alanında çalışan birçok başarılı akademisyen vardı bu açıdan benim için iyi bir tercih gibi görünüyordu. Sonuç olarak tahmin ettiğim gibi 4 Kimya Mühendisliği tercihimden kendimi en yakın hissettiğim üniversiteye yerleştim.

Peki üniversite hayatında nelerle uğraştın, nasıl bir üniversite hayatı geçirdin? Akademik anlamda üniversitede nasıl bir öğrenciydin, ders notların, derslere devam durumun nasıldı?

Her ne kadar birinci sınıfta bocalamış olsam da genel anlamda derslere ilgili ve sorumluluk sahibi bir öğrenci oldum. Derslere devam etmek benim için çok önemliydi, dersini kaçırdığım bir dersi anlamak zor olduğu için devamsızlığı olan biri değildim. Ders notlarına gelecek olursak size A1’lan oluşan bir geçmiş sunamam fakat genel anlamda fena değildi. 😊

Hacettepe sosyal faaliyetler açısından oldukça zengin olanaklara sahip bir üniversite. Faaliyetlere katılım durumun nasıldı?

Hazırlık öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırarak cevaplamak isterim bu soruyu. Hazırlık döneminde Gelecek Daha Net, HÜ Kariyer Merkezi ve HÜ Halk Oyunları Topluluğu, HÜ 7/24 Münazara, HÜ IEEE gibi farklı topluluklarda bulundum. Hepsinden ayrı ayrı çok güzel insanlarla tanıştım dostlar edindim. Farklı kampüs etkinliklerinde yer almaya çalıştım.

HÜ IEEE ile kardeş toplulukların etkinliklerinde bulunduk, kongrelerine katıldık, 7/24 Münazara ile kampüsümüzde çaylaklar turnuvası düzenledik harika deneyimlerdi. Bunun yanı sıra Hacettepe Üniversitesi AB Koordinatörlüğünün göndericisi olduğu Erasmus + Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında 1 aylık bir yurtdışı projesine dahil oldum, benim için farklı bir deneyimdi iyi ki yapmışım dediklerimdendir. Bölüme geçişimle birlikte sosyal faaliyetlerine katıldığım topluklar azaldı. Topluluklarda daha uzun süreler aktif olmayı dilerdim.

Farklı üniversitelerin de kariyer etkinliklerini takip edip katılmaya çalışıyordum bu sayede çeşitli disiplinlerde neler çalışılıyor, diğer üniversitelerde neler var, kariyer hayatımı nasıl yönlendirebilirim vb. konularda fikirlerimin oluşmasını sağladım. Teknik gezilere, seminer, eğitim workshop gibi organizasyonlara katılarak iş hayatından insanlarla network yaratmaya çalıştım.

4. sınıfı uzaktan eğitimi fırsata çevirerek uzun dönem staj yaparak değerlendirdim. TMMOB, PMI Türkiye gibi kuruluşların etkinliklerine ve eğitimlerine katılarak kendimi geliştirmeye çalıştım.

Stajını hangi kurumda yaptın? Neler öğrendin?

Stajımı Şişecam Kırklareli Düzcam Fabrikasında yaptım. Together programı kapsamında proje stajyeri olarak 7 ay boyunca Ayna Şefliğinde çalıştım. Bir mühendis adayı olarak baştan sona hem üretimi hem proses kontrol aşamalarını öğrendim, bilgilerimi pekiştirdim. Tedarik süreçleri hakkında bilgi edinme şansım oldu. Bunun yanında çevre yönetmelikleri, Hazop, kimyasalların güvenli depolanması, İSG uygulamaları, proje yönetimi, 5S gibi konulardaki bilgilerimi pratiğe dökme fırsatım oldu.

Tüm bunların yanında en önemlisi gerçek bir iş deneyimi edinerek iş hayatından beklentilerimi netleştirdim.

Şu anki tecrübelerinle üniversiteye geri dönecek olsan neleri değiştirmek isterdin?

Birkaç farklı departmanda staj yapmak isterdim isteklerimi anlamak, farklı sektörleri karşılaştırabilmek adına iyi olabilirdi.

İkinci bir dil edinmek için daha fazla çabalardım.

İlgili olduğum işleri, hobileri çok tutmak yerine sadece bir veya ikisine odaklanıp onlarda kendimi daha çok geliştirmek isterdim çünkü birçok şeyi yapmaya çalışırken yarım kalan hikayeler de çok oluyor.

Bir girişimcilik serüvenim de olsa fena olmazdı.

Son olarak daha fazla gezmek ve keşfetmek isterdim her zamanki gibi.

Peki, çalıştığın iş mezun olduğun bölümle alakalı mı?

Evet, işim Kimya Mühendisliği eğitimi ile oldukça ilişkili aynı zamanda polimer bilimi ve mühendisliği alanında özelleşme fırsatı verdiğini söyleyebilirim.

Ar&Ge Mühendisi görevi nedir, ne yapar?

Ar&Ge Mühendisi olarak ürün geliştirmeye yönelik projelerin yürütülmesi, alternatif hammadde araştırmalarının ve denmelerinin yapılması, literatür çalışmaları ile geliştirme projelerine katkı sağlamak, müşteri talepleri doğrultusunda ürün tasarımı çalışmalarını yürütülmesi vb. konularda çalışmaktayım.

Çalıştığım alan ve mesleğim nedeniyle sürekli öğrenme ve gelişme durumundayım bu da beni oldukça tatmin ediyor.

İş arama sürecinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Bana oldukça uzun gelen bir 3 aylık süreçti. Mezuniyetimle birlikte farklı sektörlerden birçok firma ile mülakat sürecim oldu. Bu sırada sürekli haber beklemek her an bir yerlerden olumlu olumsuz dönüşlerle aranma durumu stresliydi.

Fakat bir konuda iyi olduğumu düşünüyorum, görüşme yaptığım her firmayı araştırıp, görüşme yapacağım kişiler hakkında bilgi edinmeye çalışmam, teknik soruların gelme ihtimaline karşı hazırlanmam çoğu görüşmede rahat ve özgüvenli olmamı sağladı.

Düzenli olarak farklı platformlardan ilanları takip etmeye çalıştım, mümkünse ön yazımı şirkete özel yazmaya, öz geçmişimi yenilemeye çalıştım. Bir yandan da İngilizce pratiği için dersler almaya devam ettim bu da hem İngilizce mülakatlarda hem yetenek sınavlarında işimi kolaylaştırdı.

Sence işe girmenizde ne gibi özellikleriniz etkili oldu?

Kendimi iyi ifade etmiş olmam, firmanın çalıştığı alana ilgili olduğumu ve eğitim açısından bir altyapım olduğunu gösterebilmiş olmamın etkili oldu diye düşünüyorum.

Bunun yanı sıra gelişmeye açık ve uyumlu bir kişiliğe sahip olmam bu işi almamda etkili olmuş olabilir.

Üniversite öğrencileriyle paylaşmak istediğin bir tavsiyen/önerin var mı?

Farklı staj deneyimleri edinmek hangi alana yönelmek istediklerini görmeleri açısından iyi olabilir.

Kimya Mühendisliği öğrencileri için tasarım programlarını öğrenmek, yazılım ile ilgilenmek ön plana çıkmalarını sağlayabilir.

Mümkünse bir alana (CFD, proje yönetimi, süreç tasarımı vb.) yönelip o alanda kendilerini geliştirmeye odaklanmaları iş hayatında farklılaşmalarını sağlayabilir.

İş arayan yeni mezunlarla paylaşmak istediğin bir tavsiyen/önerin var mı?

Hepimizin düştüğü bir yanılgı var maalesef, bu dönemin hiç bitmeyecekmiş hissiyatına kapılmamız. Lütfen bu şekilde düşünmesinler.

Birçok ilana başvurup olumsuz dönüşler alıp morallerini bozmak yerine kendilerine uygun buldukları ilanlara başvurarak enerjilerini doğru noktaya kanalize etmelerini öneririm.

Bir de bu süreç elbet bitecek önemli olan nasıl geçirdiğiniz. Kendinize yatırım yapmak, sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek için bir fırsat aynı zamanda.

Neşeli günler dilerim.

Sevgilerimle,

 

#fikirselröportajlar serisine konuk olduğun ve değerli tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz Yaren, kimya mühendisliği öğrencilerine & mezunlarına tecrübelerinin ışık olması dileğiyle…

                            

*Son 5 yıl içerisinde üniversiteden mezun olmuş ve halihazırda bir işte çalışıyorsanız veya yüksek lisans yapıyorsanız sizlerin deneyimlerinizi de bu röportaj serisinde paylaşmak isterim. Seriyi incelemek isterseniz; https://lnkd.in/dKyipjQ

Projeye destek olup, röportaj serisine dahil olmak isterseniz LinkedIn aracılığıyla benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yaren Batur Uzoğlu

Process Development Engineer - Sumitomo Rubber AKO

2y

Ben teşekkür ederim Aysu Helin A. ☺️

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler