Girişimcilik Bülteni

Girişimcilik Bülteni

Girişimciliğin İlk Adımı: Bootstrapping Nedir?

Bir işe sıfırdan başlamak ve onu kârlı bir girişim haline getirmek her ne kadar heyecan verici olsa da, gerekli yatırımı güvence altına almak zorlu bir süreç olabilir. Sınırlı kaynaklarla ve genellikle bir dış yatırım olmadan işletme kurma ve büyütme rehberi olarak tanımlayabileceğimiz bootstrapping, mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını ve maliyetleri en aza indirmeyi hedefler.

Bootstrapping Stratejileri

İşletmenin kontrolünü tamamen kendi elinde tutmak isteyen girişimciler için iyi bir tercih olan bootstrapping, dışarıdan yatırımcılara bağımlılık gerektirmediği için bir bağımsızlık ve kontrol duygusu kazandırır. Peki en verimli bootstrapping stratejilerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

Önceliğiniz, maliyetlerinizi en aza indirmek olduğundan ilk olarak girişimcilik fikrinizin pazara olan uyumluluğunu değerlendirmeniz gerekir. Bunu, reklam kampanyası denemeleri yaparak ve geri bildirim toplayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bootstrapping’i benimseyen bir girişimci aynı zamanda risk almaktan çekinmemeli ve yaratıcı çalışmalarda bulunmalı. Aynı zamanda konferans ve buluşma gibi etkinlere sık sık katılarak hem müşterileriyle hem de sektörden kişilerle iletişimde kalmalı.

Diğer yandan, başarılı bir bootstrapping stratejisi için kâra odaklanmak gerekir. Hızlı bir şekilde nakit elde edebileceğiniz bir iş modeli uygulamak bu nedenle çok önemlidir çünkü dışarıdan bir yatırımcı bulunmadığı için elde edilen kâr, işletmeyi finanse etmenin tek yoludur.

Bootstrapping’in Avantajları

Bootstrapping, girişimcilerin işlerinin tam mülkiyetine sahip olmalarını sağlar. Normal şartlarda yatırımcılar bir işletmeyi desteklediğinde, bunu işletmeden belirli bir yüzde karşılığında yaparlar. Ancak bootstrapping girişim sahiplerinin kendi paylarını korumalarını sağlar.

Bir diğer avantajı da işletme sahiplerini gerçekten işe yarayan bir iş modeli oluşturmaya teşvik etmesidir. Başarısız işletmelerin çoğu, zayıf bir iş modeli nedeniyle girişimcilik süreçleri boyunca ciddi zorluklarla uğraşıyorlar. Ancak bootstrapping’i tercih eden girişimciler, hızlı ve kalıcı nakit akışı üreten süreçler geliştirmeye odaklandıkları için güçlü iş modeli oluşturarak, iş sürecinin oluşturabileceği ekstra zorlukları ortadan kaldırıyor.

Başarılı Girişimler

Bootstrapping’i benimsemiş başarılı girişimlere örnek olarak  Shutterstock, Mailchimp ve Buffer’ı söyleyebiliriz. Shutterstock, yazılımcı ve amatör fotoğrafçı Jon Oringer tarafından kurulduğunda dışarıdan finansman desteği almamıştı. Mailchimp ise 2001 yılında bootstrapping ile kuruldu ve şu an dünyanın en popüler e-posta pazarlaması araçlarından biri. Son olarak Buffer da 2010 yılında yine bootstrapping yöntemi ile kurulan başarılı bir sosyal medya yönetim aracı.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Çukurova Üniversitesi Girişimcilik Kulübü adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler