Ham Bal: Gerekli Değeri Görüyor mu?

Ham Bal: Gerekli Değeri Görüyor mu?

Ham bal genellikle yüksek (< 45 °C’den) sıcaklıklara maruz kalmamış ve balın doğal yapısında bulunan polenleri ayrıştıracak şekilde filtre edilmemiş bal olarak tanımlanır. Ham bal kovandan elde edildiği haliyle korunduğu için besin değeri açısından en değerli bal olarak kabul görmektedir. Pastörize ballar ise genellikle 65-75°C ve hatta 80°C’ye kadar ısıtılarak, 300 mikron metre kadar çaplı çok küçük filtrelerden fiziksel olarak geçirilerek polenleri ayrıştırılan ballar olarak tanımlanmaktadır. Yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme ve fiziksel bazı süreçlere maruz kaldığından dolayı içeriğindeki özellikle vitamin ve enzimlerin yapısı bozulur, bu nedenlerden dolayı da insan vücudu için beklenen faydayı göstermeyebilir. Ham ballarda “invertaz enzim” düzeyi ve aktivitesi yüksekken ısıl işlem geçirmiş, pastörize edilmiş ballarda invertaz enzim düzeyinde ve aktivitesinde ciddi azalmalar olduğu ve bunun da balın besin değerini olumsuz etkilediği yönünde bilgiler mevcuttur. Yani invertaz aktivitesi düşük olan pastörize edilmiş ballarda besin değeri de genellikle düşüktür. Aslında balların yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmesinin temel amacının; balın bekleme sırasında kristalleşmesini önlemek ve cam gibi saydam, berrak olmasının sağlanmasıdır. Oysa ki normal koşullarda; antibakteriyal özellik gösteren ham balın kristalleşmesi ve katılaşması çok doğal değişikliklerden olup, bu değişikliklerin balın besin değerine gösterilmiş bir zararı yoktur.

Faydaları Nelerdir?

• Ham Bal, antienflamatuvar özelliği ile vücutta oluşan enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.

• Antibakteriyel ve antiviral özellikleri nedeniyle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında görülen öksürük semptomlarını azaltılmasına katkıl sunabilir.

• Tüm yaraların ama özellikle diyabetik yaraların daha kolay iyileşmesine katkı sağlar. Bu özellik tarihin ilk çağlarından beri kabul görmektedir.

• Kanser tedavisinde tedavinin olumsuz bir etkisi olarak görülen ağız içi yaraların iyileştirilmesinde faydalı olabileceği bilinmektedir.

•İçerdiği vitamin, mineral ve polenler sayesinde optimal beslenmeye katkı sağlar.

Genel Kaynaklar:

1.    Luo, X., Dong, Y., Gu, C., Zhang, X., Ma, H., “Processing Technologies for Bee Products: An Overview of Recent Develeopments and Perspectives” Frontiers in Nutrition (2021): doi.org/10.3389/fnut.2021.727181.

2.    Mohapatra, DP., Thakur, V., Brar, SK., “Antibacterial Efficacy of Raw and Processed Honey” Biotechnology Research International (2011): doi.org/10.4061/2011/917505.

3.    Khalil, Amira Mohammed Saed Mohammed, and Rasha Mohamed Gamal., ""Honey with lemon Improves Children’s Nocturnal Cough and their Sleep Quality as well as Their Parents."" International Journal (2015): 143-152.

4.    Sadeghi, Fatemeh, et al. ""Effect of natural honey on glycemic control and anthropometric measures of patients with type 2 diabetes: A randomized controlled crossover trial."" International journal of preventive medicine (2019).

5.    Raeessi, Mohammad Ali, et al. "“Coffee plus Honey” versus “topical steroid” in the treatment of Chemotherapy-induced Oral Mucositis: a randomised controlled trial." BMC complementary and alternative medicine (2014): 293

MERYEM DOĞRUSOY

Deva Tıp Merkezi şirketinde Uzman Diyetisyen Koku Uzmanı

3y

Emeğinize sağlık, karakovan balı sanırım bahsettiğiniz hocam, yerken polenler ağzınıza gelir. Doğal peteğin ayrıca peptik ülser, gastrit hatta helicobacter pylori tedavisinde iyileşme süresini kısalttığı yönünde çalışma var.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler