İş Yaşamında Stresle Başa Çıkmanın Yolu: Yoga
Önceki yazılarımızda yoganın tanımına ve çalışanlar için yoganın ne gibi faydaları olabileceği gibi konulara değinmiştik. Bu yazımızda ise yine iş hayatında önemli zorluklarla karşılaştığımız hem işveren hem de çalışanlar için önemli sorunlardan bir tanesi olan stres konusunun yoga ile başa çıkmanın stres sorununun yoga ile üstesinden gelinebilmesi konusunu yazımızda işleyeceğiz. Detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Stresle Başa Çıkmada Yoganın ne Gibi Faydaları Vardır?
- Yoga pratikleri sırasında başta kortizol isimli stres hormonu olmak üzere adrenal bezlerdeki tüm strese yanıt veren hormonlarda azalma yaşanır. Ardından bedeninize bir dinlenme evresi yaşatacak olan parasempatik sinir sistemi devreye girer. Böylece kişinin günlük hayatta zorlanarak sıkıntı yaşadığı bedensel ya da zihinsel durumların üstesinden çok daha rahat gelmeye başlar. Çünkü düşüncelerinin, tepkilerinin ve hislerinin daha çok idrakine varır. Uyku problemleri ve stres bağlantılı sıkıntılarından kolayca kurtulabilir.
- Meditasyon aracılığıyla zihnin boşaltılabilmesi öğrenilir ve daha sağlıklı bir mental rahatlama yaşayabildiğinizden de derin bir huzura ve farkındalığa ulaşırsınız. İşte tam bu anda, tam bu derin öze ulaştığınız anda, ruhunuzdan bilincinize bir akış, bir aydınlanma, bir farkındalık akar ve hayata dair bir farkındalık-uyanış ve berrak bir görüş kazanırsınız.
- Buradaki derin düşünme veya başka bir isimle tefekkür; “felsefi bir sorgulama” olmaktan çok aslında bir zihin arındırılmasıdır. Başka bir deyişle zihnimizi bir pencere olarak düşünürsek, pencerenin tozlandıkça matlaşan camını temizleyerek berraklığın ötesindeki gerçeği izleyebilirsiniz.
- Pencere tozluyken yani binlerce düşünce beynimizde dağınık ve düzensiz bir biçimde dolaşırken iken gerçekliği tam anlamıyla izleyemeyiz, ne zaman ki pencere tozlarından arındırılır, o zaman camın ötesindekini seyredebiliriz. İşte bu zihnin ötesindeki gerçeğe ulaşabilme işlemidir ki bu noktada birey “müdahale eden” veya “yargılayan” değil sadece “izleyen” yani ruhsal öze atanırsınız.