ISO 50001 EnYS Kurulumu İçin Son Aylardayız. Peki Ne Yapacağız?
Enerji Yöneticisi bulundurma yükümlülüğü olan Endüstriyel İşletmeler, Ticari Binalar ve Kamu Kesimi Binaların bu yılın sonuna kadar ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurması ve belgelendirmesi gerekmektedir. Peki nedir bu ISO 50001? Neler yapılması gerekir?
2009 yılında Avrupa Normu EN 16001 olarak ilk kez yayınlanan standart, 2011 yılında ISO 50001 adı altında uluslararası ISO standardı olarak yayınlandı. Devamında 2018 yılında revize edilerek yüksek yapılı standart olan şu anki versiyona getirildi.
ISO 50001 EnYS, enerji tüketimi olan tüm işletmelere uygulanabilir ve kurulabilir. Ülkemizde Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikle zorunluluk haline getirilmiştir. Buna göre Enerji Yönetici bulundurma zorunluluğu olan tüm işletmelerin 2023 yılı sonuna kadar bu standardı kurması ve belgelendirmesi gerekmektedir.
ISO 50001 EnYS, kurumun Enerji Performansının sürekli ve sürdürülebilir olarak artırılmasını hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda standardın çeşitli gereklilikleri bulunmaktadır. Standardın bu gerekliliklerini yerine getiren işletmeler ISO 50001 EnYS belgelendirmesi yapan belgelendirme kuruluşlarına başvuru yaparlar ve bu kuruluşun denetimi sonrası majör bir hatası bulunmuyorsa belgelendirilirler. Bu konuda Türkak yetkili belgelendirme kuruluşları ile çalışmanızı öneririz.
ISO 50001 EnYS belgesi bir kere alınıp unutulacak bir belge değildir. Belge yıllık ara denetimlerle güncel tutulmalı ve 3 yılda bir yenilenmelidir. Bu nedenle ISO 50001 EnYS'nin gereklilikleri sürekli ve düzenli olarak yerine getirilmelidir.
ISO 50001 EnYS'nin ana amacı kurumun Enerji Performansının artırılmasıdır demiştik. Bu nedenle standart doğrudan enerji maliyetlerine, karbon salımına, yenilenebilir enerjiye odaklanmaz. Hatta doğrudan enerji tüketimine değil Enerji Performansına odaklanır. Bu nedenle standart gereği kurumun Enerji Performans Göstergeleri (EnPG) ve Enerji Referans Çizgisi (EnRÇ) belirlenir ve periyodik olarak kurumun Enerji Performans değerleri Enerji Referans Çizgisinin altında tutulmaya çalışılır.
Enerji Performans Göstergesi (EnPG) aslında kurumun birim enerji tüketimi denebilir. Buna bir kaç örnek verecek olursak sanayi sektöründe genel olarak üretilen ürün başına düşen enerji tüketimi, otellerde konaklama sayısı başına düşen enerji tüketimi, AVM'lerde ziyaretçi başına enerji tüketimi olarak düşünebiliriz. Yada kurumun enerji tüketimi, iklim şartlarından doğrudan etkileniyorsa Isıtma/soğutma gün derece sayısı (HDD/CDD) başına düşen enerji tüketimi Enerji Performans Göstergesi kabul edilebilir.
Amaç, enerji performans verilerinin referans çizgisinin altında kalmasını sağlamaktır. Ayrıca bu referans çizgisi en az yılda bir revize edilmeli ve her yıl yeni hedefler konulmalıdır.
Peki bu hedefler nasıl tutturulacak? Neler yapılacak? ISO 50001 EnYS burada bir çok konuda Enerji Performansını artırmaya yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesini istemektedir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Bunlardan başlıcaları;
ISO 50001 EnYS kurum genelinde bir Enerji Verimliliği kültürü oluşmasını beklemektedir. Belgelendirme denetçileri de denetim sırasında bu kültürün oluşup oluşmadığına yönelik kanıtlar arayacaklardır.
Özetle, ISO 50001 EnYS kurum genelinde benimsenmesi gereken bir ekip işidir. Bu Enerji Yönetim Ekibinde genel olarak yönetim temsilcisi, enerji yöneticisi, teknik depatmanlar (bakım, proje), satın alma, insan kaynakları, varsa çevre/kalite bölümleri bulunmalıdır.
Standardın gerekliliklerini yerine getirmek için yapılacak çalışmalar genellikle maliyetli değildir fakat zaman ve emek gerektirmektedir. Kurumun bu konudaki ilgisine göre ön hazırlık çalışmaları ve dokümantasyon hazırlanması 6-8 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle ISO 50001 EnYS kurma yükümlülüğü olan kurumların 2023 yılı sonuna süreci yetiştirebilmeleri için bir an önce çalışmalara başlamalarını önermekteyiz.
Bu süreçte firmamızdan ISO 50001 danışmanlık yada ISO 50001 eğitim hizmetleri alabilirsiniz. Standart hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir, bizleri arayabilirsiniz.
0216 290 44 11