PERAKENDE MAĞAZALARDA ENERJİ YÖNETİMİ VE EBEBEK MAĞAZALARINDA NASIL TASARRUF SAĞLADIK?

PERAKENDE MAĞAZALARDA ENERJİ YÖNETİMİ VE EBEBEK MAĞAZALARINDA NASIL TASARRUF SAĞLADIK?

Çok şubeli zincir mağaza ve marketlerde enerji tüketimlerini takip etmek, enerji yönetimi yapmak ve enerji verimliliği sağlamak çok daha zordur. Birçok şube söz konusu olduğu için enerji giderleri yüksek boyutlara ulaşmakta ve önemli gider kalemleri arasında yer almaktadır.

Özellikle AVM mağazacılığında, AVM’nin mağazaya kestiği faturalar sorgusuz sualsiz kabul edilip işleme alınabilmektedir.

Ayrıca yeni açılan mağazalardaki mekanik/aydınlatma sistemi seçimi yâda devralınan mağazalardaki mekanik/aydınlatma sistemleri de sorgusuz sualsiz kabul edilmekte, enerji verimliliği yönünden değerlendirilememektedir.

Bu gibi durumlarda profesyonel destek alınarak faturaların sorgulanması ve enerji verimliliği çalışmalarının yapılması ile enerji giderlerinden %30’lara varan tasarruf sağlanabilir. 

Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.

1.     Mevcut Mağazalar:

  • Fatura Analizi:
  • En çok enerji tüketen mağazaların tespiti,
  • AVM fatura hesaplama yönteminin incelenmesi,
  • Fatura endeks çarpanlarının incelenmesi,
  • Faturanın kiralama sözleşmesine uygun kesilip kesilmediğinin kontrolü,
  • AVM elektrik birim fiyatlarının kontrol edilmesi ve doğrulanması.
  • Enerji İzleme Sistemi Kurulması: En çok enerji tüketen mağazalara enerji izleme sistemi kurularak enerji tüketimleri detaylı takip edilmekte ve anormallikler tespit edilmektedir.
  • Aydınlatma sistemlerinin izlenmesi,
  • İklimlendirme sistemlerinin izlenmesi,
  • Soğuk hava depolarının/derin dondurucuların izlenmesi,
  • Reklam panolarının, dış aydınlatmanın izlenmesi,
  • Ortam sıcaklığının izlenmesi vb.
  • Enerji Etütlerinin Yapılması: Mağazalarda enerji etütleri yapılarak enerji tüketimini etkileyen, aydınlatma, mekanik, mimari sistemler detaylı incelenmekte ve ölçümler alınmaktadır. Çalışma sonucunda enerji verimliliği fırsatları belirlenerek enerji etüt raporu sunulmaktadır.
  • Uygulama: Enerji etütleri ile önerilen tasarruf fırsatlarının uygulama takibi yapılmakta, uygulamaların tasarruf analizi ve ölçümleri yapılmaktadır.

2.     Yeni / Devralınan Mağazalar:

  • Yeni Mağazalar: Yeni açılacak mağazaların mekanik sistemleri enerji verimliliği yönünden kontrol edilmekte, uygun kapasitede ve enerji verimli sistemler tercih edilmektedir. Mağaza aydınlatma sisteminin ise mağaza standartlarına uygun enerji verimli ürünlerden seçilmesi sağlanmaktadır.
  • Devralınan Mağazalar: Devralınan mağazalardaki mekanik ve aydınlatma sistemlerinin incelenerek ekonomik ömürlerinin, kapasitelerinin, verimlerinin kontrolü, ekonomik analizleri yapılmakta ve uygun bulunmayan sistemlerin yenisi ve verimlisi ile değiştirilmesi sağlanmaktadır.

Ebebek ile 2017 yılında başladığımız Enerji Verimliliği çalışmaları ile mağazaların enerji tüketimleri kontrol altına alınarak enerji verimliliği uygulamaları yapılmış ve bu sayede önemli miktarda enerji verimliliği sağlanmıştır.

1.     Çalışmalar kapsamında birçok AVM’nin mağazalara elektrik ve iklimlendirme fatura kesimi sırasında yanlış endeks çarpanı kullandığı, birim fiyatta ve hesaplama formülasyonunda hatalar yaptığı yâda sözleşmeye aykırı fatura kestiği tespit edilmiş ve bu konuda uyarılarda bulunulup hatalar düzeltilmiştir.

2.     Enerji izleme sistemi ile mağazalar uzaktan izleme altına alınmış, tüketim anormallikleri ve beklenmeyen enerji tüketimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca enerji izleme sistemi ile enerji verimliliği projelerinin uygulanması ile elde edilen tasarruf miktarı izlenmektedir.

3.     Mağazalarda enerji etütleri yapılıp mekanik sistemlerde ve aydınlatmada revizyona gidilmiştir. Mağazaların ısıtma ve soğutma modlarındaki set değerleri ve aydınlatma lüx seviyeleri için standartlar belirlenmiştir. Belirlenen standartlara göre termostatlar ve aydınlatma ürünleri yenilenmiştir. Özellikle aydınlatmada yüksek tasarruf elde edilmiştir.

4.     Gereksiz çalışan iklimlendirme ve aydınlatma ekipmanlarının çalışması kontrol altına alınmış, ihtiyaç oranında çalışmaları sağlanmıştır.

5.     Bölge müdürlerine enerji verimliliği yönünden eğitimler verilerek farkındalıklarının artırılması ve projeye destek vermeleri sağlanmıştır. Saha ziyaretleri ile mağaza personellerinin de projeye katılmaları sağlanmıştır. Yönetim ile yapılan periyodik değerlendirme toplantıları ile proje detayları sürekli tartışılmış ve gündemde tutulmuştur.

6.     Yeni açılan mağazalardaki aydınlatma ve iklimlendirme seçimleri enerji verimliliği ve kapasite yönünden gözden geçirilmeye başlanmıştır. İhtiyaçtan fazla kapasitede seçilen iklimlendirme ünitelerinde kapasite düşümüne gidilmiş, daha verimlilerinin seçilmesi sağlanmıştır. Aydınlatma sistemi kurulumu da ihtiyaç dâhilinde ve verimli ekipmanlarla kurgulanmıştır.

7.     Devralınan mağazalardaki aydınlatma sistemi verimli aydınlatmalarla değiştirilmiş. Mevcut iklimlendirme ekipmanları ekonomik ömrünü tamamladıysa yâda verimsizse yenileri ile değiştirilmiştir.

Ebebek mağazalarındaki enerji verimliliği projemizde sadece enerji verimliliği uygulamalarıyla değil faturalandırmadaki hataların da üzerine gidilerek enerji maliyetleri düşürülmüş ve proje başarıya ulaşmıştır.

Perakende sektöründeki (AVM, Zincir Mağaza/Market) enerji verimliliği çalışmalarımız ve deneyimlerimiz için firmamızdan toplantı talep edebilir daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Unutmayın, en ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir.

  • Kerem ARISOY
  • BEST Enerji Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri
  • kerem.arisoy@bestenerji.net
  • +90 (505) 328 48 55

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler