Kurumların Ayağındaki Prangalar
Dijital Dönüşümde En Büyük Bariyerlerden Biri IT / Teknoloji Alt Yapısıdır
Türkiye’de belli bir ölçeğin üzerinde olan, büyük kobi ve holdingler, IT ve teknoloji yatırımlarını yalın süreçlerden geçirerek yapmakta zorlanıyorlar, maalesef...
Yöneticiler, genellikle, geçmiş tecrübelerinden aşina olduğu yatırımları hızlı bir şekilde geçiriliyor ve uygulanıyor.
Var olan alt yapı ve uzun vadede şirketin gideceği yön ile uyum ve şirkete vereceği desteğin ölçüsü çok fazla da dikkate alınamıyor.
Geçmiş tecrübe ve alışkanlıklar işi o kadar kolaylaştırılıyor ki, detaylı inceleme ve 5 yıllık 10 yıllık strateji analizleri yapma, zor ve zahmetli olduğu için, atlanabiliyor.
Yatırımlar yapılırken, genellikle, referans (geçmiş tecrübe ağırlıklı), maliyet ve şirketlerin risk iştahları öne çıkıyor.
Yeni teknolojiyi seçerken ve uygularken, eski teknolojinin dönüşümü çok maliyetli olduğundan (Genellikle IT’nin operasyonel yükü nedeni ile zaman ayırmakta zorlanıyor), yarım bırakılıyor; eski ve yeni teknolojiler birbirleri ile uyumsuz çözüm üretmeye çalışabiliyor.
Bu durumdan en çok etkilenenler başta kurum olmak üzere, kullanıcılar ve IT destek ekipleri..
IT destek ekipleri hem eskiye hem de yeniye destek vermek zorunda kalabiliyorlar.
Eski ve yeni sürtüşmesi, şirketin hızlı hareket etmesini ve ilerlemek istediği yöne, beklediği hızda gitmesini zorlaştırabiliyor.
Bazı durumlarda, bir şirkette tamamen aynı işi yapan birden fazla uygulama da olabiliyor. Kurumlar beli bir ölçeğin üzerindeyse, kurum içi körlük ve yatırımın yalın süreçlerden geçirilememesi nedeni ile aynı işi yapan bir den fazla uygulama olabiliyor.
Bu durum, IT’nin ve kurum stratejisinin üzerine büyük bir yük bindirecektir. IT, aynı konu için birden fazla alt yapıya destek vermek zorunda kalıp, IT’nin personel ve operasyonel yükü artabilir.
Kurum için de yalın bir alt yapı olmaması nedeni ile de, şirket direksiyonu istenildiği hızda çevrilemez. Rekabette en önemli avantaj olan, hız, esneklik ve öncesinden hazır olma, bu tarz kurumlarda, maalesef olamıyor.
Bu ölçekteki kurumlar, tavadaki kurbağa misali, çok yüksek maliyetlerde yatırım yapmalarına rağmen ve ekibin yatırım talepleri büyük bir iştahla karşılanmasına rağmen, yavaş yavaş ve farkına varmadan sektördeki rekabet avantajını kaybetme riski ile karşı karşıya olacaklardır.
Günümüz dijital dönüşüm çağı. Her ölçekteki şirketlerin bu dönemi kaçırmadan dönüşmeye başlıyor olmaları gerekiyor ve bu dönüşüm uzun soluklu ve sürekli yapılmak zorunda.
Yukarıda bahsedilen problemler, alt yapının dönüşüme destek vermekte zorlanması, aksine bariyer olması, dijital dönüşümün önündeki en büyük prangalardır.
Eski bir IT yöneticisi olarak tecrübe ettiğim ve birçok seminerlerde de bahsettiğim üzer, bu ve buna benzer sebeplerden, dijital dönüşümün önündeki en büyük bariyerler, şirketin kendisi ve/ veya patronlar değil, alt yapıda bulunan bu tarz problemlerdir. Kaba bir tanımlama ile IT alt yapısıdır.
IT süreçlerinin bu gözle değerlendirilmesi, yukarıda anlatılan kompleks ve gereksiz tekrar yatırımların ortadan kaldırılması ve IT süreç ve alt yapının yalın hale getirilmesi gerekmekte.
Şirkette önce IT’nin kendisi dijital dönüşüme hazırlanmalı ve hazır olmalı.
Önce IT Dönüşmeli
Mehmet Demir
Smart Manufacturing Turkey – Kurucu Başkan
CDO Turkey – Kurucu , İcra Kurulu Üyesi
İstanbul Üniversitesi – Öğretim Görevlisi
Marmara Belediyeler Birliği – ABZ Akıllı Şehircilik İcra Kurulu Başkanı
NetAx - Genel Müdür
Genel Müdür / Digital Panorama
8yHarika tespitler.. Ancak Mete Bey'in yorumlarına katılmamakta imkansız. Kurumlar büyüdükçe süreçler zorlaşıyor. Hepimizin görev tarifleri genleşti fakat engellerimiz de bir o kadar arttı.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
8ySoylediklerinize kısmen katılıyorum ama buyuk firmalarda kurumların iş surecleri de buna engel olabiliyor. Satinalma prosedurleriyle ugrasmak, kurum ici dengeleri gozetip, kurallari adim adim uygulamak bi de ustune butce yonetmek, proje takip etmek, IT den de bunun uzerine strateji beklemek mukemmele yakin bir ust yonetci-birim-personel uyumu gerektirir. Bunu basarma yolunda olanlar bile sayili. Cunku her sektorun denetim-kontrol-hedef belirleme vd. yontemleri birbirinden çok farklı ve uyum ahenk yakalamak (gorebilirsek) tam bir sanat eseri olma yoluna bizi çikarabilir.
Technology Leader | Information Technology Consultant | Digital Transformation Architect
8yMehmet bey tespitleriniz çok isabetli. Kurumlardaki Dijital Dönüşümü yürüten Proje Yöneticilerinin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Bu dönüşümlerde, kurumların ihtiyaçlarını her açıdan analiz edebilecek detayda hazırlanmış mimari dökümanlar, en doğru çözümü belirlemek ve belki de bahsettiğiniz prangaları çözmek için gerekli anahtar bence.