Mindfulness(Bilinçli Farkındalık)
Hülya Mutlu Hocamız geçtiğimiz günlerde programında Mindfulness eğitmeni Erhan Ali Yılmazı konuk etti. İlgi duyduğum bir konu olan Mindfulness kavramı ile ilgili bildiklerimi ve programdan derlediklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Mindfullnesin faydaları nelerdir?
Mindfulness egzersizleri yapan insanların odaklanma becerilerinin arttığı, beyindeki gri maddelerin arttığı tespit edilmiştir. Mindfulness beyine iyi gelerek, bağışıklığı güçlendirir. Mindfulness kötü olaylara karşı dayanma gücünü attırır. Stresi azaltır ve uykuyu iyileştirir. Ruh sağlığına da iyi gelen Mindfulness meditasyonu son yıllarda psikoterapistler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Mindfulnessin faydası pratik çalışma ile değil de konuyu kavrama ile olur. Alfabeyi ezberlemiş birisi alfabeyi bilse de okuma yapamıyor ise Mindfulness te de bu şekildedir.
Mindfulness’e nasıl başlanabilir?
Mindfulness meditasyonuna bir eğitmen ile başlanmalıdır. Çünkü bilinçsiz yapılan mindfulness egzersizleri kaygı bozukluğu yaratabilir.
Anda kalmak olan biteni fark etmektir
Anda kalmak şuanda yaşamaksa bu mümkün değildir. Beynimiz geçmiş ve gelecek arasında çalışır. Anda kalmak sürekli şuanda olup biteni fark etmek değildir. Gelecek haftayı planlıyorsak o da anda kalmaktır.
Everestin tepesinde bulacağın huzur oraya götürdüğün huzurdur. Huzurlu hissettiğimiz yerle işle değil bunu algılayış şekli ile ilgilidir.
Korku filminden korkmamanın yöntemi sesini kısmak değil de bunun bir film olduğunu hatırlamaktır. Kafamızdaki seslerinden gerçek olduğu için bir ses olduğunu hatırlamaktır.
Ali Erhan Yılmaz Programın sonunda bizlere Christopher K Germer’in Özşefkatli farkındalık kitabını tavsiye etti. Mindfullnes yolculuğu için ise tavsiye olarak; hayatımızda kontrol edebildiğimiz şeyler ile edemediklerimizi ayırıp yeniden hayatın başladığını hatırladığımız zaman, kafaya takmayıp yerine çözümleme getirdiğimiz zaman ve nazik olduğumuz zaman hayatın daha iyi olacağını aktardı.
...
3y👏