Miras Kalan Evin Emlak Vergisi
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince kimi mal sahipleri vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.
Kanuna göre, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip; Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri, vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki bir evin bu kimselere miras kaldığını düşünelim. Miras kalan ev için emlak vergisi ödenir mi? Miras kalan eve hangi vergiler ödenir?
Miras kalan evin beyanı..
Miras kalan ev için öncelikle, veraset ve intikal beyanında bulunuluyor. Ancak, Veraset ve İntikal Vergisi'nde bazı mallar vergi kapsamına alınmazken vergi kapsamına alınan mal ve paraların da belirli bir kısmı vergiden istisna tutuluyor.
Veraset yoluyla intikal eden ev eşyası ile murise ait şahsi eşyalar ve aile hatırası olarak muhafaza edilen tablo, kılıç, madalya gibi eşyalardan ve örf ve âdete göre verilmesi mutat bulunan hediye, cihaz, yüz görümlüğünden vergi alınmıyor.
Ayrıca menkul ve gayrimenkul mallardan füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinin 107 bin 604 TL'si, füruğ bulunmaması halinde ise eşe isabet eden miras hissesinin 215.336 TL'si vergi matrahı dışında bırakılıyor. Geriye kalan değer üzerinden vergi hesaplanıyor.
Beyan edilmeyen evin cezası var mı?
Bu hususta, Maliye Bakanlığı 2000/1 Seri No.lu "Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) İç Genelgesi" ile açıklamada bulundu. Buna göre; mükellefiyet intikal eden malların idarece tespit olunduğu tarihte başlıyor.
Varisler; kısmen ya da tamamen beyan etmeyi unuttukları mirası, aradan geçen zamana bakılmaksızın beyan edebiliyor. Beyanname verildiğinde, vergi dairesince, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanmıyor.
Miras kalan evin emlak vergisi..
Miras kalan ev sahibi ve miras kalan evin özellikleri, emlak vergisi muafiyetlerini taşıyor ise, vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Ancak, vergi muafiyeti şartları bulunmuyor ise, yılda iki eşit taksit halinde emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.