Tecrübe

Tecrübe


Tecrübe; çok deneyim yaşamak ile değil, deneyimlerinizden çıkardığınız ders ile elde edilir.

Yöneticilikte tecrübeli olmak için, kişinin zorluklar yaşaması ve mesleki olayların içinde yoğrulması gerekir. İnsanların önceden kestirilemeyen tutumları, davranışları, yaşadığımız başarılar ve hayal kırıklıkları, kişiyi mesleki olgunluğa ulaştırır. Her insan, kendi anlayış kapasitesi ile tecrübe sahibi olabilir.

Deneyimlemeden görüş sahibi olmak, anlamadan yorum yapmak genelde kolay yaptığımız hatalı davranışlardandır. Görmeden, deneyimlemeden, bir işin kolayca yapılacağını zannetmek iş dünyasında hayal kırıklığına sebep olur. İşin işleyişini uzaktan seyretmek, en tepede oturup sürekli direktif vermek ile ne yazık ki tecrübe ve deneyim kazanılmaz. Ancak yeterli bilgiye sahipseniz iş yapabilir ve tecrübe kazanabilirsiniz. Çeşitli deneyimler yaşamak, yaşadığınız deneyimlerden ders almak, iş hayatınızda yeni konu başlıkları açmak ve eskilerden alınan dersleri yenilere uygulamak tecrübenizin göstergesi olacaktır.

İşine yeteri kadar hakim olmayan, tecrübesiz yöneticilerin genel tutum ve davranışlarının başında; diğer birimlerin işlerinin bozukluğu ve o işin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili yorumu, kendi işinin detaylarını ve işleyişini bilmemesi, bildiğini zannettiği için de öğrenmek için hiçbir çaba sarf etmemesi, işlerini de kulaktan dolma bilgi ile yürütmeye çalışması, gelir.

Bir işin temeline hakim olmak için; uzun süre o işin içinde bulunmak, işleri ve işleyişi incelemek, tatbik etmek, bütün inceliklerini ve sırlarını öğrenmek gerekir. Konuları üstün körü incelemek, işlerin kenarından geçmek, bilgi sahibi olmak için yeterli değildir. İdarecilikte tecrübe çok şey ifade eder; tecrübe olmadan mükemmel iş yapılamaz.

“İlim öğrenmenin yolu söz, meslek öğrenmenin yolu iştir.” Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî




Işık bey , ilgi ile takip ediyorum. Oldukça faydalı buluyorum. Teşekkürler.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler