Tecrübe paylaşımı - Kurumlarda Ortak Aklın Gücü
'Kanıt şüpheyi yener'.
Tecrübelerimiz, yaşadıklarımız, başka bir deyişle gerçekler en güzel kanıtlar. O nedenle gönülden inandığım mesajları 'Tecrübe Paylaşımı' serisi ile aktarmayı hedefledim. Bu da ilki;
Cuma günü ülkemizin en büyük kurumlarından birisinde başlanacak olan birkaç bin kişiyi kapsayacak çok büyük bir eğitim projesinin ROI'sini ölçmek için KPI'ları belirleme amaçlı bir toplantı gerçekleştirdik. Farklı işkollarından toplam 20 yöneticinin katıldığı toplantının süresi bir gündü ve bu bir gün için belirlediğimiz hedef, gerçekleştirilecek eğitimin geliştireceği ölçülebilir, gözlemlenebilir davranışları ve bu davranışların sağlayacağı ölçülebilir iş sonuçlarını belirlemekti.
Bildiğiniz gibi bir eğitim yatırımının geri dönüşü 5 seviyede ölçülebiliyor, bunlar sırasıyla; Etki, bilgi, davranış, iş sonucu ve finansal geri dönüş (ROI). Maalesef ki ülkemizde bu ölçümler daha çok ilk (etki) veya ikinci (bilgi) seviyede kaldığı için de eğitim bir yatırımdan ziyade bir maliyet, gider olarak algılanıyor, çünkü somut geri dönüşü olup olmadığı bilinemiyor.
Yukarıda bahsettiğim eğitim projesinde amacımız bu genellemeye bir istisna getirmek ve 3., 4. ve 5. seviyede geri dönüşü ölçmek.
Öncelikli olarak toplantının temel kurallarını hep beraber oluşturduktan sonra yapılandırılmış araçlar sayesinde herkesin katılımı ile hedeflediğimiz çıktıları toplantı sonuna kadar elde ettik.
Bir danışman, veya İk veya Eğitim Bölümünün konuyu masaya yatırsa çok daha uzun sürelerde sonuçlandırabileceği çalışmayı bir gün içinde toplantıya katılan 20 yöneticinin ortak aklı ile ortaya çıkarmış olduk.
Biraz detay vermek gerekirse, hedeflenen eğitimin etki sağlayacağı 74 adet ölçülebilir, gözlemlenebilir davranış ve bu davranışların sağlayacağı 23 adet ölçülebilir iş sonucu belirledik. Sözkonusu iş sonuçlarını da ölçülebilme kolaylığı ve ölçülebilir davranışların ne derecede direkt sonucu olduğuna göre önceliklendirdik.
Ölçülebilir davranışlara 'Çalışanlar arasında belli zaman dilimlerinde, iş akışı dışında beyin fırtınası tarzında toplantılar düzenler' örneğini, ölçülebilir iş sonuçlarına da 'Fazla mesai giderlerinin düşmesi' örneklerini verirsem, sonuçların ne kadar SMART hale getirilebileceğini gösteriş olurum herhalde.
Artık bundan sonrasındaki aşama belirlenmiş olan davranışlar ve iş sonuçlarında mevcut durumu belirlemek ve gerçekleştirilecek eğitim sonrasında kaça çıktığını ölçmek ve ortaya çıkacak ROI'nin keyfini çıkarmak :)
Bu tecrübeden çıkardığım, bir tanesi çalışmanın formatına yönelik, bir diğeri de konuya yönelik iki mesajım oldu:
- Kurum için gerekli bir süreci, bir kararı, bir stratejiyi kurum çalışanlarının ortak aklı ile oluşturun, bu sayede hem kuruma özel bir çözüm olacak hem de kurum çalışnaları tarafından benimsenecektir.
- Bir eğitim projesinin ölçülmesi zor olarak düşünülen ROI'si, kurum çalışanlarının tecrübesi, bilgisi ve ortak aklı ile ölçülebilir boyuta gelmektedir. Bu ise eğitimlerin gerçek bir yatırım olarak değerlendirilmesine fayda sağlayacak, hem çalışanları hem de kurumu daha ileriye götürecektir.
Bir tarafta kurum çalışnalarını ortak akıl süreçlerine katarak, diğer tarafta eğitim progralarınızda ROI'ye odaklanarak yatırımlarınızın yüksek oranda geri dönmesini diliyorum.
Facilitator, Trainer, Consultant, Coach & Managing Partner @ Dale Carnegie Türkiye
9yCok tesekkur ederim Hüseyin, bu yorumlarin cok tesvik edici oluyor. Sevgiler
Fabric & Garment Production & Sourcing & Technical Expert | Coach | Mentor | Trainer
9yTebrikler caglayan bey. Çok guzel bir çıkarım olmuş.