Teknolojinin Gücüyle, Engelleri Birlikte Aşıyoruz

Teknolojinin Gücüyle, Engelleri Birlikte Aşıyoruz

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir milyardan fazla insan bir engelle yaşıyor. Dünya nüfusunun neredeyse %15’ini oluşturan engelli bireylerin toplumsal hayata katılma noktasında yaşadıkları sorunlar, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde sağlık, ulaşıma erişim, eğitim ve istihdam olarak ifade ediliyor.

Bu sorunlar çerçevesinde engelli bireylerin, toplumsal hayata daha eşit koşullarla tam ve etkin katılımını sağlamak amacıyla ülkemizde olduğu gibi birçok ülke erişilebilirlik yasaları çıkardı ve bu konuda uluslararası sözleşmelere imza attı. Bu durumun ülkeleri, dijital platformlara ve hizmetlere eşit erişimi sağlamak için politikalar ve önlemler almaya daha fazla teşvik ettiğini söyleyebiliriz.

Dünya dijitalleştikçe, engelli kişilerin herkesle aynı fırsatlara sahip olmasını sağlamada erişilebilirlik kritik bir hale geldi. Erişilebilirliğin; kullanıcıların, teknolojilerin, standartların ve uygulamaların değişen ihtiyaçlarıyla uyumlu, gelişen bir kavram olduğunu kabul etmemiz gerekir. Dijital platformların ve uygulamaların herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlayarak hem çevrimiçi hem de çevrimdışı topluluklarımız için daha eşitlikçi, daha çeşitli ve kapsayıcı bir toplum yaratabiliriz.

Erişilebilir dijital ürünler yaratmak, herkes için kullanımı daha kolay ürünler yaratmak demektir ve artık bugün yapay zeka (AI), veri işleme ve nesnelerin interneti (IoT) gibi araçlar kullanarak geleceği daha erişilebilir hale getirmek mümkün. Kurumlar ürün ve hizmetlerini erişilebilirlik ilkeleri doğrultusunda geliştirdiğinde yalnızca engelli bireylere değil; herkes için daha iyi, daha kullanıcı dostu ürünler oluşturarak daha geniş kitlelere ulaşabilirler. Ayrıca tasarımlarına erişilebilir özellikler uygulayarak, engelli bireylerin dijital dünyada da bağımsız ve engelsiz bir şekilde ürün ve hizmetlerden yararlanmalarını sağlayabilirler.

Biliyoruz ki adil ve kapsayıcı bir toplumun temel bileşenlerinden biri olan erişilebilirlik; engelli bireyleri güçlendirirken, kapsayıcılığı teşvik ederek yaşam kalitesini artırıyor. Engelli bireylerin bilgiye, eğitime ve istihdam fırsatlarına erişebilmesini sağlayarak eşit şartlar yaratıyor.

Son yıllarda engellilerin hayatını kolaylaştıran çözümlere odaklanan girişimlerin sayısında muazzam bir artış var. Biz de Türk Telekom olarak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişim ekosisteminin büyümesinde öncü rol oynuyor, geleceğimiz için fark yaratacak ve ülkemizi dünyada teknoloji alanında öne çıkaracak inovatif girişimlere desteğimizi aralıksız sürdürüyoruz. Türk Telekom Ventures olarak desteklediğimiz, 12. Dönem PİLOT girişimlerimizden, yapay görme çözümleri tasarlayan “From Your Eyes” bunlardan biri. From Your Eyes, anlık görüntü işleme ve video görüntü işlemeyi kişiselleştirip Edge Computing ile lokalize etmeyi hedefleyen bir teknoloji firması. 18 milyondan fazla görsel veri toplayarak oluşturulan veri seti sayesinde eğitilen modeller biyolojik görmeyi taklit ediyor. Mobiliteden sivil havacılığa kadar geniş bir dikeyde akıllı teknolojilerin görüş kazanmasını sağlıyor.

Erişilebilirlik konusunda da desteklediğimiz girişimlerin yanı sıra yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerimizle de engellilerin hayata eşit koşullarda katılabilmelerine destek olmanın ve onların hayatını kolaylaştırabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bir Fark Yeter, Türkiye’ye Değer Diyoruz

Türk Telekom olarak ekonomik, sosyal, bölgesel veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata eşit katılamayan herkesin bilgiye erişimine katkıda bulunmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Birlikte daha adil ve erişilebilir bir gelecek için adımlar atıyor, toplumsal farkındalığı artıran ve fırsat eşitliğini sağlayan kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızla teknolojiyi iyiliğe ve faydaya dönüştürüyoruz. Eğitimden sanata birçok alanda engelleri kaldıran projelerimizle “geleceği iyileştiren teknoloji” yaklaşımımız doğrultusunda Türkiye’ye değer katmaya devam ediyoruz.

2014 yılında hayata geçirdiğimiz “Günışığı” projesi kapsamında geliştirdiğimiz “TahtApp” uygulamasıyla az gören çocuklarımızın eğitim hayatlarına akranlarıyla devam edebilmelerini sağladık. Bugüne kadar 14 ilde, 50 okula kurulan ve sayısı her yıl artan TahtApp uygulaması ile Günışığı çocuklarımız sınıf arkadaşlarıyla eş zamanlı derslerini takip edebiliyor.

2011’den bu yana görme engelliler için ücretsiz sesli kitap ve içerik hizmeti sunduğumuz uygulamamız Telefon Kütüphanesi’nde şiirden romana, tarihten kişisel gelişime ve deneme sınavlarına kadar 50’den fazla kategoride 3.000’den fazla sesli kitap, dünyaca ünlü tabloların betimlemeleri ve Anadolu Ajansı tarafından servis edilen anlık haberler yer alıyor. Ayrıca, Telefon Kütüphanesi uygulamasındaki para tanıma özelliği sayesinde kullanıcılar, kağıt paranın miktarını sesli olarak öğrenebilirken; ilaç barkodu okuma özelliği ile ise ilaçların prospektüsüne sesli bir şekilde erişebiliyor. Bu özellikler sayesinde görme engelli bireyler yardıma ihtiyaç duymadan güvenle alışveriş yapabiliyor ve ilaçların kullanımı ile ilgili bilgilere erişebiliyor. 12 yıldır bilgiye erişimin adresi olan Telefon Kütüphanesi uygulaması bugüne kadar yaklaşık 63 bin kez (62.619) indirildi, 15 milyon dakikadan fazla dinlendi.

Yerli ve milli imkânlarla ürünleştirme çalışmalarına devam ettiğimiz, yapay zekâ tabanlı görüntü işleme modeli kullanarak geliştirdiğimiz yenilikçi çözümümüz EyeMo; ALS ve felç gibi kas hastalıkları nedeniyle ellerini hareket ettiremeyen kullanıcıların göz hareketleriyle bilgisayar kullanmalarına olanak tanıyor.

Teknolojimizle Atatürk Kültür Merkezi’ni Erişilebilir Bir Mekan Haline Getirdik

Ana destekçisi olduğumuz Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) herkes için erişilebilir bir yaşam ve sanat merkezi haline getirmek amacıyla geliştirdiğimiz Sesli Adımlar uygulaması ile, görme ve işitme engelli sanatseverlerin AKM’nin tüm kapalı ve açık alanlarında, uygulamanın yönlendirmeleri eşliğinde engelleri aşan bir deneyim yaşamasına olanak sağlıyoruz.  Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz “Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi - Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu Seçkisi” ile başta görme engelliler olmak üzere tüm sanatseverlere farklı bir sergi  deneyimi sunduk.

Ayrıca, “Erişilebilir Tiyatro” projemizle, görme ve işitme engelli sanatseverlere görsel, işitsel ve fiziksel engelleri aşan bir sanat deneyimi sunuyoruz. Projenin yeni sezondaki ilk oyunu ‘Ebedi Barış’ ve çocuk oyunu “Kırmızı Küre” geçtiğimiz günlerde seyircilerle buluştu. 1 Aralık’ta ise bugün ‘’Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı’’ oyunları ile hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik engelleri aşan bir sanat deneyimi yaşatacağız.

Türk Telekom olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, herkes için daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum yaratmak amacıyla teknolojiyi faydaya dönüştürerek engelleri ortadan kaldıran çalışmalara imza atmaya; herkes için daha bağlantılı, daha akıllı ve daha adil bir dijital dünya için çalışmaya devam edeceğiz.

Ayşe Gül

Ev Hanımı - Çalışmıyorum

2h

TELEKOM kadar rezil yok,müşteri hizmetleri baglanmaz,ağları çekmez, online işlemlerden tarife değişikliği yapilamaz,fakat tarifeleri %200 lere kadar çıkarmasını bilir,vatandaşın GB kullandı diye gostermesini bilir çekmeyen ağlara rağmen, telekom la yenilebilir gelecek değil gerileme olur CEO ÜMİT ÖNAL a mail atılıp bilgilet verildiği halde engellemesini bilir anlayacağınız telekom gelismiyor,geriliyor, vatandaşı ksndirmakla geliştiğini sanıyor

Beğen
Yanıtla

Ümit bey inanılır gibi değil ama diğer operatörlere göre iyi bir fiyat sunulamıyor sanki turktelekomun müşterileri başka operatörlere gitsinler diye ugraşılıyor. 9 yıllık musterinizim hiçbir sonuç alamıyoruz iki katı fiyat veriliyor

Internet kablolarını çalmışlar 1 haftadır ekipler gelecek diyip bizi kandırıyorlar nasıl bir kurumsunuz anlam veremiyorum İstanbul gibi metropol bir şehirde insanları mağdur etmek parasını kuruşuna kadar aldığınız interneti kullanamıyorum cebeci mah 2478 sok sultangazi İstanbul

Beğen
Yanıtla

Ünal Bursa / Mustafakemalpaşa/Viraca mah. benli ahmet sk. karacabey apt:no : 22 kat 3 daire 9 da yaşıyorum son 6 aydır internet alt yanıpınız berbat ver rezil, son 1 aydır sürekli kopmalar hız düşüklüğü vs. türk telekomcu teknik personeller geliyor kutuların yerlerini değiştiriyor saçma sapan işlemler yapıp interneti bozup gidiyorlar bir de para talep ediyorlar paragöz türk telekomcu personelleri. Personelleriniz beş para etmez TURKNET kullanıyordum sorun TURKNET de diye POYRAZ WİFİ ye geçtim sorun onlarda diye ATLANTİS NET e geçtim ve sorun aslında siz beceriksiz türk telekomculardan kaynaklıymış neymiş '' Türk Telekom, Türkiye ye değer veriyormuş'' koca bir PALAVRA !!!!!

Beğen
Yanıtla
İrem Toprak

l şirketinde Fotoğrafçı

3h

Dijital kurye nedir allah aşkına. Tamamen çalışan odaklı, müşteriye değer vermeyen bir sistem kurmuşsunuz tebrik ediyorum. Sorunlarımız çözülsün diye muhatap bile bulamıyoruz türk telekomda. Madem müşteri odaklı çalışmayacaksınız müşteri hizmetleri gibi hiçbir sorunu çözmeyecek bir departman da bulundurmayın bari. Pişmanlıktan başka bir şey değil. Türk telekom aboneliğimi iptal ettirip türksata başvuracağım. Böyle hizmet! olmaz olsun

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Ümit Önal adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler