Yavaş yavaş acele et

Yaşamlarımızda sakin kalmaya ve stresi yönetmeye çalışarak sorumluluk almak, işlerimize ve hedeflerimize odaklanmak dengeli olmayı sağlar. Esas konu sağlıklı olmak, psikolojinin iyi olmasına çalışmaktır. Bazen zıt gibi görünen bir davranış eylemi, bütünleştirici olabilir. Bazen yürüyüş yaparken çalıştığınız ortamdaki uyumsuzluğu çözecek yeni bir bakış açısı geliştirir insan, hiç bir zaman geriye doğru adım atamazsın. İleri, ilerlemeye ve düşüncelerin gelişimine doğru yol alırsın. Bazen denizi seyrederken, denizin dalgaları ile zihin dalgaların bir anda uyumlanabilir, zihnindeki karmaşıklığı düzenleyerek bir sonraki işine daha net, daha istekli başlayabilirsin. İnsanın konuşabileceği, sadece "anlıyorum" ya da "haklısın" demeyen, dinlemeyi bilen bir arkadaş ilaç gibi gelir. Kısa bir seyahat, farklı bir ortam, yeni bir şey öğrenmek, insanı aslında düşüncelerinden uzaklaştırmaz, sadece başka bir pencereden bakabilmesi için sakinlik sağlar.

Neticede, severek yaptığımız işlerimiz, severek sırtlandığımız sorumluluklarımız var. Zor olsa da biz üstesinden geliriz deyişimiz var. Mücadele etmek, amaç belirlemek ve yol haritası planlamak doğal yönümüz. Bu kuvvetli yönü bilip, kendini iyi hissetmek güzel. Bu kuvvetli yönü bilip, kendini iyi hissetmekten kaçınmak ise sıkıntılı. Yaşam devam ederken, çözemediğimiz hususların etrafında fazla durmamak, ruh sağlığımız için gerekli. Bu sebeple oksijen maskesini önce kendine takmak, sonra yanındakilere yardım edebilme gücünü sağlar. Yavaş yavaş acele etmek gibi (Festina Lente). İnsan önce kendine, sonra başkalarına yardım edebilir. Ben söküğümü dikemezsem kime fayda edebilirim ki?

Hem özel hem iş yaşamlarımızla ilgili bir çok örnek vardır. Mesela iş yaşamında, çok yüksek performanslı bir kişi, stresine yenik düştüğünde sessiz kalıp çalışmamayı tercih edebilir, bu durumda performansı dengesiz algılanabilir. Oysa bu kişinin stresine etki eden veyahut edebilecek etkenlerin, nedenlerin ya da mevcut durumun değerlendirmesi yapılsa ve bu kişi konu ile ilgili geribildirim alsa, performansın önündeki engelin farkına varabilir. Maalesef, bu durumun farkında olmayan kurumlar insan kaynaklarını verimli yönetememekte ve sürdürülebilirliği sağlayamamaktadırlar.

Stresli başarma eğilimi; Yeterince sakin olmadan, stresini yönetmeyi istemeden yüksek bir iç motivasyonla işleri, olayları, hedeflerin üstesinden gelme eğilimidir. Sakin Eylemsizlik ise , hedefleri bir kenara bırakıp, aksiyonu durdurup dinlemektir.

Yazının orjinali için tıklayınız

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Candan Akkan adlı yazarın diğer makaleleri

  • Kendini Etiketle

    Kendini Etiketle

    Sosyal medya fikirleri, görüşleri, deneyimleri ve gözlemleri paylaşmak için daha akıcı bir yol olarak ortaya çıkarken…

  • "Bütün Dünya Bir Sahnedir ve Herkes Ancak Birer Oyuncu" W. Shakespeare

    "Bütün Dünya Bir Sahnedir ve Herkes Ancak Birer Oyuncu" W. Shakespeare

    Dünya Tiyatrolar Günü 2023 Bildirisi Mısır'lı Sanatçı Samiha Ayoub tarafından kaleme alındı. Günümüz Kutlu Olsun.

  • The Cave

    The Cave

    There is a "Cave analogy" of Plato (428-348 BC); Plato contemplates a group of people living in an underground cave. In…

    2 Yorum
  • Değişen Dünya ve Paradokslar

    Değişen Dünya ve Paradokslar

    Bugün su ile ilgili biraz daha kavramsal düşündüm. Doğanın üstesinden gelebilmek zor, ancak doğanın bize…

    2 Yorum
  • Stratejik Sezgi

    Stratejik Sezgi

    Fazla iyimser olmak diye bir şey var, biz x jenerasyonundan olanlar bu durumu karakterleştirdik ve Polyanna dedik…

  • Stresi Önlemek - II

    Stresi Önlemek - II

    Bir Japon, İstanbul’da geçirdiği bir haftanın sonunda biz Türk'lerle ilgili izlenimleri sorulduğunda şunları söylüyor:…

  • İş Yaşamında Stresi Önlemek - I

    İş Yaşamında Stresi Önlemek - I

    -inceleme- Günümüzde değişim yaşamlarımızın vazgeçilmez bir değeri, bizleri belirsizlik kavramıyla baş etmeye zorluyor.…

  • uyumlu ekipler yaratmak

    uyumlu ekipler yaratmak

    Yetenekli olmak tek başına yeterli değil, yetenekli insanların birlikte uyum içinde çalışması ile organizasyon başarılı…

    2 Yorum
  • iyi seneler

    iyi seneler

    Bin sözcük hesapladım, bir nefeste söylenecek . Her güne iki nokta yedi kelime düşüyor.

    1 Yorum
  • Doğru ölçme-değerlendirme yöntemini mi kullanıyorsunuz?

    Doğru ölçme-değerlendirme yöntemini mi kullanıyorsunuz?

    Her biri kendi amacını taşıyan bir çok ölçme-değerlendirme yöntemi bulunmaktadır. Yöntem uygulamasına karar verirken…

Diğer görüntülenenler