top of page

Web Sitesi Nasıl Kurulur? A'dan Z'ye Rehber


Başlamak için: Web sitesi kurun → | Alan adı satın alın →


Site Nasıl Kurulur

Web siteleri, onları hepimiz duymuş, ziyaret etmiş ve içeriklerinden faydalanmışızdır ama bir web sitesi tam olarak nedir? Bunun kısa yanıtı, web tarayıcıları tarafından okunan ve ekranınızda gösterilen belgeler olmalarıdır.


Peki internet sitesi nasıl kurulur? Bir web sitesi kurma süreci için izleyebileceğiniz birçok yol olsa da site kuruculardan yardım almak en iyi çözümlerden biridir.


Biliyor muydunuz? Wix'in yapay zeka web sitesi yapma aracıyla hayal ettiğiniz siteyi kısaca anlatarak sizin için özel tasarlanmış bir siteye dakikalar içinde sahip olabilirsiniz.


Şimdi gelin bu kapsamlı rehber sayesinde, site açmak için ihtiyaç duyacağınız temel adımları ve sitenizde kullanacağınız tüm bileşenleri tek tek inceleyelim.



İnternet sitesi kurmaya başlamdan önce yapmanız gereken en önemli şey, kime hitap edeceğinize karar vermek ve bu doğrultuda şirketinizin hedeflerini belirlemek!





1. Hedef Kitlenizi Belirleyin


Artık kararınızı verdiğiniz peki sitenizin konusu ve kimlere hitap edeceğinizide düşündünüz mü? Aşağıdaki bir kaç soruyu yanıtlayarak bu sorunun cevabına kolayca ulaşabilirsiniz.


- Bir e-ticaret sitesi mi kurmak yoksa bir blog mu yazmak istiyorsunuz?

- Hangi demografik özellikteki topluluklara hitap etmek istiyorunuz?



2. Bir Web Site Türü Seçin


İnternet sitesi kurma süreci, konsept aşamasında başlar. Burada, ne tür bir site istediğiniz hakkında düşünürsünüz. Bu fikir, siteniz için belirlediğiniz amaca ve hedef kitlenize göre şekillenmelidir. Yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak buna kolayca karar verebilirsiniz.


Hangi tür sitenin size en uygun olduğuna henüz karar veremediyseniz farklı web site türleri hakkında bilgi edinmeye vakit ayırmanızı ve bu web sitesi fikirlerini değerlendirmenizi öneririz. Birçok farklı seçenek varken, bu araştırma çalışma alanınızı daraltmanıza ve siteniz hakkında bilgili bir şekilde karar vermenize yardımcı olacak.


Size bazı seçenekler hakkında fikir vermek için en popüler site türlerinden ve bunların tasarım sürecine nasıl yaklaşabileceğinizden bahsedelim:


  • E-ticaret sitesi, internette ürün satmak için kullanılır.

Daha fazla bilgi için e-ticaret sitesi nasıl kurulur öğrenin.


  • Blog, belirli bir konuda düzenli olarak bilgi paylaşabileceğiniz bir sitedir.

Daha fazla bilgi için blog nasıl açılır öğrenin.


  • Online portfolyo, uzmanlığınızı ve deneyiminizi sergilemek için kullanılır.

Daha fazla bilgi için online portfolyo nasıl oluşturulur öğrenin.


İlham almak için farklı portfolyo örneklerine göz atın.


Site türlerinin birbirinden tamamen bağımsız olmadığını unutmayın. İçinde blog da bulunan bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Veya blog oluşturup daha sonra ürün satışı yapabilirsiniz.


Kurmak istediğiniz site türüne karar verdiyseniz sıfırdan başlayabilir veya kategorilere ayrılmış hazır şablonlara göz atabilirsiniz. Böylece daha net bir şekilde ilham alabilir ve sitenize hangi ögeleri dahil etmek isteyebileceğinizi anlayabilirsiniz.



3. Domain (Alan) Adı Seçin


Wix domain aracı ekran görüntüsü


Alan adı, sitenizin başlığı ve internetteki adresidir. Sitenizin kolayca tanımlanabilmesini ve internette bulunabilmesini sağlar.


Daha fazla bilgi almak için domain nedir? adlı makalemizi okuyabilirsiniz.


Özel bir domaine sahip olmak da sitenizin profesyonel görünmesi açısından önem taşır. Sitenizin alan adını seçerken aşağıdaki ip uçlarını göz önünde bulundurmanızı öneririz


  • Marka adınızı yansıtan ve dilinize uygun olmalı

  • Anahtar kelimeleri kullanmalı

  • Kolay akılda kalır bir adres seçmelisiniz


Sonrasında markanıza uygun olan ve kullanılabilir durumda olan bir domain seçme adımına geçebilirsiniz. Ardından, .com, .net veya .org gibi bir domain uzantısı seçmeniz gerekir.


Peki domain adlarının Wix'te işleyişi nasıldır? Sitenizi yükseltme olmaksızın ücretsiz bir şekilde yayınlarsanız Wix size bir domain sağlar. Bu domain tamamen özelleştirilemez ancak siteniz tamamen işlevsel olur.


Alternatif olarak, sitenizin adına tam olarak karar verebileceğiniz şekilde domain satın almayı tercih edebilirsiniz. Wix, sertifikalı bir domain tescil kuruluşudur. Yani sitenizi için gerekli domain'i doğrudan platform üzerinden bulup kaydettirebilir, sitenizin ve müşterilerinizin bilgi güvenliğini korumak için SSL sertifikası alabilirsiniz. Wix'le sitenizi yükselttiğinizde ilk yıl için özel domain'e ücretsiz olarak sahip olacağınızı da unutmayın.


Daha fazla bilgi için Domain nasıl alınır ve domain tescili nasıl yapılır? adlı makalemizi okuyabilirisiniz.


Hazırsanız ücretsiz domain alma aracımız ile alan adınızı aratabilirsiniz ve domaininizi nasıl sitenize bağlayacağınızı öğrenebilirsiniz.



4. Sitenize Hosting Hizmeti Tanımlayın


web sitesi hosting hizmeti


Bu noktada, sitenizin nasıl internette yayına başlayıp ziyaretçilerin bulabileceği hale geleceğini merak ediyor olabilirsiniz. Web hosting tam da bunu sağlıyor. Peki web hosting nedir? Hosting hizmetleri, siteniz için bir depolama merkezi gibi düşünülebilir. Sitenizin internette bir varlığa sahip olmasını ve internetteki herkesin erişimine açık olmasını sağlar.


Wix'le sitenizi yayınladığınızda ücretsiz web hosting hizmeti de otomatik olarak sunulur; bu nedenle harici bir host bulmanız gerekmez. "Yayınla" düğmesine tıkladığınızda siteniz Wix'in sunucularında barındırılır. Bu sunucular, web sitenizin güvenliğinin koruma altında olmasını sağlamak için gelişmiş izleme özellikleri sunar.


Peki hosting seçerken nelere dikkat etmelisiniz:


  • İşletim sistemi

  • Disk alanı

  • E posta hizmeti

  • Depolama alanı


Eğer büyük bir site planlıyorsanız disk alanı ve depolama alanına dikkat etmeniz gerekir. Kaliteli fakat ağır video ve resimler yada bir satış sitesi kuracaksanız bu gibi özellikler oldukça önem taşır.


Depolama alanı hakkında daha fazla bilgi için bu yazımızı okuyun.



5. Hangi Yöntemi Kullanacağınızı Belirleyin


Site kurma yolunda izlenebilecek birçok farklı yöntem var. Deneyiminize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, çeşitli Wix araçları size yardımcı olabilir. Aşağıda, önerdiğimiz bazı rotaları, bunların işleyişlerine dair açıklamaları ve kimler için uygun olduklarına dair bilgileri bulabilirsiniz.



01. Wix Editör


Kimler için: kendi sitesini kurmak isteyenler veya yeni başlayanlara da tecrübelilere de uygun.


Wix Editör, adından anlaşılacağı gibi kendi sitenizi kurup düzenlemek için kullanabileceğiniz bir platform. Sitenizdeki ögeleri kolayca eklemenizi veya değiştirmenizi sağlayan yenilikçi sürükle-bırak teknolojisine ve birçok dahili tasarım seçeneğine sahip. Editör'ün asıl avantajı, profesyonel bir site kurmanıza yardımcı olacak farklı rotalar sağlaması ve sitenizi istediğiniz gibi düzenleme esnekliği sunması.


A. Hazır Şablonlar


Kimler için: Şablonlar, site kurmak isteyen herkes için ideal.


Farklı hazır site şablonları ekran görüntüsü


Site şablonları, kendisine bir web sitesi kurmak isteyen herkes için mükemmel bir tercih. Wix şablonları, profesyonel tasarımcılar tarafından hazırlanan, aralarından tercih yapabileceğiniz 800'ü aşkın seçenek sunuyor.


İhtiyaçlarınıza veya tasarım tercihlerinize en uygun olanı bulmak için bu hazır web sitesi şablonlarında kategoriye göre arama yapabilirsiniz. İlham almak için bu Wix sitelerine ve en iyi siteler örnekleri yazımıza göz atabilir ve şablonların gerçekte nasıl göründüğüne dair fikir edinebilirsiniz.


Hangi şablonu seçerseniz seçin, Wix Editör size site ögelerini kolaylıkla ekleyip kaldırma özgürlüğü sunarak sitenizin görünümünü ve verdiği hissi gönlünüzce uyarlama imkanı sağlar. Wix'le bir şablon seçtiğinizde, şablonu uygun gördüğünüz şekilde özelleştirebileceğiniz Wix Editör'e otomatik olarak yönlendirilirsiniz.


B. Sıfırdan Site Tasarlama


Kimler için: tasarım konusunda kendine güvenen ve boş bir tuvalde çalışmaktan çekinmeyenler için ideal.


boş şablon örnekleri

Sıfırdan site kurmak isteyenler için Wix Editör harika bir seçenek. Tamamen boş bir şablon seçebilir veya herhangi ek bir tasarım ögesi bulunmayan minimal bir düzen seçip diğer düzenlemeleri kendiniz yapabilirsiniz.


Boş bir şablon seçtiğinizde, istediğiniz bileşenleri sürükleyip bırakmanız için doğruca Wix Editör'e yönlendirilirsiniz. Böylece düzen, renkler, düğmeler, işlevler ve çok daha fazla özelliği dilediğiniz gibi deneyebilirsiniz.


C. Velo ile Site Kurma


Kimler için: Kodlama bilen gelişmiş özelleştirme imkanları arayanlar için ideal.


Velo

Wix Editör'le web sitesi kurmak, Wix'in sunduğu Velo platformunu da kullanmanıza imkan tanır. Velo, sitenize özel işlevler eklemenize olanak tanıyan bir kodlama platformudur. Editör'le sitenizin tasarımına başlayabilir ve ardından dinamik içerikler oluşturmak için veritabanları ekleyebilir veya JavaScript eklemek ve sitenizin işlevselliğini ve etkileşimliliğini özelleştirmek için entegre kod düzenleyiciyi kullanabilirsiniz.


Sitenizi tamamlayan ve bir adım ileri taşıyan web uygulamaları oluşturmayı da düşünebilirsiniz. Sitenizde Wix uygulamaları kullanabilir ve bunların davranışlarını Velo API'lerini kullanarak özelleştirebilirsiniz. Böylece, sitenize arzu ettiğiniz her türlü ögeyi ekleyebilirsiniz.


Velo kullanmanın avantajı, Wix sitelerine sorunsuz şekilde gömülen entegre bir işlev olması. Wix Editör içindeyken kendi özelleştirilmiş kodunuzu eklemeye başlamak için "Dev Mode"u açmanız yeterli.


Velo ayrıca prodüksiyon araçları da sunar; böylece platformdan ayrılmanıza gerek kalmadan web uygulamalarınızı gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve düzeltebilirsiniz.



02. Yapay Zeka ile Web Sitesi Oluşturma


Kimler için: Hızlı ve etkili bir şekilde profesyonel bir web sitesi kurmak isteyenler için ideal.


Wix yapay zeka destekli web sitesi oluşturma aracı, web sitesi kurma sürecini son derece hızlı ve kolay hale getirir. İstediğiniz siteyi kısa bir şekilde tarif ederek, sizin için özel olarak tasarlanmış bir siteye dakikalar içinde sahip olabilirsiniz.


A. Hız ve Verimlilik


Yapay zeka destekli bu araç, web sitenizi oluştururken zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Size en uygun site tasarımını belirlemek için yapay zeka algoritmalarını kullanır ve kısa sürede profesyonel bir sonuç çıkarır.


B. Kişiselleştirilmiş Tasarımlar


Sitenizin tarzını, içeriğinizi ve ihtiyaçlarınızı dikkate alan kişiselleştirilmiş tasarımlar sunar. Bunun için sizden basit birkaç soru yanıtlamanızı ister ve bu doğrultuda en iyi görünümü sunar.


C. Teknoloji Destekli Optimizasyon


Wix yapay zeka aracı ayrıca, sitenizin arama motorları ve kullanıcı deneyimi açısından optimize edilmesini sağlar. Böylece, SEO dostu ve kullanıcıyı memnun eden bir siteye sahip olabilirsiniz.


03. Bir Uzman Tutma


Kimler için: Ekstra profesyonel bir görünüm isteyenler ve çok fazla zamanı olmayanlar için ideal.


Wix Market Place


Yolculuğunuzun başlangıcında sitenizi sıfırdan oluşturmanıza yardımcı olacak bir web uzmanı tutabilir veya site kurma işlemine başladıktan sonra daha spesifik görevlerde yardım almak üzere biriyle anlaşabilirsiniz.


Sitenizin genelinde size yardımcı olacak bir uzman arıyorsanız bir web tasarımcısıyla çalışarak işe başlamanızı öneririz. Web tasarımcıları, site tasarlayarak para kazanır ve sitenizin görünümünün, verdiği hissin ve işlevselliğinin tam istediğiniz gibi olmasını sağlar.


Harika bir sitenin kurulumunda rol oynayan ve serbest bir tasarımcının size yardımcı olabileceği başka ögeler de var. Bunlar arasında sitenizde belirli bir ögenin tasarlanması, site içeriği oluşturma desteği ve SEO çalışmalarına destek yer alabilir.


Bir web tasarım uzmanı bulmak için Wix Marketplace aracılığıyla size sunulan Wix Uzmanları'na göz atın.


İdeal eşleşmeyi bulmak için uzmanların geçmiş projelerine ve müşteri yorumlarına kolayca göz atabilirsiniz. Veya ihtiyaçlarınız hakkında birkaç soru cevapladığınızda sistem sizin için doğru uzmanı bulabilir.




6. Sitenize Hangi Sayfaları Ekleyeceğinizi Seçin


Genellikle, sitenizin hedefleri, oluşturmayı tercih ettiğiniz web sayfalarında yansıtılır. Bu sayfalar, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bulmasını istediğiniz bilgileri içerir.


Peki web sayfası nedir ve web sitesinden ne farkı vardır? Web sitesi, belirli bir konu veya markayla ilgili olarak internette barındırılan ve insanların ziyaret edebileceği bilgiler koleksiyonudur. Web siteleri genellikle her biri kendine özgün bilgiler sunan bazı web sayfalarından oluşur.


Hangi sayfaların sitenize en uygun olduğuna karar vermek için rakiplerinizin kendi sitelerinde nasıl tercihlerde bulunduklarını anlamak üzere araştırma yapmanızı öneririz.

Sahip olmanız gereken başlıca sayfa türleri:



Ana Sayfa


Ana sayfa sitenizin en önemli sayfasıdır, şirketinizin adı, vermek istediğiniz mesaj veya satttığınız ürün yada servisi açıklayan sayfadır. Bu bilgileri sayfanın üst kısmına koyun, böylece ziyaretçiler sitenizin konusunu hemen anlayabilirler. Ana sayfada bulunan menüler sayesindede ziyaretçileri farklı sayfalara yönlendirebilirsiniz.


Ana sayfa örneği

"Hakkımızda" Sayfası


Hakkımızda yazısında kendinizi yada şirketinizi tanıtın. Şirketinizin değerlerinden bahsedin ve ziyaretçileriniz ile doğrudan ilişki kurmaya çalışın. Sitenizin için çalışan birden fazla kişi var ise onlarıda tanıtın, resimlerini koyun ve okuyucunuzun sizin gerçek bir yapı olduğunuzu görmesini sağlayın. Bu insanların size güvenmesini sağlayacaktır.


Hakkımızda sayfası


Ürün Sayfası


Eğer bir e-ticaret sitesi kuruyorsanız, ürünlerinizin kaliteli resimlerini çekin, uygun açıklamaları en açık şekilde yazın, fiyatlandırma, gönderim ve iptal şartları detaylarını ekleyin. Ödeme seçeneklerini yazın ve eğer bir servis satıyorsanız online randevu sistemi bağlamayı unutmayın.


Ürün sayfası


İletişim Sayfası


Firmanızın adresi, telefon numarası, e-mail adresi ve sosyal medya hesaplarının detaylarının bulacağı sayfa iletişim sayfasıdır. Sizle iletişime geçemeleri için bu detayların dışında bir mesaj kutusu koyabilir yada canlı sohbet opsiyonu sunabilirsiniz. Unutmayın insanlar hızlı iletişime geçen bir firmadan memnun kalırlar.



İletişim sayfası


"Sıkça Sorulan Sorular" Sayfası


Sunduğunuz ürün yada hizmet hakkında sıkça sorulan soruları bir sayfada toplayın, böylelikle ziyaretçiler sizle iletişime geçmeden önce orada aradıkları sorunun cevabını bulabilsinler. Bu bazı ürünleri nasıl kullanılacağından, her hangi bir sorunda kiminle iletişime geçileceğinden yada genel iptal şartları gibi detaylara yer verebilir.



Sıkça sorulan sorular sayfası

Bunların her biri, sitenizde farklı bir sayfada yer alabilir ancak bir araya geldiklerinde sitenizi zenginleştirir ve bütünlüklü bir hikaye anlatmanızı sağlar. Bunu aklınızda tutarak, web sayfalarınızın bir arada uyumlu bir görünüme ve hisse sahip olmasına özen gösterin. Bunu tek sayfadan oluşan bir site oluşturarak da başarabilirsiniz.


Oluşturmaya ana sayfanızla başlamanızı öneririz. Sitenizin ana fikrini ve amacını yansıtan sayfa budur.

Ek web sayfaları, ziyaretçilerin sizden almak istedikleri tüm bilgileri alabilmelerini de sağlar. Bunlar arasında iletişim bilgileriniz, ürünlerinizin net sunumları veya gönderim bilgileri gibi unsurlar yer alır.



7. Tasarım ve İçeriklerinizi Belirleyin


Bu noktada artık, sitenizin kişiliğini ortaya koyacak olan tasarım ve içerik konusunda düşünüyor olabilirsiniz.


Web tasarımı ve site içeriği birbirine paralel ve birbirlerini tamamlamalar yapıda olmalı.


Bunlar, markanızın öyküsünü anlatan ve ziyaretçilerinizin sitenizle verimli bir şekilde etkileşime girmesini sağlayan temel unsurlardır. İçeriklerinizin ve tasarımınızın aynı dili konuştuğundan ve bütün bir hikayeyi anlattığından emin olmak için her iki unsuru da eş zamanlı olarak ele alın.


Marka kimliğini ekleyeceğiniz yer burası. Geleneksel bir yapıya sahipseniz çılgınca şeyler yapmanıza gerek yok. Özgün bir yazı veya hoş bir görsel, sitenizin akılda kalması için yeterli."

- Adi Huri, Wix'te Ürün Pazarlama Uzmanı



Web Tasarımı İçinde Olması Gerekenler


Web tasarımı, bir siteye girdiğinizde gördüğünüz her şeyi kapsar. Bu görsel ögeler, ziyaretçilerin ekranda gördüklerini anlamalarını, bunlarla etkileşime girmelerini ve duygusal bağ kurmalarını kolaylaştırır. Herhangi bir sitede en dikkat çeken ve bu nedenle en önemli olan öge tasarımdır.


İyi web tasarıma katkı sağlayan birçok unsur bulunuyor. En temel bileşenlerden bazıları arasında renkler ve gezinme düzeni (nevigasyon) yer alır.


Diğer öğeler ise görseller, videolar ve ziyaretçilerin sitenizdeki kaydırma deneyimi olarak sıralanıyor.


Wix, bu ihtiyaçları karşılamak için binlerce entegre tasarım ögesi sunuyor. Özgün şekiller ve fontlar kullanabilir, profesyonel görsellere ve videolara göz atabilir, sitenize gelişmiş kaydırma efektleri yerleştirebilir ve daha birçok özellikten faydalanabilirsiniz.


Şimdi gelin en temel web tasarım ögelerinden bazılarını ayrıntılı şekilde inceleyelim:



Renkler


Renkler belirli duyguları uyandırma gücüne de sahip. Bu nedenle kim olduğunuzu ve ne yapmak istediğinizi dünyaya anlatma açısından çok önemli.


web sitesi kurma: tasarım - renkler


Renkler ayrıca web sitenizin belirli bölümlerini öne çıkarmak için de kullanılabilir.


Sitenizdeki çeşitli ögeler için birbirini tamamlayan renkler veya zıt tonlar kullanmanızı öneririz. Böylece siteniz bütünlüklü görünür ve en önemli buton veya ögelere dikkat çekebilirsiniz.

Hangi renklerin markanıza en uygun olduğunu düşünün ve sabit temel bir rengin yanında birkaç ikincil renk kullanın.


Renkleri akıllıca ve bir amaç doğrultusunda kullanın. En parlak tonları, sitenizin en çok ilgi çekmesini istediğiniz kısımları için ayırın. Bu aynı zamanda belirli kısımların daha kolay görünmesini sağlayarak sitenizi görme bozukluğuna sahip kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirir.


Menüler


Sitenizin temel gezinme noktası olan menü, ziyaretçilerin sayfalarınız arasında arama yapmasına imkan tanır. Ziyaret ettiğimiz herhangi bir sitede düzenli bilgiler bulmak istediğimizde ilk baktığımız yerlerden biri menü olur.


Online site menusu örneği, turuncu bir zemin üzerine ana sayfa, mağaza, Hakkımızda ve iletişim menüleri


Dahası, menünüzün sitenizin amaçlarını yansıtması ve web sayfalarınızla uyumlu olması gerekir. Örneğin giyim ürünleri satıyorsanız ögeleri kategorilere ayıran bir menü stili tercih edebilirsiniz.


"Menünün sitenizin haritası niteliğinde olduğunu unutmayın. Menünüze doğru sayfaları doğru sırada eklemek, sitenizin başarısının temel taşıdır ."

- Adi Huri, Wix'te Ürün Pazarlama Uzmanı


Butonlar


Bir sitenin en önemli bölümlerinden biri de butonlar (CTA). Butonlar, ziyaretçileri bir adım öteye götürür ve öge satın almak, blogunuza abone olmak veya hizmetlerinize kaydolmak gibi eylemlerle sitenizle etkileşime girmesini sağlar.


Site butonuna örnek, yeşil düğme üzerinde "bana ulaşın" yazızı

Düğmelerinizin fark edilebilir ve net olması gerekir. Bir ziyaretçi, düğmeye tıkladıktan sonra ne olacağından emin değilse tıklamayabilir. Ayrıca aradığı düğmeyi bulamayan bir ziyaretçi de muhtemelen yaptığı işlemden tamamen vazgeçecektir.


Bu kayıpları önlemek için net metinlere veya anlaşılır simgelere sahip olan düğmeler kullanın.


Buttonlarınıza yeşil, turuncu yada bunun gibi parlak renkler verin. Örneğin kırmızı birçok kültür için durma yada tehlike hissini verdiği için bu rengi buton rengi olarak kullanmanızı önermiyoruz.



Görsel ögeler


Web tasarım tamamen görselliğe dayalı olsa da görsel deneyimi gerçek anlamda zenginleştiren bazı ögeler bulunur. Görseller, videolar, şekiller ve kaydırma efektleri gibi ögeler göze hitap etmeye ve sitenizi unutulmaz kılmaya yarar.



Üzdrinde "yaz indirimi" yazan bir sayfa ve altında "alışverişe başla"butonu


Wix'le markanızı veya ürünlerinizi en iyi şekilde tamamlayan görselleri bulmak için fotoğraf ve video kitaplığına göz atabilirsiniz. Alternatif olarak, kendi görsellerinizi ve videolarınızı yükleyip düzenleyerek sitenize kolayca yerleştirebilirsiniz. Çeşitli arka plan seçeneklerini, kaydırma efektlerini ve düzenleri de doğrudan Wix Editör içinde deneyebilirsiniz.



Web sitesi görsel optimizasyonu nasıl yapılır?


-Resminizi Photoshop, Lightroom veya başka bir fotoğraf düzenleyicide düzenleyin.


-Görüntüyü bir JPEG dosyası olarak dışa aktarın.


Bunun için Wix Pro Gallery’yi kullanabilirsiniz. Bu adımlara ek olarak fotoğraf kalitesi ve keskinleştirme ayarlarıyla da oynamanızı tavsiye ederiz.


Daha fazla bilgi için web site resim optimizasyonu adlı yazımızı okuyabilirsiniz.


Mobil tasarım


Telefon kullanma sıklığımızı bir düşünün. Son yıllarda yapılan araştırmalar, dünyadaki internet kullanımının yarısından fazlasının mobil cihazlar üzerinde gerçekleştiğini ortaya koydu ve bu oran gittikçe artıyor.


Üzerinde "yaz indirimi" yazan bir ürün sayfası


Yani sitenizin mobil tasarımı üzerine etraflıca düşünmek ve bilgisayarda işlev gösteren tüm ögelerin telefonda da işlev gösterdiğini kontrol etmek çok önemli.


Telefon ekranları tipik bilgisayar ekranlarına kıyasla çok daha küçük olduğundan site düzeni ve tasarımının farklı olması gerekir.


  • Sitenizde ilk görünen bölümde veya üst kısımda göstermek istediğiniz ögeleri koymayı ve diğer bilgileri ikinci plana atarak sitenizin en önemli bölümlerini vurgulayabilirsiniz.


  • Bu doğrultuda, kullanıcıların diğer sayfaları nasıl bulabileceğini sitenizin üst kısmında net bir şekilde belirtmelisiniz.


  • Birçok mobil site, "hamburger menü" kullanır. Sitenizin üst kısmında üç çizgiyle belirtilen bu menü stili oldukça yaygın. Hamburger menü, kullanıcıların alakalı tüm web sayfalarını bulmasını kolaylaştırır.


İçerik Üretimi


Bir sitenin başarısına etki eden birçok faktör olsa da içeriğin başta geldiğini unutmamak gerek. Sitenize eklenen görsellerin ve metin içeriklerinin türü, ziyaretçilerin sitenizle etkileşim kurma şeklini ve dolayısıyla da ürün veya hizmetlerinizi satın alma davranışlarını belirler.


  • Hedef Kitleniz: İçeriklerinizi kitlenizin ihtiyaçlarına göre düzenleyin, hedef kitlenizin sorularına cevap verecek yada sorunlarına çözüm bulacak şekilde içeriklerinizi oluşturun.


  • Ses Tonu: Kullandığınız dil okuyucularınıza yada hedeflediğiniz müşterilere uygun olmalı, yani markanızı yansıtmalı. Diyelim ki medical bir site kuruyorsanız, sitenizin dili ona uygun tıp dilinde ve ciddi olmalı.


  • Kalite: Sitenizin anlatmak istediklerini yazmaya vakit ayırmanızı, yazınızı en iyi tamamlayacak görsel türlerini araştırmanızı ve videoların sağlayacağı avantajı dikkate almanızı öneririz.


  • Amacınız: İçerik stratejinizin de hedeflerinizle paralel olması gerekir. Ziyaretçileri sitenizde belirli bir işlem yapmaya teşvik etmek istiyorsanız bunu açıkça belirtmelisiniz. Alternatif olarak; amacınız, yeni bir ürün tanıtmaksa belki en iyi tercih bir tanıtım videosu olabilir.


İçeriklerinizin dinamik olabileceğini ve ürünleriniz veya teklifleriniz değiştikçe bunlarla uyumlu şekilde değişebileceğini unutmayın. İçeriğinizi değişen markanıza daha iyi uyum sağlayacak şekilde de uyarlayabilirsiniz. Böylece ögeler arasında paralellik sağlanır ve sitenizin başarı şansı artar.


Sadece türkçe site kurmak istemiyorum ve dünyaya açılmak istiyorum diyorsanız Wix Multilingual ile sitenizi farklı dillerde yayınlaya bilirsiniz.



8. Arama Motorları için Optimize Edin


SEO, sitenizin içeriği ve tasarımının da optimizasyonunu içeren birçok adımdan oluşan çetrefilli bir konu. Ancak gözünüz korkmasın. Wix SEO ile siteniz, arama motorlarının gereksinimlerine uygun sağlam bir yapıyla desteklenir.


SEO Nedir, detaylı bilgi için blog yazımıza göz atabilirsiniz.


SEO konusunda bilginiz yoksa siteniz için kişiselleştirilmiş bir plan sunan Wix aracı SEO Wiz'i kullanmanızı öneririz. SEO Wiz, sitenizin saniyeler içinde Google'da indekslenmesine yardımcı olur. Böylece Google, sitenizi tarayabilir ve arama sonuçlarında göstermeye başlayabilir.


SEO Wiz, içeriklerinizi nasıl değiştirebileceğinize yönelik önerilerde bulunur ve bu değişikliklerin sıralamalardaki yerinizi nasıl iyileştirebileceğine dair açıklamalar sunar.


Sitenizi arama motorları için kendiniz optimize etmeyi seçerseniz, şimdi vereceğimiz SEO ipuçlarını takip etmenizi tavsiye ederiz.


Anahtar Kelimeler (Keywords)


Sitenizin içeriğini oluştururken, potansiyel ziyaretçilerinizin sitenizin konusuyla ilgili ne tür aramalar yaptığını düşünün, Google da bu kelimeleri aratarak çıkan diğer seçeneklerden önemli olanlarını alın ve içeriğinizin önemli kısımlarına yerleştirin. (Başlık, meta etiketler ve içeriğin içine)


Dikkat edin içerinizi doğal yazın ve bu kelimeleri çok defa kullanmayın, arama motorları bu tarz yazıları göz önüne almazlar.


Meta Etiketler


meta başlık, açıklama ve H1 dediğimiz üç etiketten oluşur.


Meta başlık: Arama motorlarında sayfanın içeriğini açıklayan en fazla 60 karekterden oluşan mavi yazıdır. Bu kısma en önemli anahtar kelimenizi koymalısınız.


Meta Açıklama: Mavi açıklamanın hemen altındaki 150 karaktere kadar olan ve sayfanın içeriği hakkında daha derin bilgi veren kısımdır. Bu kızma birincil veya ikincil önemli anahtar kelimenizi yerleştirebilirsiniz.


H1 (Yazı Başlığınız): Yazınızın içindeki ana başlığınız ve yine birincil anahtar kelimenizi kullanmanız gereken en önemli yer.


Nevigasyon (Gezinti Çubuğu)


Okuyucularınızın içeriklerinizi kolay bulmasını sağlamak için, en önemli sayfalarınızı üst gezinti çubuğunuza koyun. Böylelikle arama motorlarıda sitenize geldiklerinde diğer sayfaların önem sıralamasını anlar ve ona göre tarama yapar.


Dahili Bağlantı Stratejisi


Yazılarınız içersinde anahtar kelimeleri kullanarak diğer sayfalara bağlantı verme stratejisi, bu şekilde okuyucuların işine yarayacak bilgileri bulabilecekleri sayfalara kolayca yönlendirmiş ve yine arama motorlarının diğer sayfalarınızı kolayca bulmasına izin vermiş olursunuz.


ALT Metinler


Görsel öğelerinizin açıklamasını yazabileceğiniz ve anahtar kelimelerinizi kullanabileceğiniz başka bir yer olarak kullanılan ALT Text kısmı aynı zamanda görme engelli olan ziyaretçilerinizin resimlerinizi anlamasına da yardımcı olur.


Site Haritası


Web sitenizin bütün sayfalarının bulunduğu dizine denir. Arama motorları tüm sayfalarınızı bu dizin sayesinde keşfeder.


Wix, ileri düzey kullanıcılar için de sitelerini diledikleri gibi optimize edebilecekleri SEO araçları sunar. Bunlar arasında robots.txt düzenleyici, dinamik XML site haritaları ve özelleştirilebilir kurallı etiketler gibi birçok araç bulunur.


Yerel SEO


SEO demişken, fiziksel bir mağazanız olması durumunda bunu arama motorunda nasıl üst sıralarda gösterebileceğinize de değinelim. Yerel SEO, fiziksel mağazanızın, yerel aramalarda üst sıralarda yer almasını ifade eder.


Google arama sonuçlarında mağaza bilgilerinizin üst sırada yer almasını isterseniz şu adımları takip etmeniz faydalı olur:


  • Google “Benim İşletmem” profili oluşturun ve tüm bilgilerinizi ekleyin.

  • İş saatlerinizi, ücretlendirme, iletişim bilgileri gibi kısımları güncel tutun.

  • İşletmenizin konumunu doğrulayın.

  • Yorumları takip edin, düzenli olarak yanıtlayın ve yönetin.

  • İşletmenize ait fotoğraflar ekleyin (görseller her zaman işe yarar!).

  • Diğer online haritalar ve dizinlerde de işletmenizin konumunu doğru şekilde işaretleyin.


Sitenizin genel SEO'sunu geliştirmek için yararlanabileceğiniz kolay ipuçları öneren yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.



9. Dijital Pazarlama Çalışmaları Yapın


SEO bilindiği gibi vakit alan bir pazarlama yöntemidir. Eğer beklemek istemiyorsanız ve bu ise ayırıcak biraz bütçeniz varsa PPC yani Google Adwords yolu ile, internette üst sıralarda belli kelimeler için ödeme yapıp reklam şeklinde yer alabilirsiniz.



10. Site Performansınızı Analiz Edin


Sitenizin optimize edilmesini ve başarılı olmasını sağlamak için önemli olan bir diğer adım da web analiz araçları. Bu araçlar, sitenizin ne kadar başarılı olduğunu ve ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu anlamanıza yardımcı olur. Böylece sorunlu noktaları tespit edebilir ve kararlarınızı bilinçli bir şekilde verebilirsiniz.


  • Wix Analytics; site ziyaretçilerinin sayısı, ziyaretçilerin sayfalarınızda harcadığı süre ve satış rakamları gibi birçok önemli veriyi size sunar. Wix'le ayrıca sitenize Google Analytics'i de ekleyebilir ve sitenizin önemli veriler ve raporlar üretmek üzere analiz platformuyla sorunsuzca iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.



  • Google Arama Konsolu (Google Search Console); Bu araç sayesinde sayfalarınızın aldığı tıklama sayısını, ortalama Google sıralamasını ve sayfalarınızdaki herhangi bir indekslenme probleminin olup olmadığını takip edebilirsiniz.


  • Isı Haritaları; Piyasada bulunan popüler ısı haritalarından yararlanarak ziyaretçilerinizin sayfalarınızda nasıl hareket ettiğini izleyebilirsiniz. Nereye tıkladıklarından tutunda sayfanın ne kadarını okuduklarına kadar bütün detayları video şeklinde izlemenizi sağlayan bu araca bir kaç örnek olarak: Hotjar, ve LuzkyOrange'ı verebiliriz.



Bu veriler daha sonra sitenizin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Örneğin bir ürünün diğerinden daha fazla sattığını fark ederseniz bu ürünü daha belirgin bir şekilde sergilemeyi düşünebilirsiniz. Veya bir blog yazısı diğerlerinden daha fazla okunuyorsa bunun nedenini düşünerek gelecekteki yazıları buna göre şekillendirebilirsiniz. Bu tür kararlar, sitenizin uzun vadede başarıya ulaşmasına yardımcı olur.



Bir Web Sitesi Kaça Mal Olur?


Eğer sadece domain bağlama olarak bir web sitesi yapmak istiyorsanız fiyatlar ayda 35 TRY ile VIP olarak ayda 75 TRY olarak değişiyor.

Eğer bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ve diğer detayları merak ediyorsanız Premium Paketler sayfamıza göz atabilirsiniz.


Detaylı bilgi için Web Sitesi Kurma Maliyeti yazımıza göz atabilirsiniz.



Sonuç


Tıpkı insanlar gibi, her site de kendine özgü ihtiyaçlara sahiptir. Bunları tanımlamaya çalışın ve gerçekten orijinal ve başarılı bir web sitesi kurmak için hangi hedeflere ulaşmanız gerektiğini düşünün.



Web Sitesi Nasıl Kurulur - SSS



Bir web sitesi kurmak neden gerekli?

Bir web sitesi kurmak, işletmenizin veya kişisel markanızın çevrimiçi varlığını oluşturmak için gereklidir. Bu, potansiyel müşterilere veya takipçilere ulaşmanın, bilinirlik artırmanın ve hizmetlerinizi veya ürünlerinizi tanıtmanın en etkili yollarından biridir. Ayrıca, web sitesi sayesinde 24/7 erişilebilir olup kullanıcılarla sürekli etkileşimde bulunabilir ve dijital pazarlama stratejileri ile gelir elde etme potansiyelinizi artırabilirsiniz.

Bir web sitesi kurmak için neler gerekli?

Site kurmak için şirket gerekli mi?

Web sitesi açmak para kazandırır mı?

Domain ve hosting olmadan web sitesi kurulur mu?



















Yael İba Tepeleni

SEO and Content Marketing Specialist






Kendine profesyonel web sitesi kur
bottom of page
  翻译: