Συχνές ερωτήσεις
Για να αναζητήσετε μια ερώτηση στις Συχνές Ερωτήσεις, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αναζήτησης ή περιηγηθείτε στον κατάλογο των όρων
Ο ιστότοπος της Access2Αγορών είναι μια διαλογική, δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία όπου οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες α) σχετικά με τους όρους εισαγωγής για την αγορά της ΕΕ, β) σχετικά με τις συνθήκες εξαγωγής για περισσότερες από 130 τρίτες χώρες, καθώς και γ) πληροφορίες για το ενδοενωσιακό εμπόριο.
Στη διαδικτυακή πύλη Access2Αγορών, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς και τους εσωτερικούς φόρους που πρέπει να πληρώσετε για το προϊόν σας στη χώρα εισαγωγής, είτε στην ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες. Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες για πολλούς άλλους βασικούς τομείς του διεθνούς εμπορίου, οι οποίοι μπορεί να είναι σημαντικοί για σας, όπως πληροφορίες σχετικά με τους σχετικούς κανόνες καταγωγής, τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες, την ένδειξη των δασμών αντιντάμπινγκ που ενδέχεται να επιβληθούν προσωρινά, τις τελωνειακές και εισαγωγικές διαδικασίες, τις διατυπώσεις και τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων των απαραίτητων εντύπων που πρέπει να συμπληρωθούν, των κυριότερων εμποδίων στο εμπόριο κ.λπ.
Για τις εταιρείες που δεν είναι εξοικειωμένες με το διεθνές εμπόριο, η πύλη Access2Markets παρέχει επίσης πιο λεπτομερείς οδηγίες, όπως λεπτομερείς οδηγίες βήμα-προς-βήμα για την εμπορία αγαθών και υπηρεσιών, επεξηγήσεις βασικών εμπορικών εννοιών, χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας για εταιρείες, επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών και τελευταία νέα για θέματα σχετικά με το εμπόριο.
Για τις εισαγωγές στην ΕΕ, η πύλη Access2Markets καλύπτει όλες τις τρίτες χώρες. Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ, η πύλη παρέχει δεδομένα για περισσότερες από 120 αγορές εκτός ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90 % της αξίας των εξαγωγών εμπορευμάτων της ΕΕ.
Για τις εισαγωγές, όλες οι χώρες είναι ήδη διαθέσιμες στο μενού χωρών. Οι εξαγωγικοί προορισμοί που καλύπτονται από την Access2Markets εξαρτώνται από τη σημασία της αγοράς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση.
Κατά την εξαγωγή σε αγορά εκτός ΕΕ που δεν καλύπτεται από αυτή τη βάση δεδομένων, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το τελωνείο της χώρας.
Οι εκθέσεις που λαμβάνονται από την εν λόγω βάση δεδομένων δεν είναι επίσημα έγγραφα. Έχει ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της ακρίβειας των πληροφοριών που περιέχονται στη βάση δεδομένων, αλλά δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία ευθύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τους παρόχους δεδομένων για τυχόν ακούσια σφάλματα ή παραλείψεις. Με τη διαδικασία και την εξέταση των δεδομένων συμφωνείτε με αυτούς τους όρους.
Η πύλη Access2Αγορών παράγεται στην αγγλική γλώσσα και προσφέρει αυτόματη μετάφραση σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ στην περιγραφή (όλες οι στατικοί δικτυακοί σελίδες). Στο δυναμικό τμήμα, δηλαδή στο οποίο αναζητείτε συγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν, είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα.
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία για πρόσβαση στην αγορά εδώ.
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, η τιμή αναφέρεται στο καθαρό βάρος, το οποίο είναι το βάρος του ίδιου του προϊόντος χωρίς συσκευασία ή περιέκτη οποιουδήποτε είδους.
Χρησιμοποιήστε τον εμπορικό μου βοηθό στην Access2Markets. Συμπληρώστε το «country from», το «country to» και τον κωδικό προϊόντος και ξεκινήστε την αναζήτησή σας. Στα αποτελέσματα θα εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες δασμούς.
Όχι. η ΕΕ είναι τελωνειακή ένωση και, ως εκ τούτου, πληρώνετε δασμούς μόνο μία φορά, όταν το προϊόν σας εισέρχεται για πρώτη φορά στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
Όχι, η πύλη Access2Αγορών δεν παράγει τους δασμολογικούς συντελεστές για ένα συγκεκριμένο προϊόν και μια συγκεκριμένη αγορά.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και καταβάλλονται κατά τη θέση σε ανάλωση. Εάν το προϊόν εισάγεται σε χώρα της ΕΕ, αλλά μεταφέρεται και παραδίδεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης οφείλονται στη χώρα της ΕΕ όπου τα προϊόντα τελικά θα καταναλωθούν ή θα χρησιμοποιηθούν.
Ο ΦΠΑ καταβάλλεται στη χώρα πώλησης του προϊόντος. Αντίθετα, οι εισαγωγικοί δασμοί καταβάλλονται όταν τα προϊόντα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το προϊόν φθάσει αρχικά στις Κάτω Χώρες προτού φθάσει στον τελικό προορισμό στη Γαλλία, οι εισαγωγικοί δασμοί καταβάλλονται στις Κάτω Χώρες, αλλά στον ΦΠΑ θα οφείλεται ΦΠΑ στη Γαλλία.
Τα πρώτα 6 ψηφία της συνδυασμένης ονοματολογίας της ΕΕ (ΣΟ) είναι τα πρώτα 6 ψηφία του ΕΣ. Μόνο για τους αριθμούς μετά από 6 ψηφία, η ΣΟ αρχίζει να αποκλίνει από τον κωδικό ΕΣ για λεπτομερέστερη κατηγοριοποίηση — που μας βοηθά να παρέχουμε σαφείς και λεπτομερείς πληροφορίες για το προϊόν σας.
Η Συνδυασμένη Ονοματολογία — που θεσπίζεται στον κανονισμό ΣΟ (2658/87) — είναι το σύστημα της ΕΕ για την ταξινόμηση των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών. Όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ ή εξάγονται από αυτήν πρέπει να ταξινομούνται για τελωνειακούς σκοπούς. Σε κάθε χωριστό προϊόν αποδίδεται συγκεκριμένος κωδικός ταξινόμησης.
Η συνδυασμένη ονοματολογία (ΣΟ) καθορίζει τους γενικούς κανόνες για την ταξινόμηση των εμπορευμάτων σε οκταψήφιο χρόνο και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Έχει συσταθεί βάσει του εναρμονισμένου συστήματος (ΕΣ).
Η συνδυασμένη ονοματολογία περιλαμβάνει:
- Α) η ονοματολογία του εναρμονισμένου συστήματος
- Β) οι υποδιαιρέσεις της εν λόγω ονοματολογίας, που αναφέρονται ως διακρίσεις ΣΟ
- Γ) τις προκαταρκτικές διατάξεις, τις συμπληρωματικές σημειώσεις των τμημάτων ή των κεφαλαίων και τις υποσημειώσεις τις σχετικές με τις διακρίσεις ΣΟ. Κάθε διάκριση ΣΟ έχει έναν οκταψήφιο κωδικό αριθμό
- Α) τα έξι πρώτα ψηφία είναι οι κωδικοί αριθμοί που αναφέρονται στις κλάσεις και διακρίσεις της ονοματολογίας του εναρμονισμένου συστήματος.
- Β) το έβδομο και το όγδοο ψηφίο προσδιορίζουν τις διακρίσεις ΣΟ
Η κατάταξη του ΕΣ είναι ενιαία για όλες τις χώρες μόνο μέσω των πρώτων 6 ψηφίων. Κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει να κατανείμει περαιτέρω την ταξινόμηση 6 ψηφίων για να περιγράψει αναλυτικότερα ένα προϊόν.
Οκτώ ψηφία θεωρείται γενικά ότι έχουν πλήρη προσόντα για τελωνειακούς σκοπούς, αλλά ορισμένες χώρες μπορεί να απαιτούν επίσης 9, 10 ή περαιτέρω ψηφία για την πλήρη περιγραφή του εισαγόμενου προϊόντος. Αλλά η ίδια 8ψήφια τάξη μπορεί να αντιπροσωπεύει διαφορετικά προϊόντα σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, 2001.90.30 σημαίνει «γλυκό καλαμπόκι» στην ταξινόμηση στην ΕΕ-27 και «φασόλια» στην ταξινόμηση των ΗΠΑ.
Κατά γενικό κανόνα, οι δασμολογικές ονοματολογίες πρέπει να συγκρίνονται μόνο σε επίπεδο έξι ψηφίων. Ωστόσο, εάν η έκδοση του Εναρμονισμένου Συστήματος αποκλίνει, ενδέχεται να υπάρχουν επίσης όρια για τη σύγκριση αυτή. Ξεκινώντας από το εξαψήφιο επίπεδο, είναι δυνατή η αντιστοίχιση των κωδικών με τη σύγκριση των περιγραφών των προϊόντων των περαιτέρω διακρίσεων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα μπορούν να ταξινομηθούν διαφορετικά σε διαφορετικούς τελωνειακούς τομείς.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον καθορισμό του κωδικού ταξινόμησης για το προϊόν σας: (1) εάν έχετε εισαγάγει ή εξαγάγει το ίδιο προϊόν ήδη θα βρείτε τον κωδικό στα τελωνειακά έγγραφα (2) εάν όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πύλη A2M και να φυλλομετρήσετε το δέντρο του προϊόντος, για τις εισαγωγές, πρόκειται για την ονοματολογία της ΕΕ (ΣΟ) και για τις εξαγωγές, είναι το εναρμονισμένο σύστημα της τρίτης χώρας (3) για να είστε πλήρως βέβαιος ότι μπορείτε να ζητήσετε από το τελωνείο της χώρας εισαγωγής δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες.
Οι περιγραφές των προϊόντων της συνδυασμένης ονοματολογίας της ΕΕ (ΣΟ) είναι διαθέσιμες και στις 23 γλώσσες της ΕΕ. Οι απαιτήσεις του εναρμονισμένου συστήματος (ΕΣ) είναι διαθέσιμες μόνο στην αγγλική γλώσσα.
Για να αποκτήσετε δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες, πρέπει να υποβάλετε αίτηση στις τελωνειακές αρχές της χώρας της ΕΕ που επιθυμείτε να εξάγετε για να χρησιμοποιήσετε το έντυπο αίτησης ΔΔΠ. Η ΔΔΠ ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το ποια χώρα της έχει εκδώσει τη ΔΔΠ. Όλες οι ΔΔΠ που εκδίδονται από τις εθνικές τελωνειακές αρχές τηρούνται στη βάση δεδομένων πληροφοριών σχετικά με τις ευρωπαϊκές δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες.
Πρώτον, να συμβουλευτεί τους κανόνες του καταλόγου ελέγχου της καταγωγής. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, ζητήστε από την εθνική τελωνειακή αρχή της χώρας σας. Εάν επιθυμείτε να είστε απολύτως βέβαιοι, υποβάλετε αίτηση για δεσμευτική απόφαση σχετικά με πληροφορίες καταγωγής (ΔΠΚ) από την αρμόδια αρχή σε μια χώρα της ΕΕ. Μετά την έκδοσή τους, οι BOIS είναι δεσμευτικές για τις τελωνειακές αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα εξακολουθείτε να έχετε την υποχρέωση να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία προέλευσης.
Οι πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής στα αποτελέσματα της αναζήτησης θα εξηγούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγωγείς θα πρέπει να αιτιολογούν την καταγωγή του προϊόντος που εισάγουν.
Ναι, η πύλη Access2Markets περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και το μονομερές προτιμησιακό σύστημα, το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων.
Για να ανακτήσετε τους κανόνες καταγωγής για το προϊόν σας, ξεκινήστε αναζήτηση μέσω του δελτίου αναζήτησης «Ο εμπορικός βοηθός μου». Οι κανόνες καταγωγής θα περιλαμβάνονται μεταξύ των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Μπορείτε να επιλέξετε τη διαδικασία που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Ελέγξτε προσεκτικά τους ατομικούς κανόνες καταγωγής για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας είναι επιλέξιμο.