Moet het nog herhaald worden?
➡️ De minimumuitkeringen in België liggen nog steeds onder de armoedegrens. Dit betekent dat in 2024, in een welvarend land als België, deze uitkeringen nog steeds onvoldoende zijn voor rechthebbenden om hun basisbehoeften te vervullen, laat staan om waardig te kunnen leven.
Verschillende studies tonen aan dat een degelijk inkomen een noodzakelijke voorwaarde is om een duurzame job te vinden. Dit werd zelfs vastgesteld door de Europese Unie. Inkomensonzekerheid duwt mensen immers in een overlevingsmodus die hun kansen op tewerkstelling drastisch inperkt. De toegang tot werk wordt bovendien nog verder vergroot door een gebrek aan kinderopvang, openbaar vervoer, huisvesting, gezondheidszorg en kwaliteitsvolle voeding.
➡️ Armoede verplettert diegenen die eronder lijden: op straat leven, dagelijks onmogelijke keuzes moeten maken (verwarmen of eten, huur betalen of naar de dokter gaan, enz.), voortdurend moeten bewijzen dat je iets echt nodig hebt, verloren lopen in een administratief labyrint, enz. Dat alles ondermijnt het zelfvertrouwen van mensen, versterkt hun gevoel van uitsluiting en leidt tot vereenzaming en isolement. Moeten we mensen hier bovenop nog verder stigmatiseren en vernederen door ons systeem van solidariteit te baseren op paternalistische principes zoals voedselbonnen?
https://lnkd.in/dXhsXisG