Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskeva toimintasuunnitelma

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa esitetään 20 periaatetta ja oikeutta, jotka ovat olennaisia, jotta työmarkkinat ja sosiaalisen suojelun järjestelmät toimisivat oikeudenmukaisesti.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskeva toimintasuunnitelma muuttaa nämä periaatteet konkreettisiksi toimiksi. Siinä ehdotetaan lisäksi EU:lle vuoteen 2030 ulottuvia yleistavoitteita.

Sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttaminen on EU:n toimielinten sekä jäsenmaiden keskus-, alue- ja paikallisviranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan yhteinen tehtävä.

EU:n kolme kunnianhimoista tavoitetta vuoteen 2030 mennessä

78 %
Työllisyys
Vähintään 78 % 20–64-vuotiaista työelämässä vuoteen 2030 mennessä
60 %
Koulutus
Vähintään 60 % aikuisista osallistuu koulutukseen vuosittain vuoteen 2030 mennessä
15 miljoonaa
Köyhyyden vähentäminen
Köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien määrä pienenee vähintään 15 miljoonalla

 

Periaatteista toiminnaksi

Missä ollaan nyt

  • Koronaviruskriisi pysäytti kuuden vuoden myönteisen työllisyyskehityksen. Työllisyysaste vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä oli 72,4 %.
  • Vuoteen 2016 mennessä vain 37 % aikuisista osallistui koulutukseen vuosittain.
  • Eurostatin luvut osoittavat, että vuonna 2021 useampi kuin joka viides EU:n kansalainen oli köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa (21,7 % väestöstä eli 95,4 miljoonaa ihmistä). Lapsiköyhyyden osuus oli 24,4 %.

Kansalliset tavoitteet

EU:n työllisyys- ja sosiaaliministerit esittelivät kansalliset tavoitteensa 16.6.2022. Jäsenmaiden sitoumukset ohjaavat yhdessä EU:ta vakaasti kohti EU:n yleistavoitteiden saavuttamista tai jopa niiden ylittämistä.

Mitä eurooppalaiset ajattelevat sosiaalisesta Euroopasta

”Pienten käytännön asioiden kuten tutkintotodistuksen tunnustamisen, sosiaaliturvanumeron saamisen, palkkahallinnon ja kaikkien toiseen EU-maahan muuttamiseen liittyvien asioiden olisi oltava helppoja.”

Pascal, Alankomaat

 

”Työskentelen yrityksessä, jonka avainarvoja ovat moninaisuus ja inkluusio. Torjumme monin tavoin kaikkea sukupuoleen tai muuhun perustuvaa syrjintää. EU:n kannattaisi tutustua näihin esimerkkeihin, koska meillä on hyviä ideoita, jotka voidaan toteuttaa muissakin yrityksissä.”

Alexandra, Romania

 

”Itsenäisen ammatinharjoittamisen olisi oltava helppo ja houkutteleva vaihtoehto palkkatyön, koulutuksen tai eläkkeen rinnalla. Se voi lisätä tuloja sekä aktivoida ja tuoda yhteen kaikenikäisiä ihmisiä yli kansallisten rajojen.”

Wolfgang, Itävalta

Julkinen kuuleminen

Nämä kommentit ovat peräisin laajasta julkisesta kuulemisesta, johon saatiin yli 1 000 vastausta EU-mailta, alueilta, kunnilta, työmarkkinaosapuolilta, kansalaisyhteiskunnan organisaatioilta, kansainvälisiltä järjestöiltä, yrityksiltä, ajatushautomoilta ja kansalaisilta. Komissio on lisäksi kuullut useissa verkkoseminaareissa yli 1 500:aa sidosryhmää, joihin sisältyvät Euroopan parlamentti, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea ja Euroopan alueiden komitea. Toimintasuunnitelma perustuu näiden kuulemisten tuloksiin.

Eurobarometri-kysely

Valtaosa eurooppalaisista (88 %) katsoo, että sosiaalinen Eurooppa on heille henkilökohtaisesti tärkeä. Tämä käy ilmi vuonna 2021 tehdystä Eurobarometri-kyselystä.

Lisätietoa Eurobarometri-kyselystä

Porton sosiaalialan huippukokous ja Porton sosiaalinen sitoumus

Neuvoston puheenjohtajana toimiva Portugali järjesti 7.–8.5.2021 sosiaalialan huippukokouksen Portossa. Huippukokouksessa vahvistettiin tavoite asettaa ihmiset etusijalle Euroopan elpymisessä ja sen jälkeen. Se oli myös tilaisuus yhdistää voimat ja sitoutua sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamiseen korkeimmalla poliittisella tasolla.

Yhteisesti laatimassaan Porton sosiaalialan sitoumuksessa kumppanit vahvistivat 7.5.2021 ne kolme yleistavoitetta, jotka komissio asetti vuodelle 2030 Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevassa toimintasuunnitelmassaan.

Eurooppa-neuvoston jäsenet hyväksyivät 8.5.2021 sosiaalikysymyksiä käsittelevän Porton julistuksen.

Eurooppa-neuvosto ilmaisi 25.6.2021 myönteisen suhtautumisensa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevaan toimintasuunnitelmaan sisältyviin EU:n yleistavoitteisiin Porton julistuksen mukaisesti.

Porton sosiaalialan huippukokouksessa sanottua

Charles Michel
”Joidenkin mielestä sosiaalinen Eurooppa on näkymätön. Sanoisin sen olevan yhtä näkymätön kuin ilma, jota hengitämme – näkymätön mutta elintärkeä.”
David Maria Sassoli
”Porton EU-huippukokous ei suinkaan ole päätepysäkki vaan lähtöviiva sosiaalisen elpymisen hyväksi tehtävälle työlle.”
Mario Draghi
”Meidän on sisällytettävä pilarin tavoitteet ja välitavoitteet eurooppalaisen ohjausjaksoon.”
Emmanuel Macron
”Me eurooppalaiset rakennamme yhdessä ratkaisua vallitsevaan kriisiin. Tarvitsemme sosiaalisia, arvojemme mukaisia toimia.”

 

Sosiaalisempi Eurooppa yhteisvoimin

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttaminen on EU:n toimielinten, kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan yhteinen poliittinen sitoumus ja vastuu, ja kaikilla osapuolilla on oma tehtävänsä sen toteuttamisessa toimivaltansa mukaisesti.

Jäsenmaissa olisi hyödynnettävä täysimittaisesti uudistusten ja investointien tukemiseen ennennäkemättömän mittavaa EU-rahoitusta, muun muassa EU:n talousarviota, NextGenerationEU -ohjelmaa ja Euroopan sosiaalirahasto plussaa (ESR+).

Jäsenmaiden keskus-, alue- ja paikallisviranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden osallistuminen on olennaisen tärkeää pilarin täytäntöönpanon kannalta.
EU-maiden olisi hyödynnettävä maksimaalisesti talouspolitiikan eurooppalaista ohjausjaksoa talous-, työllisyys- ja sosiaalialan uudistusten ja investointien koordinointiin siten, että asetetaan ihmiset ja heidän hyvinvointinsa etusijalle.
EU:n suuntaanäyttävä ja kansainvälinen toiminta sosiaalialalla auttaa vahvistamaan EU:n roolia vastuullisena globaalina johtajana, ja se edistää työn ihmisarvoisuutta ja sosiaalista osallisuutta maailmanlaajuisesti.

Aikataulu ja keskeiset toimet

Toimintasuunnitelmassa esitetään useita EU:n toimia, joihin komissio on sitoutunut nykyisen toimikautensa aikana (vuoden 2024 loppuun) ja jotka perustuvat Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista Göteborgissa, Ruotsissa vuonna 2017 annetun julistuksen jälkeen toteutettuihin lukuisiin toimiin. Tällä toimintasuunnitelmalla komissio osallistuu sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden toteuttamiseen käytännössä.

  1.  
    Saavutettu vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä
  2.  
    2022

    Työaikadirektiiviä koskeva täytäntöönpanokertomus

    Barcelonan tavoitteiden tarkistus

    Aloite väylistä koulumenestykseen

    Harjoittelun laatupuitteiden uudelleentarkastelu

    Pitkäaikaishoitoa koskeva aloite

    Aloite itsenäisiä ammatinharjoittajia koskevista työehtosopimuksista

    Riittävän ja kestävän sosiaalisen suojelun saatavuutta käsittelevän uuden korkean tason asiantuntijaryhmän kertomus 

    Terveydenhuollon saatavuutta koskevat uudet välineet ja indikaattorit

    Lainsäädäntöehdotukset työntekijöiden vaarallisille kemikaaleille (mm. asbestille) altistumisen vähentämiseksi

    Neuvoston suositus vähimmäistoimeentulosta

    Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua koskeva aloite 

    Tulonjakovaikutusten ennakkoarviointeja koskeva ohjeistus 

    Ensimmäinen EU:n raportti välttämättömien palvelujen saavutettavuudesta

  3.  
    2024
    Euroopan työviranomaisen ensimmäinen arviointi
  4.  
    2025
    Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevan toimintasuunnitelman arviointi

 

Jaa tämä sivu

  翻译: