Livsmedelsföretagen

Livsmedelsföretagen

Tillverkning av livsmedel och drycker

Stockholm, Stockholm 8 933 följare

Bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som tillverkar mat och dryck i Sverige

Om oss

Livsmedelsföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation som verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som representerar alla typer av livsmedelsföretag – små och stora, med svenska och utländska ägare, familjeägda, jordbrukskooperativa med flera. Livsmedelsföretagen tillvaratar och främjar företagens gemensamma intressen då det gäller arbetsgivarfrågor och branschspecifika frågor. Livsmedelsföretagens medlemsföretag omsätter ca 195 miljarder kr/år och sysselsätter närmare 50 000 personer. Livsmedelsföretagen utgör Sveriges tredje största industrigren.

Webbplats
http://www.livsmedelsforetagen.se
Bransch
Tillverkning av livsmedel och drycker
Företagsstorlek
11–50 anställda
Huvudkontor
Stockholm, Stockholm
Typ
Publikt aktiebolag

Adresser

Anställda på Livsmedelsföretagen

Uppdateringar

  • Väldigt viktig fråga för svensk livsmedelsproduktion och ett utmärkt initiativ av kollegorna på LRF - Lantbrukarnas Riksförbund!

    🔎 Hur kan vi göra det enklare för småskaliga livsmedelsproducenter? LRF - Lantbrukarnas Riksförbund bjöd in några av branschens viktigaste myndigheter till kontrollsafaris på Ostfestivalen i Stockholm. Deltagarna fick en inblick i hur kontrollsystemen fungerar i praktiken genom att möta företagare på plats, få en överblick av vilka kontroller som genomförs och diskutera utmaningar. Fyra mathantverkare delade sina erfarenheter: 🧀 Mathantverket i Vuollerim har fått en utökad kontrollfrekvens och högre kostnader sedan Livsmedelsverket införde en ny riskklassningsmodell 2024. De har nu tre kontroller per år och varje kontroll innebär ungefär en dags arbete då de måste pausa produktionen. Eftersom de har verksamhet i flera näraliggande byggnader, men med olika fastighetsbeteckningar, räknas varje byggnad som en separat produktionsanläggning, vilket leder till fler kontroller och högre kostnader. De har tankar på att utöka med såväl mejeri som ostlagring men det skulle innebära två fastigheter till och den kontrollfrekvensen kan de inte hantera. Detta är ett faktum som hämmar deras utveckling. 🧀 Gide Get vill exportera mer men riskerar höga kostnader för landsinspektioner. Om ett land de vill exportera genomför en landsinspektion kan kostnaden landa på hundratusentals kronor, som den enskilda svenska företagaren måste betala – om man vill fortsätta exportera. Det skapar osäkerhet och hämmar exportpotentialen. I Gide Gets fall blir det fråga om att lägga ner verksamheten om det blir en landsinspektion. 🧀 Sanda Gårdsmejeri upplever brist på enhetlighet i kontrollerna. Nya kontrollanter gör olika tolkningar, vilket gör att företaget måste lägga mycket tid på att förstå och anpassa sig. De efterfrågar tydligare riktlinjer och bättre förståelse från kontrollanternas sida. 🧀 Gäsene Mejeri lägger en miljon kronor per år på avgifter för inspektioner och efterfrågar större samverkan mellan myndigheter och kontrollinstanser. De vill se krav på nyckelpersoner hos myndigheten, inspektörer med specialistkompetens, för att minimera tidsspillan. Engagemanget var stort och samtliga deltagare visade en genuin vilja att lätta kontroll- och regelbördan för landets livsmedelsproducenter. ☘️

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
      +2
  • Med anledning av dagens artikel i DN om så kallad "krympflation" vill vi påminna om vår kommentar till Socialdemokraternas förslag om varningstrianglar: "Så sent som 2023 konstaterade SCB att problemen med så kallad krympflation är 'i princip obefintliga'. De svenska hushållen har haft det jättetufft de senaste åren, men misstänkliggörande politisk retorik är inte det som kommer göra maten billigare. Och det som verkligen behöver en varningstriangel är populistiska förslag, säger Jimmy Sandell"

    Livsmedelsföretagen: Inför varningstriangel mot populistiska förslag - Livsmedelsföretagen

    Livsmedelsföretagen: Inför varningstriangel mot populistiska förslag - Livsmedelsföretagen

    https://www.livsmedelsforetagen.se

  • Ledande politiker fortsätter att sprida felaktigheter om matpriserna och misstänkliggöra livsmedelsbranschen. Beklagligt och oansvarigt, inte minst gentemot de tiotusentals svenskar som varje dag jobbar med att förse landet med mat och dryck. De senaste tre åren har vi kämpat hårt för att bemöta matprispopulismen, men uppenbarligen återstår mycket arbete. Vi håller inte alltid med varandra, men här står vi enade med Svensk Dagligvaruhandel: "Vi förstår att politiker behöver visa handlingskraft när hushåll pressas av höga kostnader. Att peka ut en syndabock och ge förenklade lösningar på komplexa problem är lockande, men oansvarigt. Vi välkomnar en seriös diskussion om hur vi kan stärka den svenska livsmedelskedjan och konsumenters köpkraft."

    Visa organisationssidan för Svensk Dagligvaruhandel, grafik

    7 477 följare

    I en intervju med TT i helgen, publicerad bland annat på Di under söndagen, kommenterade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson de svenska matpriserna. Uttalandet möter kritik från Svensk Dagligvaruhandel. Vår vd Karin Brynell ger följande kommentar: Socialdemokraterna fortsätter att sprida missriktade påståenden om de stigande matpriserna. Att skuldbelägga vår bransch för en global inflation vittnar om en anmärkningsvärd brist på förståelse för prissättningens grunder; Kostnaderna ökar, priserna stiger, hushållen söker extrapriser och branschens redan låga marginaler pressas ytterligare. De senaste årens matprisökningar är en direkt följd av globala kriser såsom pandemin, kriget i Ukraina och extrema väderförhållanden. Råvarubrist och ökade kostnader för insatsvaror driver priserna uppåt. Exakt samma utveckling ser vi i hela Europa. Med den skillnaden att Sverige dessutom har en svag valuta att hantera. Socialdemokraternas upprepade förslag om en matpriskommission är en populistisk symbolåtgärd som skapar fler frågetecken än svar. Vad ska (och kan) en kommission göra för att påverka matpriserna? Enligt Statistics Sweden (https://lnkd.in/dx6Jyy_n) har dagligvaruhandelns marginaler sjunkit till i genomsnitt strax över två procent. Ska kommissionen sänka dessa till noll eller minus, vilket redan var fallet för hundratals butiker 2024? Vilket led i kedjan ska betala för dyrare bananer på grund av kronans svaga värde? Hur ska kommissionen förbättra kaffeskördarna i Brasilien? Debatten bör i stället handla om politiska verktyg som realistiskt kan skapa långsiktiga förutsättningar för en konkurrenskraftig livsmedelsproduktion och stärka konsumenternas köpkraft. Reformer och regelförenklingar kan underlätta och minska kostnaderna, men inte heller det rår på de globala faktorer som driver matpriserna. Vi förstår att politiker behöver visa handlingskraft när hushåll pressas av höga kostnader. Att peka ut en syndabock och ge förenklade lösningar på komplexa problem är lockande, men oansvarigt. Vi välkomnar en seriös diskussion om hur vi kan stärka den svenska livsmedelskedjan och konsumenters köpkraft.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
  • 12-14 februari kommer representanter för Fozzy, Ukrainas ledande dagligvarukedja, till Sverige för att knyta nya kontakter och få avtal med svenska livsmedelsproducenter. Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, håller ihop besöket. Om du är medlem i Livsmedelsföretagen och vill träffa Fozzy, hör av dig till Patrik!

    Sökes: Livsmedelsföretag som vill exportera till Ukraina

    Sökes: Livsmedelsföretag som vill exportera till Ukraina

    https://www.livsmedelifokus.se

  • Konkurrensverket gör just nu en kartläggning över den så kallade brödmodellen som innebär att leverantörerna själva tar ansvar för varorna i butik. Konkurrensverket vill därför ställa frågor till leverantörer som omfattas av modellen för att få veta mer om hur den fungerar i praktiken och hur den förhåller sig till LOH. Det är frivilligt att delta i enkäten och det är frivilligt att uppge kontaktuppgifter. Enkäten består av 17 frågor och det tar ungefär 20 minuter att besvara dem. Vi uppmanar alla våra berörda medlemsföretag att svara på enkäten!

    Konkurrensverket: Enkät om brödmodellen – Livsmedelsföretagen

    Konkurrensverket: Enkät om brödmodellen – Livsmedelsföretagen

    livsmedelsforetagen.se

  • Har du sett i nyheterna nu på morgonen att matpriserna stiger igen? Varför då, kanske du undrar. Inflationen är ju under kontroll, ska inte maten bli billigare nu? Stämmer det att den svenska livsmedelsindustrin går med förlust trots höjda priser? Och vad kommer hända med matpriserna 2025? Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal reder ut och förklarar.

    Chefekonomen förklarar: Därför gick matpriserna upp och lönsamheten ner – Livsmedelsföretagen

    Chefekonomen förklarar: Därför gick matpriserna upp och lönsamheten ner – Livsmedelsföretagen

    livsmedelsforetagen.se

  • Att ökade priser på något så fundamentalt som mat och dryck skapar debatt är inte konstigt. Men det krävs en faktabaserad debatt och inte politiker som är ute efter att plocka billiga poänger, skriver Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen i en replik till Adnan Dibrani S), Europaparlamentariker i utskottet Inre marknad och konsumentskydd. "För det första så misstänkliggör de här myterna livsmedelsbranschen och alla tiotusentals människor som arbetar för att förse befolkningen med mat och dryck. För det andra så kan de leda till populistisk och kontraproduktiv symbolpolitik, till exempel Socialdemokraternas nya förslag om pristak på mat. För det tredje så riskerar de att urholka allmänhetens förtroende för en bransch som är en hörnsten i Sveriges välfärd, trygghet och försörjningsförmåga. Om någon trots allt vill fortsätta sprida felaktigheter så vill vi i alla fall se till att de gör det mot bättre vetande."

    Replik: Sluta sprid myter om matpriserna

    Replik: Sluta sprid myter om matpriserna

    di.se

  • Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman skriver i Fri Köpenskap om hur det sakta men säkert börjar ljusna för Sveriges hårt prövade småskaliga producenter: ”Viktigast av allt är att inflationen och räntorna är på väg ner. Konsumenternas köpkraft kan nu börja återhämta sig, och rimligtvis kommer detta leda till en ökad efterfrågan på högkvalitativ, lokalproducerad mat och dryck.”

  • Regeringen har gett 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att stärka sin beredskap och säkerställa en kultur av handlingskraft och proaktivitet. Det meddelade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på torsdagen. Ett steg i rätt riktning, enligt Patrik Strömer, ansvarig för totalförsvar på Livsmedelsföretagen.

    Handlingskraftigt förslag för stärkt krisberedskap – Livsmedelsföretagen

    Handlingskraftigt förslag för stärkt krisberedskap – Livsmedelsföretagen

    livsmedelsforetagen.se

Liknande sidor