ALUMİNYUM KATKI MALZEMELERİ!

Alaşım yaparken kullanılan Çeşitli Katkı Elementlerinin Alüminyuma Tesirleri

1 Çinko: Alüminyum alaşımının dökülebilirliği artsın diye çinko eklenir. Alüminyum alaşımında çinkonun değerinin yüksek olması, materyalin sıcakta çatlamasını sağlar, aynı şekilde soğukta da çekme göstermesini sağlar. Alüminyum bileşiklerinde çinkonun alaşım değeri %10 un üzerine çıkar ise eğer , direnç gösterirler, biz bu dirence zayıf gerilmeli korozyon direnci deriz.

2. Bakır: Bakır alüminyuma belirli oranlarda katılır ise, alüminyumun daha iyi dayanıma sahip olmasını sağlar. Bakır alaşımlı alüminyum döküm daha iyi bir sertlik değerli gösterir. Bakır aynı zamanda alüminyum profil işleme merkezlerinde işlenen alüminyum alaşım profillerin daha iyi işlenebilmesini sağlar. Bakır alaşımlı alüminyum malzeme aynı şekilde dik işlem merkezlerinde de rahatlıkla işlenebilmektedir. Genelde döküm yapılırken alüminyumun potaya rahatlıkla dökülmesini sağlar. Bakır alüminyum ile 3 te 1 oranında tekil bileşim gösterir yani bağ kurar.

3. Silisyum: Silisyum, alüminyum alaşımına katıldığı zaman yüzde 0.9 ile 1.6 arası ergime gösterir. Ve silisyum alüminyum ile 10 da 1 oranında bağ kurar. Buna dikkat edilmesi gerekir. Eğer biz silisyum malzemesini alüminyuma katar isek, bağ kuran kristaller incelir ve daha fazla bağ kurar. Eğer alüminyum alaşımının ergime derecesini düşürmek istiyorsak ( örneğin 560 derece), alaşımın içerisine silisyum katmamız gerekir. Silisyum, aynı zamanda alüminyum alaşımının mekanik özelliklerini yüksektir. Mesela basma dayanımı, çekme dayanımı vb. Eğer aluminyum alaşıma silisyum eklersek, döküm zamanında, alüminyum alaşımın akıcılığı artar ve daha homojen bir yapı elde edilir. Silisyum bahsettiğimiz üzere alüminyum alaşımının mekanik özelliklerini oldukça arttırmasına rağmen, cnc alüminyum profil işleme merkezinde işlenmesini de bir o kadar zorlaştırmaktadır. Yani silisyum ne kadar fazla olursa, alüminyum alaşımının çelik sertliğine varması bir o kadar kolay olur.

4. Manganez: Alüminyum alaşımın içerisine manganez konulursa, alüminyum alaşım tokluk değerleri artar, aynı zamanda alüminyum alaşım daha çok sünme özelliği gösterir. Alüminyum un potada erime derecesi artar. Alüminyum alaşım içerisinde %0.1-%0.3 arası ergime gösterir. Genelde alüminyum döküm tesislerinde, alüminyum potaya, alüminyum alaşımın daha kolay dökülebilmesi için kullanılır.

5. Magnezyum: Magnezyum, geleceğin metalidir. Alüminyum alaşımlara çoklukla konulur. 3 te 1 oranında alüminyum alaşımındaki alüminyum ile bileşik oluşturur. Fakat alüminyum alaşımın içindeki magnezyum oranını yüzde altıdan daha yüksek yapmamak gerekir. Çünkü döküm yapılırken, çökme yapar. Alüminyumdan özgül ağırlık olarak daha düşüktür. Bundan dolayı alüminyum alaşımın özgül ağırlığını düşürmek için kullanılır.

6. Demir: Alüminyum alaşımlarda demir istenmez. Peki alüminyum alaşımların içerisinde demir neden istenmez. Çünkü demir alaşımı tıpkı sıcak bir suya atılan kurşun gibi iğneli şekilde dağılır. Biz buna iğneli doku deriz. İşte bu iğneli doku malzemenin mekanik olarak davranışını değiştirir ve mekanik olarak dayanımını azaltır.

7. Nikel: Alüminyumun içerisinde nikel koyar isek eğer, nikel alüminyum alaşımının; demirin paslanması gibi alüminyumda oluşan korozyonu azaltır. Alüminyum alaşımının daha iyi korozyon değerleri göstermesine, daha iyi korozyona dayanmasına etki eder. Eğer nikel alüminyum alaşıma konulursa, alüminyum alaşımın parlaklığını arttırır ve yerleşik yani kalıcı parlaklık verir.

8. Titan: Titan maddesi


Yüzde 3.43 çinko değerim var fabrika düşürmek istiyor %97 saf alüminyum kullanıyorum 150 kg çinko değeri yükseliyor silisyum demir bakır düşüyor sadece

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler