Avrupa Birliği'nde Yapılan Çalışmalar ve AB -Türkiye İlişkileri; 7 Nisan 2021
-AB ve TÜRKİYE : Avrupa Birliği AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel 6 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da görüşmüştür.AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel 6 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da görüştü.
Toplantıda, AB ile Türkiye ilişkilerinde yapıcı olumlu gündem için atılacak adımlar ele alındı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel Ankara temasları kapsamında; Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Kurumu (UN Women) temsilcileriyle de bir araya geldi.
- AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ,AB-Türkiye ilişkileri ile ilgili blog yazısı yayımladı. 25-26 Mart tarihli AB Konseyi’nde AB Liderlerinin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, üst düzey diyalogların yeniden başlatılması ve kişiler arası temasın yanı sıra göç yönetimi konusunda güçlendirilmiş işbirliği dahil olmak üzere Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını teyit ettiğini ifade eden ve Türkiye’nin önemli bir bölgesel güç olduğunu belirten Josep Borrell, Türkiye’nin “tarihi kaderinin” Avrupa Birliği bayrağı altında inşa edilen barış projesine katılmak olabileceğini belirtti.
Borrell blog yazısında; stratejik kutuplaşmanın dünya çapında yeniden su yüzüne çıkmakta olduğu bir dönemde, Avrupa’nın Türkiye'yi içeren bir şekilde demokratik bir güç olarak yükselmesinin dengeleyici kilit unsur olabileceğini; Türkiye’nin de AB ile aynı derecede istekli olması ve olumlu söylemlerin eylemlerle pekiştirilmesi halinde karşılıklı yarar sağlayan bir gündem oluşturulmasına devam edilebileceğini vurguladı.
- AB - SURİYE : Suriye ve bölgenin geleceğini desteklemeye yönelik beşinci Brüksel Konferansı AB ve BM eş başkanlığında 29-30 Mart’ta çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Uluslararası toplumun Suriye çatışması müzakere edilmiş siyasi çözüm bulunması çabalarına verdiği sürekli desteği yeniden vurgulamak amacıyla düzenlenen konferansta uluslararası toplum üyeleri 2021 yılı ve sonrasında Suriye ve Suriyeli sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapan komşu ülkeler için 5,3 milyar € sağlamayı taahhüt etmiştir. Toplam bu miktarın 3,7 milyar EURO'luk kısmı, AB tarafından sağlanması karara bağlanmıştır.(1,12 milyar Euro AB Komisyonu, 2,6 milyar Euro'luk kısmını AB ülkeleri sağlayacaktır.)
-AB - İRAN : İran ile Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) Ortak Komisyonu toplantısı, 2 Nisan'da gerçekleştirildi. Çin, Fransa, Almanya, Rusya, Birleşik Krallık, AB ve İran temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; ABD'nin İran ile nükleer anlaşmaya olası yeniden katılımı ve anlaşmanın tüm taraflarca tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının ne şekilde sağlanacağı tartışılmıştır.
- AB ve COVİD-19 : AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus “Pandemilerle İlgili Uluslararası Anlaşma” oluşturma amaçlı girişim kapsamında 20’den fazla sayıda dünya liderinin ortak açıklamasını sunmak üzere ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamada, pandemilere ilişkin uluslararası anlaşmanın odağında şu unsurların bulunması gerektiği savunuluyor:
• Pandemilerin erken tespiti ve önlenmesi; • Gelecekteki pandemilere karşı dayanıklı sistemler kurulması; • Aşılar, ilaçlar ve teşhisler gibi tıbbi çözümlere eşit ve evrensel erişim sağlanarak gelecekteki pandemilere müdahale kapasitesinin güçlendirilmesi; • Küresel sağlık konularında eşgüdüm makamı olarak DSÖ’nün daha güçlü bir uluslararası sağlık çerçevesine sahip olması; • Sağlık açısından insanlar, hayvanlar ve gezegenin birbirine bağlı olduğunu kabul eden "Tek Sağlık" yaklaşımının benimsenmesi. Pandemi risklerinin izlenmesi ve özellikle hayvanlardan insanlara yayılan yeni bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgi paylaşımının, gelecekteki olası pandemilerin önlenmesi açısından önemi vurgulanan, ortak açıklamada; bütün ülkelerde laboratuvar kapasitelerinin geliştirilmesi, araştırma merkezleri arasında küresel düzeyde gelişmiş işbirliği yürütülmesi ve genel kapasitenin güçlendirilmesi için küresel fonların iyi yönetilmesinin zorunlu olduğu belirtiliyor.
- SAVUNMA VE GÜVENLİK : AB Konseyi, AB'nin güvenlik ve savunma kabiliyetini artırmak ve dünya çapında barışın korunmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlenecek askeri eylemleri finanse etmek üzere “Avrupa Barış Fonu” (European Peace Facility) kurulması kararını onaylamıştır.
2021-2027 dönemi için AB üye ülkelerinin yaklaşık 5 milyar € tutarında katkısıyla finanse edilecek olan Avrupa Barış Fonu ile AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası eylemleri gerçekleştirilecektir. AB’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamındaki askeri misyonlarını 2004 yılından bu yana desteklemekte olan ATHENA mekanizmasının yerini alacak olan yeni mali araç ortak maliyet unsurları kapsamını genişleterek, daha hızlı harekete geçilmesine olanak sağlayacaktır.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ayrıntılı Bilgi için Bakınız : A. Dilek Aydın, Belçika Brüksel'de TÜSİAD'ın Avrupa Birliği ve BusinessEurope Temsilcisi, 6 Nisan 2021 tarihli ve 2021/13 sayılı "Brüksel'de Bir Hafta" isimli Bülten ve Ekleri.