Derin Dönüşüm Akademi #2
Herkese merhabalar,
Haftanın son günü. Keyifli bir hafta sonu için iyi dileklerimizi şimdiden iletiyoruz. Hafta sonu çalışan herkese de iyi mesailer ve kolaylıklar dileriz.
İş hayatın da ihtiyaç duyacağınız 10 yetkinlikten kısaca söz etmek istiyoruz.
Listeleyelim, ardından detaylarına girelim.
Önce davranışsal yetkinlikler;
Şimdi de teknik yetkinlikler;
Davranışsal yetkinliklere bakmadan önce yetkinlik nedir? Bu soruya yanıt arayalım.
Yetkinliğin TDK sözlük anlamına baktığımızda “Olgunluk” olarak tanımlandığını görüyoruz. Bu bağlamda olgunluğun anlamına baktığımızda "Gelişmiş, kıvamını bulmuş, tamamlanmış, iyice işlenmiş." anlamına geliyor.
Bu tanımlardan yola çıkarak bir işi, bir faaliyeti olgunluk derecesinde yapabilmek olarak adlandırabiliriz.
Peki bir işi bir faaliyeti olgunluk derecesinde yapmamıza gerçekten gerek var mı?
Yapılması gereken işi veya faaliyeti, hatasız, istenilen hız da, istenilen veya olması gereken kalite de yapabilmek için, o işin gereklerini sağlayacak biçim de bazı yetkinliklere sahip olmamız gerekmektedir. Aksi durumda başarısız iş sonuçları ile karşılaşmak muhtemeldir.
Yukarı da tanımladığımız davranışsal yetkinlikleri detaylandıracak, teknik yetkinlikleri ise sadece tanımlayıp detaylarına bir başka yayında ele alacağız.
1-Öğrenmeye Açık Olmak:
Nedir? Yeni bir öğreti karşısında önyargılarımızı minimize ederek ne olduğunu anlamaya çalışma becerisidir. Bu oldukça zordur. Bildiklerimizin dışına çıkmak, yeni bir alana geçmek zihinsel olarak kolay değildir. Çünkü bu alan bilinmezlikler ile dolu olduğundan aslında korkutucudur. İnsanın bu alana geçmeyi ret etmesi çok sıradandır.
Faydası Nelerdir? 360 derece bir görüş sağlayabilir. Yeni bilgi ve görgüler hakkında bilgeleşmemizi katkı sağlar. Bu da bir çok duruma karşı adaptasyonumuzu geliştirecektir.
Nasıl Kazanabiliriz? Bildiklerimizden öğrenmek istediklerimize yolculuk arasında gri bir alan vardır. Bu gri alan son derece ürkütücü ve acılı bir alandır. Bu alandaki acının, zorlanmanın geçici olduğunu kavramak gerekiyor. Ve elbette buna tahammül gösterebilmek ve dayanaklı olmak gerekir. Bu sayede yeni öğretilere yelken açılabilir.
2-Disiplinli Olmak:
Nedir? Kelime anlamı bireyin yasa, kural, ilke, tüzük ve düzen gibi belirli şeylere uygun davranması ya da bir işte, o işin gerektirdiği düzene uyması durumudur. "Tekrar edebilme sanatıdır." şeklinde kendimize has bir tanımlamamız da söz konusu.
Faydası Nelerdir? Tekrar edebilme başarısı zamanla bilgeliğimizin derinleşmesine katkı sağlıyor. Sadece uygulamak değil, kafayı takarak üzerine ciddi ciddi düşünmek gerekiyor.
Örneğin iş süreçlerinde bir faaliyeti yapıyoruz.
Bunu neden yapıyoruz?
Bunu anlamak ve anlamlandırmak lazım. Bu da ancak üzerine kafa yormayla kavranabilecek bir husustur.
Etki alanınızdaki bir çok faaliyet ve nesne üzerine aslında hiç düşünmediğinizi görebilirsiniz! Her birine yetişmek mümkün olamaz ancak en basiti bir çay bardağının üretim süreci üzerine düşünün. Bu düşünme yolculuklarını bir disipline dönüştürebilirseniz. Böylece bilgi ve görgü derinleşmeye başlayacaktır.
Nasıl Kazanabiliriz? Bu da acılı bir süreç. Bir disiplin geliştirebilmek gerçekten zor iştir. Ancak idealist olarak bir çok disiplini gerçekleştirmek mümkün olabilir. Ama yine de ipucu olsun diye şunu söyleyebilirim, "Basit bir şeylerden başlayın. Örneğin her akşam bir konu hakkında 5 cümle yazın. Ve üzerine düşünün! Bunu 100 gün boyunca her koşul da yapabiliyorsanız, olmaya başlamıştır. Arada bir günü bile atlamamak şartı ile." Elbette burada ki 100 gün temsili. Sizin için yeterli olan süreyi lütfen siz belirleyin.
LinkedIn tarafından öneriliyor
3-Önyargılardan Kurtulun:
Nedir? Bildiklerimizin ve deneyimlediklerimizin bizi hapsettiği düşünce zindanıdır. Oysa tüm çözümler bu alanda değildir. Öyleyse karşı taraftaki bir durumu anlamak için bildiklerimizin çoğu zaman yetmeyeceğini kavramak lazım.
Faydası Nelerdir? Önyargılardan kurtulmanın faydası, gözümüzün önündeki perdenin kalkması anlamına gelir. Böylece daha uzak bir manzarayı görme şansı elde edebiliriz. Madem oraya gitmeye karar verdik. O zaman perdeleri önce açmamız lazım!
Nasıl Kazanabiliriz? Bildiklerimizin bizi tutsak ettiği hapishane bir yanıyla çok konforludur! Zihinsel olarak bu konfor alanından çıkmak çok kolay değildir. Ancak empati yeteneğini geliştirmenin buna faydalı olacağını öngörüyoruz. Empati yeteneğinin gelişmesindeki en önemli unsur kendimizi onun yerine koymak değildir! Gidip fiziksel olarak da o işi yapmak, o fizyolojik ve psikolojik şartları yaşamak olduğunu, fiziksel olarak kendinizi oraya koymak olduğunu söyleyebiliriz. Bu birçok durumun ve problemin aslında "öyle olmadığını" bize kolayca gösterecek bir yöntemdir aynı zaman da.
4-Sistem Kurma Alışkanlığı Kazanın:
Nedir? Sözlük anlamında düzen, yöntem düzeni, yol, düzenek şeklinde manaları vardır. Sistem deyince aklımıza hep çok büyük bir düzenek geliyor olabilir. Oysa çok sayı da küçük düzeneğin birleşmesiyle de bir sistem oluşabilir. Bu düzenekler yok ise her defasında yeniden tasarlamak için zaman ve efor harcamamız gerekir.
Faydası Nelerdir? Sistemlerin faydası yoldaki çizgiler gibidir. Ne yapmamız gerektiğini, yani nasıl ilerlememiz gerektiğini bize gösterirler. Ve yolun dışına çıktığımızda bizi uyarırlar. Bu sebeple sistemler güvenli alanlardır. Her an yeni bir stres yaşamaya bizce gerek yok! Bu yüzden "sistem iyidir" diyoruz.
Nasıl Kazanabiliriz? Sistem kurma alışkanlığı süreci tasarlama ve uygulama sayesinde kazanılabilir bir yetkinliktir. Sosyal hayatta yazılı olmasa da birçok düzenek, sistem ve benzerine aslında sahibiz. Benzerlerini ve daha gelişmişlerini iş yaşamının içerisine de yerleştirmek gerekiyor. Ancak burada en önemli engel bulanık suda yaşamayı seven, kaostan beslenen öznelerdir! Çünkü iş yaşamında bazı kimseler sınırların belirgin olmasından hoşlanmazlar. Sınırlar bir yandan sorumluluk alanlarını belirler. Oysa bir kısım profesyonel patlamaya az zaman kaldığında elindeki balonu karşı tarafın kucağına bırakmak ister. Çünkü problemleri çözmek herkesin yapabildiği bir şey değildir.
5-PUKÖ'yü Davranış Biçimi Haline Getirmek:
Nedir? PUKÖ genellikle, sanki sadece iyileştirme çalışmalarında kullanılan bir döngüymüş gibi anlatılabilir. Oysa PUKÖ bir davranış biçimidir.
PUKÖ;
Adımlarından oluşur.
Planlarken zamanı, etkileyenleri, etkilenenleri, kaynakları vb. planlanır.
Uygularken zamanın da ve planlamadaki kaynakları uygun biçimde devreye almak esastır.
Kontrol et adımında, plan ile uygulama arasındaki farklar ele alınır. Böylece aradaki fark ortaya koyulur. Bu beklenti ile sonuç arasındaki durum olarak tanımlanabilir.
Önlem al adımında ise kontrol sonucunda tespit edilen sorunlar tanımlanır. Ardından giderilmeye çalışılır. Bunun için kimi zaman PUKÖ döngüsü tekrar başlayabilir.
Eğer ortada aksaklık yok ve elde edilmiş bir başarı var ise bu başarı standartlaştırılır. Ve hemen ardından yokoten yapılır.
*Yokoten: Yaygınlaştırma olarak çevirebiliriz. Elde edilmiş başarıların diğer alanlara yayılımı veya yaşanmış olumsuz deneyimlerin diğer alanlar da sorun yaşatmaması için konfirmasyonu olarak basitçe tanımlayalım.
Faydası Nelerdir? En temel faydası bir çok faaliyetin daha az kaynak ile ve daha kısa zaman da tamamlanmasını sağlar. İyi planlama ile hızlı ve daha maliyetsiz tamamlamak mümkündür.
Nasıl Kazanabiliriz? Bunu düşünme ve davranış biçimi haline getirebilmek için bir PUKÖ matrisi kullanabilirsiniz. Bu matriste bahsettiğimiz adımları detayları ile birlikte ama basitçe yazmak ve tanımlamak PUKÖ'nün davranış biçimi haline getirilebilmesi için fayda sağlayacaktır.
Teknik yetkinlikleri ilerleyen günlerde başka bir bülten de paylaşacağız.
Siz de yetkinliklerinizi arttırarak iş yaşamında başarılı olmak istiyorsanız bülteni takip etmeyi unutmayın. Yakında sürprizlerimiz olacak.
Gülümsemeyi unutmayın:)
Derin Dönüşüm Akademi
Ümit Hız