DIŞ TİCARETTE STRATEJİK HATALAR
Ürün ithal etmek isteniyor veya ihraç etmek isteniyor. Evet, uluslararası normlara ve ülke gümrük mevzuatına göre hareket edilir ise sorun yaşanmadan süreç tamamlanır. Ancak fazlaca yapılan stratejik ve taktik hatalar başarısızlığa sürükleyebilir.
Başlık olarak değinirsek:
DOĞRU FİYATLAMA: Ürettiğiniz ürünün tam ve doğru olarak karşı tarafın istediği ürün olduğundan emin olmanız lazım. Fiyatlarken de sınai maliyet +kar+dış ticaret operasyon maliyeti şeklinde fiyatlama doğru olacaktır. Ithalatta da gümrük müşaviri ile yapacağınız ön çalışmada, getirilecek ürünün GTİP kodundan gümrük rejiminde dahil olduğu klasman ve vergiler, harçlar, muafiyetler, kısıtlar konusunda hesaplamalar yapmanız gerekiyor.
EVRAK VE OPERASYON HATALARI:
1-Sözleşme:Muhakkak yapılması gereken işlemdir. Her defasında yapılması uygundur.Sözleşmeyi butlan kılacak eksik ve/veya hatalı madde içermeyeceğinden emin olunmalıdır.
2-Ödeme: Ödeme şekli karşı taraf ile olan güven ilişkisine dayanır. En çok problem yaşanan konudur. Sözleşmede muhakkak yer almalıdır. Size en uygun ve güvenli ödeme şeklinde mutabık kalmadıkça süreç başlatmak risk doğurur.
3-Teslim Şekli(Incoterms):Yine,ödeme şekli gibi mutabık kalınmadıkça sözleşmede yer verilip imza edilmemesi gerekir. Tarafların nakliyede, sigorta ve gümrüklerde sorumluluklarının ne noktada başlayıp ne noktada biteceği E F C D versiyonlarında açık bir şekilde belirtilmiştir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
İLETİŞİM STARTEJİSİ HATALARI
1-Yanlış yazışmalar, belirsizlik içeren mesajlar: Yazışmalarda sadece ekipten bir kişi operasyonla ilgilenmeli. Karşı taraf sadece tek kişi ile muhatap olmalı. Gerekir ise teknik konularda üretim ve kalite departmanlarından katılım olmalı. Karşı tarafta şüpheye veya yanlış anlaşılmalara meydan verecek cümle ve kelimelerin kullanılmamasına gayret edilmeli. Genel geçer terimler kullanılmalı, emailler ve telefon görüşmeleri gereğinden fazla uzun veya kısa olmamalı.
2-Süre: Bir yazışmaya maksimum 24 saat içinde cevap verilmeli. Sorunun cevabı verilemiyorsa süre istenmeli.
PERSONEL HATALARI
Yetersiz,liyakatsiz,eğitimsiz,işin gereklerini yerine getiremeyen ekip üyeleri ile çalışılmamalı. Yazışma dilini ve Ingilizceyi akıcı şekilde konuşamayan ,yazamayan personel bağlantıları tehlikeye atacaktır.Mümkün ise ve bütçe var ise dış ticaret personeli peryodik olarak eğitilmeli.Dış Ticaret departmanının iki bölüme ayrılması uygundur(satış,pazarlama veya satınalma, evrak ve nakliyeden yani operasyondan ayrılmalıdır)
PREZENTASYON HATALARI
Fuar ,sergi ve kongreler bağlantı yapmak ve portföy oluşturmak için idealdir. Ancak her fuar yerine ihtisas fuarlarına katılmak daha verimlidir.Fuar sonrası irtibatlar ile tek tek yazışılmalı, görüşülmelidir.Müşteri ziyareti, bayi veya acenta ziyaretleri peryodik olarak yapılmalıdır.Potansiyel müşterilere ve tedarikçilere gerekli çalışma yapılmadan gidilmemelidir.