FİJİTAL (PHYGITAL) DÜNYA

FİJİTAL (PHYGITAL) DÜNYA

Dijital devrim gerçek yaşamdaki eylemlerin ve fonksiyonların dijital ortama taşınmasıyla başladı. Bugün sıra tam tersine geldi: Sanal or- tamlar ziksel ortamlara taşınıyor. Fiziksel ve dijitalin bu yakınsaması ve aradaki çizginin bulanıklaşmasının yeni adı “Fijital”.

Tüketici ve marka arasında oluşan ekosistem içerisinde ziksel ve di- jital pazarlama dünyalarının doğru şekilde bir araya gelmesinden olu- şan jital kavramı, ziksel ile dijital deneyimleri harmanlayarak tüketi- ciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşmayı sağlayan yeni nesil bir pazarlama yöntemidir. 

Saha projeleri dijital pro- jeler ile dijital projeler de saha projeleri ile entegre hale geldiğinde tüketici ile etkileşim ve

iletişim çoğalıyor. Fijital kavramı Fiziksel + Dijital pazarlama kav- ramlarının doğru uygulamalar ile ortaya çıkma halidir.

90’larda dijital devrimin başlama- sı ile markalar için yetersiz gelen geleneksel pazarlama yöntemleri dijital pazarlamaya eğilim göster- meye başlamıştır. Günümüzde ise dijital pazarlama yöntemlerinin ziksel bir çıktısı olmadan çok da işe yaramadığını fark eden yeni- likçi markalar dijital ve geleneksel pazarlama yöntemlerini harman- layarak jital pazarlamaya yönel- miştir. Çünkü jital pazarlama yön- temleri ile yüksek erişimli, erişim maliyeti düşük ve ziksel çıktısı olabilen tüketiciye dokunan pazar- lama projeleri yaratılabilmektedir. Hem dijital hem de geleneksel pazarlama yöntemlerinin yetersiz kaldığı günümüz dünyası jital pa- zarlama yöntemleri ile hem dijital hem de ziksel dünyanın tüketici- lerini etkileyebilmektedirler.

Örneğin,

Mağaza içinde dolaşırken beğen- diğimiz, denediğimiz bir ürünü daha mağazadan çıkmadan inter- net üzerinden almak.

Üç boyutlu tasarımların yazıcılar aracılığıyla elle tutulabilir hale gelmesi.

Ulaşımımızı sağlayacak otomo- billeri uygulamalar aracılığıy- la çağırmak, ziksel dünyadaki hizmeti aldıktan sonra yine tele- fonlarımız üzerinden ödemesini yapmak.

Tüketiciler bu trendi oldukça ça- buk kabullendirler. Zaten genel olarak gelişen teknoloji ile tüke- ticilerin ihtiyaçları markalar ta- rafından hızlıca cevap bulmakta. Örneğin, basılı mecralardaki bir görselin üzerine akıllı telefonu- muzdaki sanal gerçeklik uygu- lamasıyla bakıp bir videoyu sey- retmeye koyulabiliyoruz artık. Üç boyutlu yazıcılar ile tasarımların gerçeğe dönüşmesi çok hızlı bir şekilde elle tutulur hale geldi. Bu evrilme hızla devam etmekte. Tü- keticiler sadece dijitalde kalma- yı sevmediği gibi sadece ziksel olarak kendilerine ulaşılmasın- dan da hoşlanmıyor. Artık her- kes dijital bir çalışmanın ziksel bir çıktısını almayı veya ziksel bir çalışmanın dijitalde olma- sını istiyor. Geçtiğimiz günlerde Kristal Elma’da konuşmacı olan trendwatching.com‘un Genel Di- rektörü Henry Mason’ın da dediği gibi dijital dünya daha da gelişti ve gerçek dünyaya taşındı. Sanal gerçeklik yükselişte. Arttırılmış

gerçeklik artık bir gerçek haline geliyor. Pokemon Go ise sadece bu trendin başlangıcı. Tüketiciler ve ajanslar jital deneyimler ya- ratmak durumunda.

Fijital kavramı, pazarlamada ge- rek yaratıcılık, gerek müşteri deneyimi gerekse ölçülebilirlik anlamında yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Şirketler ve işletmeler jital geleceği deneyimleyerek, vizyon ve yaratıcılıklarını ortaya koyup çeşitli çalışmalar sunuyor ve oldukça ilgi görüyor...

Fiziksel deneyimleri, dijital- le destekleyen iş modellerinin önem kazandığı bir gerçek. Çün- kü artık müşteriler otomata para atıp ürün almak istemiyor. O oto- matı yaratıcı, eğlendirici ve ilgi çekici şekilde kullanmak istiyor. Bu şekilde yapıldığında hem ilgi çekici olabiliyorsunuz hem de sa- tışların artmasına sebep oluyor- sunuz. Sonuç olarak da ölçümle- nebilir ve müşteri ile bağ kurabilir hale geliyorsunuz. Şirketler dijital ortamlarda desteklenen iş mo- delleri ile jital geleceğe doğ- ru çalışmalarını planlamalı bir şekilde oluşturmalı. Etkinlik şirketleri de bunlar için savaş veriyor diyebiliriz. Her festival- de, konserde, şenlikte ziksel deneyimleri dijitale ya da mobile aktararak kullanıcıları eğlendir- mek ve ilgi çekicilik yaratılmak

isteniyor. Arttırılmış gerçeklik ile müşteriye dokunabildiğinizde bir araba için test sürüşünden tutun da Dubai’de alacağınız eve kadar anında deneyim yaşatabiliyorsu- nuz müşterilerinize.

Dünya genelinde, büyüyen jital ivmenin kaçınılmaz sonucu ola- rak bankacılıktan (Commonwe- alth bank of Australia / CBA ) perakendeciliğe ( Nike’ın NIKEiD programı ile web tabanlı kişisel- leştirilmiş ürün satışından bugün geldiğimiz Nike+ uygulamasıyla; bilgisayarla senkronize edilen ayakkabı teknolojileri ile zaman- mesafe-kalori bilgilerini alma, gra kleştirme ve koçluk hizmet- leri ve FuelBand SE elektronik bileziklere uzanan yelpazede - ziksel dünyanın dijital dünya ile birleştirilmesi konsepti) birçok sektör müşteri deneyimlerini dijitalle birleştirebilmek adına inovasyon yaklaşımlarını dönüş- türüyorlar.

Dünya devi Google için bundan 5-6 sene önce birgün ziksel dünyada var olacak denseydi inandırıcı olmayabilirdi. Ancak ziksel çıktı almak isteyen tüketi- cilerin ortaya koyduğu güce fazla dayanamayan Google, sanal or- tamda var olan bir uygulamanın gerçekte ne şekilde var olduğu- nu tüketicilere anlatabilmek için Google Glass ve otonom araçla

ziksel dünyaya girdi. Google bu nedenle 2015 yılında Londra’da açtığı ilk ziksel mağazasıyla ji- tal dünyanın şirket stratejisindeki önemini vurguladığını gösterdi.

Yapılan araştırmalar medya, tek- noloji, telekom rmaları başta olmak üzere havayolları, otomo- bil rmalarının jital değişimin eşiğinde olduğunu gösteriyor.

Türkiye için en iyi jital uygulama örneği BiTaksi ve Getir uygula- malarıdır. Üç sene önce hayatı- mıza giren BiTaksi uygulaması bize şunu gösterdi ki dijital olarak çağırdığımız taksi ile ziksel ola- rak yolculuk yapmaktayız. 3 sene öncesine kadar yolda elimizi kal- dırarak veya duraktan telefon ile çağırarak bindiğimiz taksiye şim- di cep telefonunda bir uygulama üzerinden dijital olarak erişebil- mekteyiz. Aynı durum Getir uy- gulaması için de geçerli, telefon ile bakkaldan sipariş edebildiği- miz ürünleri Getir ile uygulama üzerinden sipariş ederek ziksel olarak kapımıza kadar gelmesini sağlayabiliyoruz.

Son yaptığımız fijital projeler- den biri olan Bref ile Hijyen’e Yolculuk projesi tam anlamı ile fijital bir projedir. Sektör ola- rak “home care” kategorisinde olan Bref markası cesur bir yaklaşım sergilemiş ve proje

oldukça güzel çıktılar almış- tır. Bunun yanı sıra yine Mayıs ayında Persil ile yaptığımız “Le- keleri Yok Et” projemiz fijital bir proje olarak örnek verebilece- ğimiz başarılı projelerimizden biridir. Persil’in Türkiye’nin en iyi sıvı deterjanı olmasını tüke- ticiye aktarmak için gerçek Per- sil şişelerini bir oyun konsoluna çevirerek sahada dev ekranda tüketicilerin beyaz bir t-shirt üzerinde lekeleri yok etmesini sağladık. Aynı çalışmanın tüm Türkiye’ye ulaşması için ise www. lekeleriyoket.com adresinden tü- keticilere ulaştık.

Fijital projelerin maliyetleri markaları cezbetmektedir. Geli- şen teknoloji ile her geçen gün maliyetleri minimuma indirmek söz konusu olmaktadır. Şirket- ler açısından bakıldığında Fijital çalışmaların kişi başına mali- yeti oldukça uygun olmaktadır. Zaten şirketlerin de önemsediği birim ulaşılan kişi başına olu- şan maliyettir. Bu noktada fijital projelerin tercih edilmesinin en büyük sebebi yapılan projeler ile kişi başına erişim maliyetini en aza indirebildiğimiz çalışmalar yapabilmemizdir. Çünkü fijital pazarlama ile yüksek erişim- de uygun maliyetler ile erişim sağlanmakta, ölçümlenebilir ol- makta ve satışa yönlendirilebi- len projeler yaratılabilmektedir. 

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler