Günümüz gelişim dünyasında sorgulayan, düşünen, farklı ve yaratıcı çözümleri öneren iş insanı profili için soru sorma becerisi gitgide önem kazanacak.
MIT Leadership Center’ın Executive Direktörü Hal Gregersen 2018 yılının son ayında “Questions Are the Answer” adlı bir kitap yayınladı. 200’ün üzerinde yöneticinin uyguladıkları ve aktardıkları birikimler ile desteklenen bu kitap dönüşüm, değişim ve yaratıcılık konuşan iş dünyası için etkili soru sormanın gücünü yollarını ve değerini gösteriyor. Kitabı okurken bir yandan da sizlerle paylaşmaya karar verdim.
İş hayatının en güncel beklentisi yaratıcı problem çözme yetkinliklerinin gelişmesi üzerine. Gregersen, bunun için en etkili yolun “farklı” sorular sormak olduğunu söylüyor. Farklı soru ifadesini şöyle açıyor. Yaratıcı düşünmeyi engellemeyen, kısıt koymayan, ilham verici, öğretici, doğrudan sorular “farklı” sorulardır diyor. Hepimizin çok duyduğu kapalı uçlu sorular mantıksal düşünceyi açık uçlu sorular ise yaratıcı düşünceyi desteklemektedir. Ama en iyi soruların hayal gücünü harekete geçiren ve olumlu değişimleri güdüleyen sorular olduğunu belirtiyor.
Steve Jobs işyerinde her gün şu soruyu sorarmış: Bugün kaç kere hayır dediniz? Gregersen kitabında bu soruyu algıyı değiştiren güçlü bir soru diye tanımlıyor. Ayrıca soruların kurgusu, çercevesi, kullanılan dil dönüştürücü ise motive edici olduğunu belirtiyor. Özgün soru sorabilmek öğrenim hayatında başlayan ve genelde engellenmişlik hissi barındıran bir süreç. 1960 larda bu konu ile ilgili yapılan bir araştırma 1 saatlik bir derste öğretmenin 84 soru sorarken öğrenciler sadece 2 soru sorabildiğini göstermiş. Sınıflardan işyerine gelincede çalışanların, yöneticilerin soru sormayı pek tercih etmediğini görüyoruz. Özellikle güçlü ve farklı soru sorma iş yerinde kişilerin konfor alanlarını ve hepsinden öte güç dengesini bozduğu düşünüldüğü için teşvik edilmiyor. Beklenen sonuçlar sıradan sorular ve sıradan cevaplarda değil yaratıcı dönüştürücü cevabı içeren sıradışı sorularda barınıyor.
Günümüz gelişim dünyasında sorgulayan, düşünen, farklı ve yaratıcı çözümleri öneren iş insanı profili için soru sorma becerisi gitgide önem kazanacak gözüküyor.
Gregersen’in “What if we brainstormed for questions? “Bölümündeki görüşlerini de bir sonraki yazımda paylaşacağım.