Mutlu Olma Sanatı
Mutlu olmak veya mutlu hissetmek insan için önemli bir gereksinimdir, amaçtır ve daima aranan bir duygudur. Bu yüzden ne yaparsak yapalım, mutlu olmayı daima merkeze koyarız. Çünkü insan mutlu olduğunda akıştadır, zamanın nasıl geçtiğini anlamaz ve daha üretken olur. Sevdiğimiz işi yapmak ya da yaptığımız işi sevmek de bu yüzden kritik önem taşır.
Peki, insan nasıl mutlu olur? Mutlu olmak için mutlaka çok iyi bir işe veya varlık sahibi olmaya mı ihtiyacımız var? Acaba mutluluk sebebi olabilecek birçok şeye zaten sahibimiz ve bunun farkına mı varamıyoruz? İşte Arthur Schopenhauer, bu soruların ve daha fazlasının cevabını, Mutlu Olma Sanatı adlı kitabında mutluluğun felsefesini açıklayarak vermiş. Her ne kadar felsefe odaklı bir kitap olsa da, uygulanabilir ve anlaşılabilir pratik öneriler paylaşmış yazar.
İşte kitaptan mutlu olabilmek için 13 hayat kuralı…
1. İnsanın kıskançlıktan mutlaka kaçınması gerekir. Başkasının mutlu olmasından rahatsız olan biri, hayatta asla mutlu olamaz.
2. Her tercih, aynı zamanda bir vazgeçiştir ve bunun farkında olmak gerekir. Bu nedenle insan, bilinçli bir tercihin ardından, yanından geçip gittiği başka her şeye sahip olmaya çalışmamalıdır. Aksi takdirde, hayatta zikzaklar çizmeye başlar, rotasını kaybeder, hiçbir şeye ulaşamaz ve mutlu olamaz.
3. İnsan sahip olmadığı bir şeyin yokluğunu ancak onu istediğinde hisseder. Yoksul bir insan, kanaat ederek yaşarsa yoksulluğu onu mutsuz etmeyebilir. Diğer yandan varlıklı bir kişi ise hep daha fazlasını istediği için mutlu olamayabilir. O yüzden insanın, hep “benim olsaydı nasıl olurdu” diye düşünmek yerine, biraz da “sahip olduklarımı kaybetsem ne olurdu” diye düşünmesi gerekir. Özetle, mutlu olmak neye sahip olduğundan daha çok neyi istediğinle ilgilidir.
4. Mevcut an ve gelecek arasında bir denge kurmak şarttır. Ne fazlasıyla gelecekte yaşayıp tedirgin olmak ne de fazlasıyla bugünde yaşayıp gamsız olmak gerekir. Ancak hayatta bu dengeyi kurabilen kişi sayısı da oldukça azdır.
5. İnsanın başına hayatta çok çeşitli sıkıntılar gelebilir. Bu yüzden, insanın bunlar karşısında isyan etmemesi ve bu yaşadıklarının, başına gelebilecek zorlukların sadece küçük bir kısmı olduğunu düşünmesi gerekir.
6. Geleceğe dair yapılan planlar veya geçmişe duyulan özlemler, insanın anı yaşamasına engel olur. Oysa gelecek belli değildir ve hatta geçmiş bile hissettiğimiz kadar kesin değildir.
7. İnsanın düşüncelerinin çekmeceleri olmalıdır. Her şeyi ona ait zamanda düşünmeli ve bunu yaparken de diğer düşüncelerine ait çekmeceleri kapatmalıdır.
8. Hayat bir satranç gibidir. Nasıl satrançtaki başarı, rakibin hamlelerine bağlıysa; hayat da kadere bağlıdır. O yüzden planlar yapılsa da hayat ne getirir bilinmez. Bu durumun farkında olmak gerekir.
9. İnsanın fıtratı, yeni bir şeyler yapmak, öğrenmek ve bunların sonuçlarını görmek üzeredir. Bir başka deyişle mutlu olabilmek için boş durmamak gerekir.
10. İnsanın mutluğunun en az %90’ı sağlıkla ilgilidir. İnsanların günlük hayatlarında da birbirlerine sürekli olarak esenlik ve sağlık dilemeleri tesadüfi değildir. Sağlıklı bir dilenci, sağlıksız bir kraldan daha mutludur. Özetle; sağlık hiçbir şey için feda edilemeyecek kadar önemlidir.
11. Çok mutsuz olmamak için çok mutlu olmayı amaçlamamak gerekir. İnsanın, çok talep etmemesi veya hayattan beklentilerini makul seviyeye indirmesi gerekir.
12. Kadere inanmak insana daima huzur verir. Geçekleşen her olayın gerekli olduğuna ve yaşanmış olması gerektiğine inanmak gerekir. Bir başka deyişle, başa kötü bir şey geldiğinde her şeyin daha iyi olabileceğine dair düşünceler, insanı yorar ve mutsuz eder. Bundan kaçınmak gerekir.
13. Sahip olunan değerli şeylerin başında dostlar yer alır. Mutlu bir yaşam için sağlam dostluklar kurmaya ve mevcut dostlukları korumaya özen göstermek gerekir.
Kaynak: Mutlu Olma Sanatı, Arthur Schopenhauuer, Can Yayınları
Product Management | Digital & Platform Banking | Corporate-SME-Investment Banking | B2B2C | BaaS | Lending | Crowdfunding | Fintechs | Trainer
3y“O yüzden insanın, hep “benim olsaydı nasıl olurdu” diye düşünmek yerine, biraz da “sahip olduklarımı kaybetsem ne olurdu” diye düşünmesi gerekir.” Pandeminin bize kazandırdığı en önemli düşünce bu galiba, inşallah kolayca unutulmaz. Eline sağlık